28 Ιαν 2022

Σάκης Αρναούτογλου: Το στρώνει, αλυσίδες ΙΧ σε 5 σημεία – Χιόνι στη Θεσσαλονίκη


Χιονόνερο ή και χιόνι στη Θεσσαλονίκη, αναφέρει ο Σάκης Αρναούτογλου

Έκτακτο δελτίο καιρού εκδόθηκε νωρίτερα σήμερα από την ΕΜΥ με χιονοπτώσεις που θα πλήξουν και την Κεντρική Μακεδονία.

Στο δελτίο καιρού του ο Σάκης Αρναούτογλου αναφέρθηκε και σε χιονοπτώσεις στη Δυτική Μακεδονία από τα μεσάνυχτα και μέχρι το ξημέρωμα, ενώ τα σύννεφα στις νοτιότερες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας και της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης θα δώσουν χιονόνερο ή και χιονόπτωση.

Για τη Θεσσαλονίκη ο Σάκης Αρναούτογλου ανέφερε πως βρίσκεται σε μία οριακή κατάσταση, διευκρινίζοντας πως τις πρωινές προς μεσημβρινές ώρες στο Νομό Θεσσαλονίκης και προς τη Χαλκιδική, η συννεφιά να δώσει χιονόνερο ίσως και χιόνι σε περιοχές ακόμη και με χαμηλά υψόμετρα. "Χιονόνερο μέχρι και χιόνι", ανέφερε συγκεκριμένα ο Σάκης Αρναούτογλου για τη Θεσσαλονίκη.

Πιο αξιόλογες χιονοπτώσεις αναμένονται στο ορεινό τμήμα της Χαλκιδικής. Μετά τα μεσημέρι ο καιρός θα αρχίσει να βελτιώνεται και τα ανοίγματα του καιρού θα μεγαλώσουν σταδιακά. Το βράδυ θα υπάρξει ξαστεριά με βοριάδες στα 6 με 7 μποφόρ, με τη θερμοκρασία το μεσημέρι στην πόλη να φτάνει ως τους 7 βαθμούς.
Προσοχή σε 4 περιοχές – Αλυσίδες σε πέντε δρόμους
Επιπλέον, ο Σάκης Αρναούτογλου εφιστά την προσοχή σε κατοίκους στη δυτική Μακεδονία, γράφοντας τα εξής: «Για τους φίλους/φίλες, κατοίκους των νομών της Δυτικής Μακεδονίας ή και τους οδηγούς που θα βρίσκονται στην περιοχή (Φλώρινα, Κοζάνη, Καστοριά, Γρεβενά):

Σύντομο, αλλά θα μπορούσε να προκαλέσει κατά τόπους και καλές χιονοστρώσεις, το πέρασμα από χιονοπτώσεις στη δυτική Μακεδονία κατά τη διάρκεια της νύχτας της Παρασκευής, απόψε προς το Σάββατο, αύριο, οπότε ας έχουν υπόψη τους ότι τις πρωινές - προ μεσημβρινές ώρες του Σαββάτου 29/1 δεν αποκλείεται να χρειαστούν αλυσίδες στα ακόλουθα σημεία της περιφέρειας:

- Στην Επαρχιακή Οδό Καστοριάς - Φλώρινας (μέσω Βιτσίου),

- Στην Επαρχιακή Οδό Καστοριάς - Ιωαννίνων (μέσω Νεστορίου),

- Στον κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού Σιάτιστας - Κρυσταλλοπηγής,

- Εθνική Οδό Φλώρινας - Συνοριακού Σταθμού Κρυσταλλοπηγής (μέσω Βίγλας)

- Στην Επαρχιακή Οδό Αετού - Νυμφαίου

καθώς και το υπόλοιπο Επαρχιακό και Δημοτικό οδικό δίκτυο της δυτικής Μακεδονίας!



Ανακοίνωση προειδοποίησης από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Από την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας άλλωστε ανακοινώνεται ότι έχει εκδοθεί Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού της ΕΜΥ/ΕΜΚ (α.α. 01/28-01-2022) που ισχύει από την Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2022.

Η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας έχει θέσει τους φορείς που εμπλέκονται σε έργα και δράσεις για την αντιμετώπιση κινδύνων από επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, σε κατάσταση ετοιμότητας - επιφυλακής βάσει του σχεδιασμού τους, προκειμένου να αντιμετωπιστούν πιθανά προβλήματα που θα δημιουργηθούν από την εκδήλωση των έντονων φαινομένων.

Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού:

Επιδείνωση προβλέπεται να παρουσιάσει ο καιρός στη χώρα μας από αργά το βράδυ σήμερα Παρασκευή (28-1-2022) έως το μεσημέρι της Κυριακής (30-1-2022), με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες στην κεντρική και νότια Ελλάδα, τις κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις σε ορεινά - ημιορεινά και τους θυελλώδεις βόρειους ανέμους εντάσεως 8 και τοπικά 9 μποφόρ.

Πιο αναλυτικά:

α. Βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν από νωρίς το πρωί του Σαββάτου (29-1-2022) στα νησιά του Ιονίου (πλην της Κέρκυρας), τη δυτική Στερεά και βαθμιαία στη δυτική Πελοπόννησο. Τα φαινόμενα στα βόρεια από το απόγευμα θα εξασθενήσουν, ενώ στην Πελοπόννησο από αργά το βράδυ.

Από τις προμεσημβρινές ώρες του Σαββάτου (29-1-2022) στις Σποράδες, στην Εύβοια, τη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο. Τα φαινόμενα στα βόρεια από το βράδυ θα εξασθενήσουν, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής (30-1-2022).

Από το μεσημέρι του Σαββάτου (29-1-2022) στην Κρήτη, τις Κυκλάδες, τα νοτιότερα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν το μεσημέρι της Κυριακής (30-1-2022).

β.
Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από αργά το βράδυ σήμερα Παρασκευή (28/1/2022) στα ορεινά και ημιορεινά της δυτικής Μακεδονίας και πρόσκαιρα της Ηπείρου, ενώ το Σάββατο (29-1-2022) θα επεκταθούν στα ορεινά - ημιορεινά της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της κεντρικής και ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας και της κεντρικής και ανατολικής Πελοποννήσου. Τα φαινόμενα από το μεσημέρι στα βόρεια και από αργά το βράδυ στις υπόλοιπες περιοχές θα εξασθενήσουν.

γ. Θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι θα επικρατούν το Σάββατο (29-1-2022) στο Ιόνιο και από το απόγευμα του Σαββάτου μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής (30-1-2022) στα ανατολικά, που η έντασή τους θα φτάνει τα 8 και στο νότιο Αιγαίο τα 9 μποφόρ.

Παρακαλούνται οι πολίτες που βρίσκονται στις περιοχές που προαναφέρθηκαν να λάβουν υπόψη τους το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού για τον ασφαλή σχεδιασμό των μετακινήσεων και των δραστηριοτήτων τους.



Παράλληλα, η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα καλούνται οι πολίτες:

- Να βεβαιωθούν ότι οι υδρορροές και τα φρεάτια έξω από το σπίτι τους δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

- Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο ή τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν τραυματισμούς ή ζημιές.

- Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κ.λπ., καθώς και να ενημερώνονται από την ιστοσελίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

- Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

- Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων.

- Να αποφεύγουν να διασχίζουν πεζοί ή με αυτοκίνητο τις διασταυρώσεις δρόμων με χειμάρρους (Ιρλανδικές διαβάσεις).

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

- Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

- Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

- Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.

- Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.

- Να προφυλαχθούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

- Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κ.λπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

- Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κ.λπ.

Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

- Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου.

- Να έχουν το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα.

- Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους.

- Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν.

- Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων.

- Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κ.λπ.

Αν μετακινούνται πεζή:

- Να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας.

- Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη