16 Μαΐ 2022

Μητσοτάκης στο NBC: «Είμαστε σταθερός εταίρος των ΗΠΑ σε ένα δύσκολο σημείο του κόσμου»


Το μήνυμα ότι «η Ελλάδα ως χώρα επιστρέφει», έστειλε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στο ξεκίνημά της επίσκεψής του στις ΗΠΑ.


«Περάσαμε μια πολύ δύσκολη οικονομική κρίση για δέκα χρόνια, που προκάλεσε σημαντικό πόνο στους πολίτες και στην κοινωνία», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε πως από τότε που η Νέα Δημοκρατία ήρθε στην εξουσία η οικονομία έχει ανακάμψει και «πολλές αμερικανικές εταιρίες επενδύουν στην Ελλάδα, πολλοί Αμερικανοί τουρίστες έρχονται στην Ελλάδα».

Ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη χώρα μας ως ένα «σταθερό εταίρο των ΗΠΑ σε ένα δύσκολο σημείο του κόσμου» και τόνισε ότι η χώρα μας θέλει να γίνει «περιφερειακός ενεργειακός κόμβος», μεταφέροντας φυσικό αέριο και μελλοντικά υδρογόνο από τη Μέση Ανατολή προς την Ευρώπη.

Σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, απάντησε πως επρόκειτο για «μια καταστροφική απόφαση του Πούτιν» και σημείωσε ότι η Ελλάδα ήταν «από τις πρώτες χώρες που έστειλαν όχι μόνο ανθρωπιστική βοήθεια αλλά και στρατιωτική». Είπε πως γίνεται μια απόπειρα «να ξανασχεδιαστούν τα σύνορα διά της βίας» και ότι αυτό που κρίνεται είναι «το περιβάλλον ασφαλείας στην Ευρώπη συνολικά».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε αιχμές και για τη στάση της Τουρκίας έναντι της ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, τονίζοντας πως αναμένει «το ζήτημα αυτό να διευθετηθεί».

Στη συνέντευξή του στο γνωστό αμερικανικό τηλεοπτικό σταθμό, μίλησε και για την ενεργειακή κρίση, υποστηρίζοντας πως «οι τιμές της ενέργειας πρέπει να αντιμετωπιστούν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο» και ότι αναμένει τις αποφάσεις προς αυτή την κατεύθυνση στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 30 και 31 Μαΐου στις Βρυξέλλες.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη