24 Μαΐ 2022

Εκνευρισμός Άγκυρας και μπαράζ τουρκικών προκλήσεων σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο


Την γνωστή τακτική της εργαλοιοποίησης προσφύγων και μεταναστών επιστρατεύει ξανά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ξεκάθαρα πλέον προετοιμάζει ένα θερμό και γεμάτο προκλήσεις καλοκαίρι στο Αιγαίο.


Λίγο μετά από τις 4 το πρωί οι ελληνικές αρχές εντόπισαν ένα στολίσκο αποτελούμενο από πέντε σκάφη να αποπλέει από τα παράλια της Τουρκίας ανάμεσα στη Χίο και την Σάμο.

Μαζί με τα πέντε σκάφη ακολουθούσαν και τέσσερα φουσκωτά γεμάτα με πρόσφυγες και μετανάστες. Στο κέντρο επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος σημαίνει συναγερμός και αμέσως στην περιοχή καταφθάνουν σκάφη του Λιμενικού. Τα σκάφη ακινητοποιούνται από τις δυνάμεις του Λιμενικού. Διαπιστώνεται ότι στα σκάφη επιβαίνουν συνολικά 590 πρόσφυγες και μετανάστες.

Στην προσπάθεια να περάσει εντός ελληνικών χωρικών υδάτων ο χειριστής ενός σκάφους προσπαθεί να εμβολίσει σκάφος του Λιμενικού, χωρίς ευτυχώς να τα καταφέρει.

Οι τουρκικές αρχές ενημερώνονται και τελικά με μεγάλη καθυστέρηση ακταιωροί συνοδεύουν τα εννέα συνολικά σκάφη πίσω στα τουρκικά παράλια.

Μήνυμα προς την Άγκυρα

Η Αθήνα παρακολουθεί με προσοχή τα τεκταινόμενα στο Αιγαίο και προετοιμάζεται αναλόγως στέλνοντας παράλληλα μήνυμα αποφασιστικότητας προς κάθε κατεύθυνση.

«Τα περιστατικά σε σχέση με το 2021 έχουν τριπλασιαστεί ενώ παραμένουμε στα ίδια επίπεδα όσον αφορά τους εισερχόμενους. Πάντα το Λιμενικό Σώμα επιχειρεί με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και με προτεραιότητα την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Αυτό δεν αλλάζει», δήλωσε ο Γιάννης Πλακιωτάκης, υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας.

«Θερμό» καλοκαίρι στο Αιγαίο

Ο Τούρκος πρόεδρος με ανοιγμένο τον χάρτη της «γαλάζιας πατρίδας» μπροστά του θα επιχειρήσει ξανά, σύμφωνα με τους ειδικούς, να πιέσει την Ελλάδα σε όλα τα επίπεδα στο Αιγαίο σε αέρα και θάλασσα, αλλά και στη νοτιοανατολική Μεσόγειο για τα ενεργειακά αποθέματα της περιοχής.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης από τη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο του Πρώτου Διεθνούς Φόρουμ Επισκόπησης της Μετανάστευσης, ζήτησε να υπάρξει σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης.

Η Διακήρυξη, αναγνωρίζει την αναγκαιότητα συνεργασίας των κρατών για την προστασία των συνόρων υπό την προϋπόθεση να γίνεται με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και υπογραμμίζει την ανάγκη καταπολέμησης της παράνομης μετανάστευσης, της λαθρεμπορίας και της εμπορίας ανθρώπων, μέσω της διεθνούς συνεργασίας.



Την ίδια στιγμή στην Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει ζητούμενο ακόμη η διαμόρφωση νέας θέσης για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης.

Πρόβα Τουρκίας για ένα «θερμό» καλοκαίρι

Με βάση τα στοιχεία, από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο του 2021, σημειώθηκαν 45 περιστατικά με 1.221 πρόσφυγες/ μετανάστες.

Από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο του 2022, σημειώθηκαν 115 περιστατικά με 1.527 πρόσφυγες/ μετανάστες.

Ειδικοί αναμένουν, ενόψει του καλοκαιριού, περισσότερες προκλήσεις στο Αιγαίο με παραβιάσεις και υπερπτήσεις, έρευνες και γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο, την Κύπρο και νότια Κρήτης, αλλά και εργαλειοποίηση του προσφυγικού – μεταναστευτικού.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη