17 Μαΐ 2022

Η σιωπή Μπάιντεν για την Τουρκία και η αποκάλυψη για την αγορά αμερικανικών F-35


Με εκατέρωθεν διαβεβαιώσεις του εξαιρετικά υψηλού επιπέδου συνεργασίας των δύο χωρών, αλλά χωρίς ο πρόεδρος Μπάιντεν να ανοίξει, δημοσίως τουλάχιστον, τα χαρτιά του σε σχέση με την τουρκική προκλητικότητα και τις επιδιώξεις της Άγκυρας σε επίπεδο στρατιωτικού εξοπλισμού, ολοκληρώθηκε η χθεσινή πρώτη μέρα της επίσκεψης του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ.


Έβγαλε, όμως, μια είδηση, από ελληνικής πλευράς: Ό,τι η χώρα μας δρομολογεί, μέχρι το 2030, να αγοράσει ένα σμήνος αμερικανικών μαχητικών F-35!

Τόσο στις αρχικές δηλώσεις τους ( πριν το τετ-α-τετ στο Οβάλ γραφείο και τη συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών ) όσο και κατά τις ομιλίες που απηύθυναν στη δεξίωση που παρέθεσε ο Λευκός Οίκος για τον εορτασμό των 201 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, οι κ. Μητσοτάκης και Τζο Μπάιντεν ανέδειξαν με έμφαση τη στρατηγικής σημασίας συνεργασία Ελλάδας - ΗΠΑ, ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός ξεδίπλωσε όλη τη βεντάλια της ατζέντας με την οποία προσήλθε στο προεδρικό γραφείο.

Στο παρασκήνιο, ωστόσο, υπάρχουν μια σειρά από κρίσιμα ερωτήματα που μένει να απαντηθούν και τα οποία θα κρίνουν σε βάθος χρόνου το βαθμό ικανοποίησης των ελληνικών ζητημάτων.


Πίσω από τις κλειστές πόρτες

Το πρώτο ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι αν και τι ειπώθηκε πίσω από τις κλειστές πόρτες για την τουρκική παραβατικότητα αλλά και όλα τα θέματα που περιλαμβάνει η ελληνική ατζέντα από τον Αμερικανό πρόεδρο, ο οποίος, κατά τη μακρά του χθεσινή ομιλία στη δεξίωση που παρέθεσε ο Λευκός Οίκος στην ελληνική αντιπροσωπεία με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 201 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, περιορίστηκε στην ανάδειξη του υψηλού επιπέδου των σχέσεων των δύο χωρών και τον ρόλο της Ελλάδας έναντι του Ουκρανικού. Ο πρωθυπουργός, πάντως, έστειλε μήνυμα και δημοσίως χθες ότι η χώρα μας δεν πρόκειται να αποδεχθεί οποιαδήποτε παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας, ενώ σύμφωνα με τους συνεργάτες του, στον φάκελο που παρέδωσε προς τον Αμερικανό πρόεδρο, περιλαμβάνονται αναλυτικά όλες οι παραβιάσεις της Άγκυρας στο Αιγαίο το τελευταίο διάστημα.
Η αγορά σμήνους πολεμικών F-35

Το δεύτερο ερώτημα, το οποίο τις επόμενες μέρες αναμένεται να προκαλέσει και ζωηρές συζητήσεις στην πολιτική σκηνή, είναι η αποκάλυψη που έκανε ο πρωθυπουργός κ. Κ. Μητσοτάκης παρουσία του Αμερικανού προέδρου, στη διάρκεια της δεξίωσης, ότι η Ελλάδα προτίθεται να αγοράσει από τις ΗΠΑ σμήνος πολεμικών αεροσκαφών F-35 ως το τέλος της δεκαετίας, ενώ αναμένεται να ανακοινωθεί και η συνεργασία Lockheed Martin με την ΕΑΒ (Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία) για την κατασκευή ανταλλακτικών των F-35.

Για την περαιτέρω συνεργασία Ελλάδας – ΗΠΑ σε ζητήματα στρατιωτικού εξοπλισμού, εξάλλου, θα έχει σήμερα συζητήσεις και ο υπουργός Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, καθώς σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το ζητούμενο είναι η μεγαλύτερη ενίσχυση των ελληνικών οπλικών συστημάτων από τις ΗΠΑ, μέσω της απόκτησης F-35 αλλά και την αντικατάσταση παλαιότερων συστημάτων με αντίστοιχα σύγχρονης τεχνολογίας, με χρηματοδότηση από την Ουάσιγκτον. Όπως προσθέτουν οι ίδιες πηγές, η Τουρκία, λόγω της απόκτησης των ρωσικών S-400, δεν μπορεί να προμηθευτεί αμερικανικά F-35.

Παρά το γεγονός ότι ο Αμερικανός πρόεδρος – στις δημόσιες τοποθετήσεις του, τουλάχιστον - απέφυγε οποιαδήποτε αναφορά στην τουρκική προκλητικότητα αλλά και σε όλα τα θέματα που περιλαμβάνει η ατζέντα της ελληνικής παρουσίας στις ΗΠΑ, στο κυβερνητικό επιτελείο επικρατεί μεγάλη ικανοποίηση για το θερμό κλίμα της υποδοχής της οποίας έτυχε η ελληνική αποστολή.

Συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, μάλιστα, λένε ότι η αναλυτική ενημέρωση του πρωθυπουργού, κατά την ομιλία του στη δεξίωση, για όλα τα θέματα της ελληνικής ατζέντας, με έμφαση στον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Αλεξανδρούπολη, στο Κυπριακό που όπως είπε, δεν είναι αποδεκτή η λύση των δύο κρατών, στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις που δεν θα δεχθούν ποτέ παραβίαση της ελληνικής κυριαρχίας κα, έτυχαν θερμής υποδοχής από την αμερικανική πλευρά αλλά και τους εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας.
Η ομιλία στο Κογκρέσο

Σήμερα, το επίκεντρο ενδιαφέροντος της επίσκεψης της ελληνικής αποστολής στις ΗΠΑ μεταφέρεται στο Κογκρέσο, καθώς ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης θα απευθύνει μία ιστορική ομιλία στο σώμα που καλείται να αποδεχθεί ή να απορρίψει το τουρκικό αίτημα για αναβάθμιση των υπαρχόντων αμερικανικών αεροσκαφών και την αγορά νέων F-16. Ταυτοχρόνως, θα έχει μία μοναδική ευκαιρία να ενημερώσει τα μέλη του και κατ επέκταση την αμερικανική κοινή γνώμη για την ιδιότυπη κατάστασης διαρκούς αμφισβήτησης εθνικής κυριαρχίας από την Τουρκία στο Αιγαίο, αλλά και να αναδείξει τη στρατηγική σχέση Ελλάδας – ΗΠΑ και κυρίως τον ρόλο της χώρας μας ως αναδυόμενου ενεργειακού κόμβου.
Το σημερινό πρόγραμμα

Πριν τη σημερινή του ομιλία στο Κογκρέσο, στις 18.00 ώρα Ελλάδας, ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με την την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Nancy Pelosi, ενώ μετά την ομιλία του θα έχει συνάντηση με την Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Kamala Harris. Στις 19:00 ώρα Ελλάδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρακαθήσει σε δεξίωση που παραθέτει προς τιμήν του η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων. Στις 2:10 ώρα Ελλάδας ο κ. Μητσοτάκης θα παρακαθήσει σε δείπνο με εκπροσώπους ελληνοαμερικανικών οργανώσεων.

https://www.ieidiseis.gr-
Έλλη Τριανταφύλλου
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη