25 Μαΐ 2022

Ο ανασχηματισμός και οι εκλογές, πόσο επικίνδυνος είναι ο «πληγωμένος» Ερντογάν και γιατί το «μαγαζί» του ΠΑΣΟΚ πέρασε οριστικά στα χέρια του Ανδρουλάκη


Αν και δεν υπάρχει κανένα νεότερο για τον Ανασχηματισμό, όσοι γνωρίζουν καλά τον Μητσοτάκη, θεωρούν δεδομένο πως εάν ο πρωθυπουργός τελικά προχωρήσει, έχει ήδη αποφασίσει ποιοι υπουργοί θα έρθουν και ποιοι θα φύγουν (ή θα μετακινηθούν).

Τις όποιες αποφάσεις του δεν τις έχει συζητήσει ούτε με τους πιο στενούς του συνεργάτες, που παρά τις επίμονες πιέσεις των ανθρώπων του τύπου είναι «σφίγγες» - προφανώς γιατί πραγματικά δεν γνωρίζουν τι θα πράξει τελικά ο Μητσοτάκης.
Το βέβαιο πάντως είναι πως το εύρος του Ανασχηματισμού θα «προδώσει» και τους σχεδιασμούς του πρωθυπουργού σε σχέση με την ημερομηνία των Εθνικών εκλογών.


@ Πολύ μεγάλος προβληματισμός επικρατεί σε υψηλά κυβερνητικά κλιμάκια μετά τον δρόμο της όξυνσης στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις που επιλέγει ο Ερντογάν. Η ελληνική διπλωματία (και εθνική άμυνα) έχουν επεξεργαστεί όλα τα σενάρια – ακόμη και τα πιο ακραία- και δηλώνουν έτοιμες για παν ενδεχόμενο.
Αντίστοιχος πάντως είναι και ο προβληματισμός, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού αφού η επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, επέφερε ένα πολύ μεγάλο πλήγμα στον Τούρκο Πρόεδρο.
Και ένας «πληγωμένος» Ερντογάν είναι ικανός για όλα…

@ Σχεδόν το 70% της νέας Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ ελέγχει ο Νίκος Ανδρουλάκης, χωρίς μάλιστα να ιδρώσει και… πολύ, αφού η «γραμμή» για την λίστα σταυροδοσίας των Προεδρικών ήταν ιδιαιτέρως χαλαρή – ειδικά προς την πλευρά των υποψηφίων του Γιώργου Παπανδρέου.
Μετά λοιπόν και την ολοκλήρωση της σύνθεσης της νέας Κεντρικής Επιτροπής και την αναμενομένη εκλογή Σπυρόπουλου στη θέση του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, το «μαγαζί» της Χαριλάου Τρικούπη περνά οριστικά στα χέρια του Ανδρουλάκη.
Αλλά και στην νέα γενιά των «πράσινων» στελεχών που ο ίδιος έχει αποφασίσει να δώσει ρόλο πρωταγωνιστή.

@ Για τους βουλευτές δεν αρκούν μόνο οι …φωνές που ακούν (διακομματικά) από τους ψηφοφόρους τους, για την ακρίβεια που μαστίζει την αγορά, απέκτησαν ξαφνικά και άλλο μείζον πρόβλημα και αφορά την επανεκλογή τους.
Όπως προέκυψε βάσει της απογραφής και των αποτελεσμάτων της, θα υπάρξει ανακατανομή των εδρών που αναδεικνύει κάθε εκλογική περιφέρεια στη Βουλή, ενώ «καραμπόλες» θα προκαλέσει και οι τρεις έδρες των ομογενών, που θα εκλεγούν μέσω του ψηφοδελτίου Επικρατείας.
Οι περιφέρειες που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις «χάνονται» έδρες είναι η Α’ Αθήνας, η-πολυεδρική- Αχαΐα ή η Αιτωλοακαρνανία καθώς και ο Νότιος Τομέας της Β’ Αθηνών.
Οπότε το παιχνίδι σε αυτές θα γίνει ακόμη πιο αιματηρό.

@ Τον ύπνο του μετά την σταυροδοσία για την Κεντρική Επιτροπή έχει χάσει, εκτός από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, άλλο ένα κορυφαίο στέλεχος της «Ομπρέλας»: ο Πάνος Σκουρλέτης. Ο Σκουρλέτης βρίσκεται ούτως ή άλλως σε μία κατάσταση ανασφάλειας, διότι την τελευταία φορά που εισήλθε στη Βουλή, το πέτυχε μέσω της ασφάλειας του ψηφοδελτίου Επικρατείας, αφού ήταν γραμματέας του κόμματος. Όμως, τώρα, ψάχνει περιφέρεια να πολιτευθεί και για τον ίδιο προβάλλει ως μονόδρομος ο Βόρειος Τομέας της Β’ Αθηνών, στον οποίο και περιοδεύει πολύ το τελευταίο διάστημα. Όμως, επειδή εκεί η μάχη θα είναι σκληρή (είναι ενδεικτικό ότι τις 3-4 έδρες διεκδικούν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο Γιώργος Κατρουγκαλος, ο Κώστας Ζαχαριάδης κ.α.), η σταυροδοσία στην Κεντρική Επιτροπή έδειξε ότι απέχει πολύ από το να καταφέρει να διεκδικήσει με αξιώσεις εκλογή με σταυρό –κάτι, πάντως, που ποτέ δεν ήταν το φόρτε του...

@ Τους οριστικούς τίτλους τέλους στον εν εξελίξει διαγωνισμό για την πώληση της ΔΕΠΑ Εμπορίας έθεσε η έκθεση εποπτείας που δημοσιοποιήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο της έκθεσης, ο διαγωνισμός δεν μπορεί να προχωρήσει εξαιτίας της ασάφειας που υπάρχει ως προς την έκβαση μιας εκκρεμούς δικαστικής απόφασης (ELFE), στην οποία η τελική απόφαση αναμένεται να εκδοθεί σε 2 έως 3 χρόνια. Ως εκ τούτου, αναφέρει η έκθεση, το ΤΑΙΠΕΔ εξετάζει άλλες δομές συναλλαγών.
Υπενθυμίζεται ότι η δικαστική διαμάχη της ΔΕΠΑ Εμπορίας με την ELFE αφορά στον τρόπο υπολογισμού της τιμής του φυσικού αερίου, με τη βιομηχανία λιπασμάτων να διεκδικεί αποζημιώσεις, θεωρώντας ότι γίνονταν υπερτιμολογήσεις.
Ουσιαστικά η έκθεση εποπτείας βάζει οριστικούς τίτλους τέλους στο διαγωνισμό, στον οποίο συμμετείχαν όλοι οι μεγάλοι παίκτες της εγχώριας ενεργειακής αγοράς, ενώ αφήνει ανοικτά διαφορετικά σενάρια για την επόμενη ημέρα. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η είσοδος στο χρηματιστήριο, καθώς και η πώληση της δραστηριότητας προμήθειας της ΔΕΠΑ εμπορίας (Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας).

@ Σύσταση για αγορά («buy») αναφορικά με τη μετοχή της Aegean, δίνει η Eurobank, θέτοντας παράλληλα τη νέα τιμή στόχο στα 6,30 ευρώ ανά μετοχή, ενώ σήμερα η μετοχή διαπραγματεύεται περί τα 5,10 ευρώ.
Η Eurobank στηρίζει την αξιολόγησή της στις προοπτικές της φετινής χρονιάς, καθώς κάνει λόγο για επιβατική κίνηση η οποία θα φθάσει στο 89% σε σχέση με αυτή του 2019, αισθητά υψηλότερα από το 48% του 2021 (για το φετινό καλοκαίρι πάντως αναμένει η κίνηση να φθάσει τα επίπεδα πριν από τρία χρόνια). Αν το επίπεδο αυτό επαληθευτεί, μεταφράζεται σε έσοδα της τάξεως του 1,1 δισ. ευρώ, 13% λιγότερα σε σχέση με το 2019, το επίπεδο των οποίων αναμένεται η αεροπορική να το υπερβεί το 2023.
Ένα σημείο στο οποίο στέκεται η Eurobank είναι στο υψηλό κόστος των καυσίμων, το οποίο το διάστημα 2022/26 θα επιφέρει μια αύξηση της τάξεως των 6 ευρώ ανά επιβάτη και υπό το πλαίσιο αυτό η εταιρεία θα αναγκασθεί να αυξήσει τα ναύλα της κατά 2% το 2023.

@ Τα αποτελέσματα 1ου τριμήνου 2022 του ΟΠΑΠ, τα οποία αναμένεται να ανακοινωθούν στις 31 Μαΐου μετά το κλείσιμο της αγοράς, πρόκειται να επιβεβαιώσουν την ανώτερη ικανότητα δημιουργίας ταμειακών ροών του οργανισμού στη νέα εποχή των χαμηλών τελών τυχερών παιχνιδιών, αναφέρει η Eurobank Equities, η οποία συστήνει αγορά στη μετοχή και τιμή στόχο στα 15,90 ευρώ.
Οι αναλυτές της Eurobank Equities αναμένει έσοδα 465 εκατ. ευρώ, ήτοι +167% σε ετήσια βάση λόγω:
1) της ώθησης για την επανέναρξη της οικονομικής δραστηριότητας
2) της επιστροφής των δραστηριοτήτων λιανικής σε επίπεδα περίπου 10% χαμηλότερα από την προ-COVID εποχή και
3) της αρκετά ισχυρής διαδικτυακής επίδοσης.
Το πιο σημαντικό, ελλείψει σημαντικών κεφαλαίων, η Eurobank Equities εκτιμά ότι ο ΟΠΑΠ θα εμφανίσει ελεύθερες ταμειακές ροές (FCF) σχεδόν 140 εκατ. ευρώ το τρίμηνο (86% μετατροπή EBITDA) μειώνοντας έτσι τον καθαρό δανεισμό σε μόλις 43 εκατ. ευρώ από 183 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2021.https://www.lykavitos.gr/news/paraskinio/o-anasximatismos-kai-oi-ekloges-poso-epikindynos-einai-o-pligomenos-erntogan-kai-giati-t
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη