17 Μαΐ 2022

Μητσοτάκης στο Κογκρέσο των ΗΠΑ: Να σταματήσουν άμεσα οι υπερπτήσεις - Δεν θα δεχτούμε αμφισβήτηση εθνικής κυριαρχίας

 mitsotakis-omilia-ipa-afp

«Ο ιστορικός αναθεωρητισμός δεν θα γίνει ανεκτός από κανένα δημοκρατικό κράτος» είπε ο πρωθυπουργός - «Μην ξεχνάτε την ανοιχτή πληγή της διχοτόμησης της Κύπρου» κάλεσε βουλευτές και γερουσιαστές των ΗΠΑ - Μήνυμα και στο ΝΑΤΟ ότι, από την στιγμή που απαιτείται ενότητα απέναντι στη Ρωσία, δεν μπορεί να ανέχεται τη συμπεριφορά της Τουρκίας

Μια ιστορική ομιλία στο αμερικανικό Κογκρέσο εκφώνησε απόψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος ΜητσοτάκηςΣτην πρώτη ομιλία Έλληνα πρωθυπουργού στο Κογκρέσο έδωσαν το «παρών» τόσο τα μέλη της αμερικανικής Γερουσίας όσο και της Βουλής των Αντιπροσώπων, τα οποία τον καταχειροκρότησαν, όταν ανέβηκε στο βήμα, αλλα και πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.Δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιμή» είπε ο πρωθυπουργός, ξεκινώντας την ομιλία του. Μια ομιλία, που ήταν γεμάτη από αναφορές στουυς δεσμούς που μοιράζονται Ελλάδα και ΗΠΑ, στις κοινές αξίες των δύο χωρών και στους αγώνες τους για ελευθερία και δημοκρατία. Μια ομιλία, όμως, κατά την οποία ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να γίνει αιχμηρός για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τα λάθη της ΕΕ, ενώ παράλληλα έστειλε μήνυμα στην Άγκυρα, καλώντας σε άμεσο τερματισμό των υπερπτήσεων στα ελληνικά νησιά και ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα γίνει ανεκτή καμία παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας.

Αν και δεν κατονόμασε ευθέως την Τουρκία, ο πρωθυπουργός την «φωτογράφισε», διαμηνύοντας ότι πρέπει να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες. Έστειλε ωστόσο μήνυμα και στο ΝΑΤΟ ότι, από την στιγμή που απαιτείται ενότητα στη Συμμαχία απέναντι στη Ρωσία, δεν μπορεί να ανέχεται τη συμπεριφορά της Τουρκίας. 

Κάλεσε, δε, τα μέλη του Κογκρέσου να λάβουν αυτά τα γεγονότα υπόψη, όταν θα αποφασίζουν για περαιτέρω πώληση πολεμικού εξοπλισμού. «Γνωρίζω απόλυτα τους βαθείς δεσμούς που ενώνουν τα δυο μας έθνη. Αποτελούν μια υπενθύμιση των κοινών μας αξιών και των "πιστεύω" στην ελευθερία και τη Δημοκρατία» είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε την ομιλία του με ιστορικές αναφορές. Μίλησε για την «Πολιτεία» του Πλάτωνα και τη θέση των γυναικών στην κοινωνία και τα αξιώματα, απευθυνόμενος στις παριστάμενες, Κάμαλα Χάρις και Νάνσι Πελόζι.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη