22 Μαΐ 2022

Η ευλογιά των πιθήκων πραγματική … ευλογία για τις Big Pharma αφού οι μετοχές των εταιρειών που παράγουν εμβόλια και θεραπείες για την ευλογιά εκτοξεύτηκαν στη Wall Street!


Η ευλογιά των πιθήκων πραγματική ευλογία για τις Big Pharma καθώς εκτοξεύει στα ύψη τις παρασκευάστριες εταιρίες εμβολίων και θεραπειών στη Wall Street!

Ενώ οι παγκόσμιες υγειονομικές αρχές ειδοποίησαν την Πέμπτη για την εμφάνιση περίπου 100 επιβεβαιωμένων ή ύποπτων κρουσμάτων ευλογιάς σε πολλές χώρες, οι μετοχές των εταιρειών βιοτεχνολογίας που παράγουν εμβόλια και θεραπείες για την ευλογιά εκτοξεύτηκαν στη Wall Street…

Έτσι, ο αμερικανικός όμιλος Siga Technologies σημείωσε άνοδο 17% την Πέμπτη και εκτινάχθηκε ακόμη κατά 43,3% (!) την Παρασκευή, στα 12,40 δολάρια, αφού κλήθηκε στην Ευρώπη για παραγγελίες για το φάρμακο του κατά της ευλογιάς TPOXX(R). ) (tecovirimat) έναντι μιας πιθανής εστίας της ευλογιάς των πιθήκων.

Η Siga είπε ότι βρίσκεται σε «καλή θέση» όσον αφορά την προμήθεια εάν επιβεβαιωθούν αυτές οι παραγγελίες. Αρκετές κυβερνήσεις έχουν αποθηκεύσει το φάρμακο, το οποίο έχει εγκριθεί για τη θεραπεία της ανθρώπινης ευλογιάς στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και στην Ευρώπη για την οικογένεια των ιών ορθοποξίας που περιλαμβάνει την ευλογιά των πιθήκων και την ευλογιά των αγελάδων. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Siga έλαβε επίσης έγκριση από τον FDA την Πέμπτη για την ενδοφλέβια μορφή αυτής της θεραπείας.

Διαθέσιμα εμβόλια και θεραπείες
Την Πέμπτη, η μετοχή της δανικής εταιρείας Bavarian Nordic (ADR) εκτοξεύτηκε 73% στα 10,83 δολάρια στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, καθώς η εταιρεία είπε ότι είχε εξασφαλίσει συμβόλαιο με μια ευρωπαϊκή χώρα που δεν κατονομάζεται – αποκαλύφθηκε – για την παροχή του εμβολίου της ευλογιάς. Ο τίτλος εξακολουθούσε να κερδίζει 3,6% την Παρασκευή.

Ένας άλλος κατασκευαστής εμβολίων, η American Emergent BioSolutions, έκανε άλμα 11,8% την Πέμπτη, μετά το 11,5% την Παρασκευή, φτάνοντας τα 35,33 $. Η εταιρεία είχε συνάψει συμβόλαιο 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2019 για να προμηθεύσει το εμβόλιο της ευλογιάς στο Υπουργείο Υγείας των ΗΠΑ για αποθήκευση. Τη Δευτέρα, η Emergent ανακοίνωσε ότι απέκτησε τα αποκλειστικά δικαιώματα για την παγκόσμια διανομή της θεραπείας της ευλογιάς από την εταιρεία Chimerix (+21,5% την Πέμπτη και +6,8% την Παρασκευή στα 2,35 $). Τα έσοδα από δικαιώματα από αυτή τη θεραπεία, το Tembexa, που εγκρίθηκε από τον FDA το 2021, θα μπορούσαν να υπερβούν τα 337,5 εκατομμύρια δολάρια για το Emergent.

Τέλος, οι μετοχές της Tonix Pharmaceuticals εκτινάχθηκαν περισσότερο από 15% την Πέμπτη και κατά το ίδιο ποσοστό την Παρασκευή, φτάνοντας τα 2,54 δολάρια. Αυτή η αμερικανική εταιρεία αναπτύσσει ένα εμβόλιο κατά της ευλογιάς και της παραλλαγής της, της ευλογιάς των πιθήκων.

Συνάντηση στον ΠΟΥ για τους κινδύνους της ευλογιάς των πιθήκων
Περισσότερα από 100 επιβεβαιωμένα ή εικαζόμενα κρούσματα της νόσου έχουν εντοπιστεί τις τελευταίες ημέρες, ιδίως στη Μεγάλη Βρετανία, τη Γαλλία (ένα ύποπτο κρούσμα), την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ιταλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά και την Αυστραλία.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτή η ασθένεια δεν είναι πιθανό να προκαλέσει επιδημία τόσο σοβαρή όσο ο Covid, αλλά παραμένει ζωτικής σημασίας να περιοριστεί γρήγορα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε την Παρασκευή ότι διοργανώνει συνάντηση για την ευλογιά των πιθήκων την ίδια ημέρα.

Η συνάντηση είναι για τη Στρατηγική και Τεχνική Συμβουλευτική Ομάδα του ΠΟΥ για τους Μολυσματικούς Κινδύνους (STAG-IH), η οποία συμβουλεύει τον οργανισμό για ασθένειες που ενδέχεται να αποτελούν παγκόσμια απειλή.

Η ευλογιά εξαλείφθηκε επίσημα τη δεκαετία του 1980
Με καταγωγή από την Κεντρική και Δυτική Αφρική, αυτή η ασθένεια («monkeypox» στα αγγλικά) μεταδίδεται στον άνθρωπο μέσω της επαφής με άγρια ​​ζώα, τρωκτικά ή πρωτεύοντα (Ζώα θηλαστικά με πλήρη οδοντοφυΐα) . Αλλά ήταν οι πιθανές μεταδόσεις από άνθρωπο σε άνθρωπο, συνήθως σπάνιες, που αυτή τη φορά ενεργοποίησαν τους ειδικούς.

Η ανθρώπινη ευλογιά έχει εξαλειφθεί επίσημα από το 1980 χάρη σε τεράστιες εκστρατείες εμβολιασμού, αλλά το εμβόλιο, το οποίο επίσης προστατεύει από την ευλογιά των πιθήκων, έκτοτε καταργήθηκε σταδιακά…boursier 21/5/22

Πρώτο ύποπτο κρούσμα και σ΄Ελλάδα που εντοπίστηκε σε 29χρονο Βρετανό τουρίστα….

Το Βέλγιο γίνεται η πρώτη χώρα που εισάγει μια υποχρεωτική καραντίνα 21 ημερών για πρόσωπα που βρέθηκαν θετικά στον ιό της ευλογιάς των πιθήκων.Ένα δεύτερο κρούσμα μόλυνσης από τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων εντοπίστηκε στο Βέλγιο την Παρασκευή. Αυτό ανακοίνωσε ο ιολόγος Marc Van Ranst στο Twitter. Το Ινστιτούτο Τροπικής Ιατρικής δήλωσε ότι, με βάση τα τρέχοντα δεδομένα, οι κίνδυνοι εξάπλωσης του ιού στον γενικό πληθυσμό φαίνονται χαμηλοί.

Τα συμπτώματα της ευλογιάς των πιθήκων είναι παρόμοια με τη γρίπη με εξάνθημα στο πρόσωπο και σε άλλα μέρη του σώματος. Αρκετά κρούσματα έχουν πλέον εντοπιστεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

dimpenews.com
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη