30 Ιουν 2022

Τα σημαντικά πολιτικά ευρήματα της δημοσκόπησης της Marc


Πρόωρες κάλπες το Φθινόπωρο βλέπουν οι πολίτες, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Marc, που έχει ενδιαφέροντα πολιτικά ευρήματα τα οποία ενδεχομένως να βάλουν σε πειρασμό το Μαξίμου, να σκεφθεί ως ελκυστικό σενάριο, την προκήρυξη εκλογών πριν την ώρα τους.

Στη συγκεκριμένη μέτρηση οι συμμετέχοντες δηλώνουν ότι επιθυμούν εκλογές το Φθινόπωρο σε ποσοστό 46,5% και η εκτίμηση για το πότε τελικά θα στηθούν κάλπες εκτινάσσεται στο 67,3%.


Του Κώστα Πασίση

Ο κόσμος δηλαδή θεωρεί σχεδόν βέβαιο ότι ο κύβος ερρίφθη και η χώρα οδεύει προς εκλογές…

Εύρημα που έρχεται να προσθέσει ένα επιπλέον επιχείρημα σε όσους εκ των κυβερνητικών στελεχών, εισηγούνται στον Πρωθυπουργό με θέρμη το εν λόγω εκλογικό σενάριο.

Το στοιχείο που ανοίγει την …όρεξη, αν και δεν ομολογείται ευθέως στο Μαξίμου, είναι η διψήφια διαφορά των 10 ποσοστιαίων μονάδων, από το ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 32,5% έναντι 22,5% του ΣΥΡΙΖΑ και ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με 12,8%, το ΚΚΕ με 5,4%, η Ελληνική Λύση με 4,6%, το ΜέΡΑ25 με 2,9%, οι Έλληνες για την Πατρίδα με 2,1%, η Εθνική Δημιουργία με 1,4%, άλλο κόμμα δηλώνει ότι θα ψηφίσει το 3,4%, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται στο 12,4%

Στην προκειμένη περίπτωση η σημαντική πολιτική παράμετρος είναι ότι σχεδόν τρία χρόνια μετα τις εθνικές εκλογές του 2019, η ΝΔ παραμένει όχι μόνο πρώτο κόμμα στο πολιτικό σκηνικό αλλά έχει αυξήσει και τη εκλογική διαφορά της από το ΣΥΡΙΖΑ, σχεδόν δυο μονάδες.

Γεγονός που δείχνει ότι οι πολίτες δεν εμπιστεύονται την Αξιωματική Αντιπολίτευση ως αξιόπιστη εναλλακτική λύση.

Το 74,5% αξιολογούν αρνητικά ή μάλλον αρνητικά την αντιπολιτευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ.

Αντίθετα εξακολουθούν να εμπιστεύονται τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, παρά τις πολλαπλές κρίσεις που πέρασε η κυβέρνηση στο διάστημα της θητείας της. Θετικό πρόσημο λαμβάνει το Μαξίμου από το 45,7% των πολιτών.

Η δυναμική των κομμάτων

Το επίσης ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η κυβέρνηση κατάφερε να φρενάρει την επικίνδυνη φθορά που είχε αρχίσει να διαφαίνεται στον ορίζοντα από τον περασμένο Φεβρουάριο.

Σε αυτό φαίνεται ότι πρωτεύοντα ρόλο έπαιξε η θετική απήχηση που είχε στην κοινή γνώμη το ταξίδι του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ η συνάντηση του με τον Μπάιντεν και η ιστορική ομιλία του στο Κογκρέσο, όπως και οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για τη στήριξη της κοινωνίας, λόγω της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης.

Στη δύσκολη περίοδο η κυβέρνηση έδειξε υψηλή ανθεκτικότητα καθώς η διαφορά των δυο κομμάτων δεν έπεσε κάτω από το 8%, που είναι υψηλό ποσοστό, αν αναλογιστεί κανείς τη σχεδόν τρομακτική συγκυρία που ακόμη και σήμερα είναι ορατή και πιέζει περισσότερο τα ευάλωτα νοικοκυριά.

Τόσο η δημοσκόπηση της Marc, όπως και οι προηγούμενες μετρήσεις όλων των εταιρειών διαψεύδουν το τελευταίο πολιτικό αφήγημα της Κουμουνδούρου ότι η κυβέρνηση είναι υπό κατάρρευση και η μόνη διέξοδος για τη χώρα είναι οι εκλογές…

Ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στα ποσοστά του, με μικρές αυξομειώσεις.

Το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη δείχνει να σταθεροποιείται γύρω στο 12% που δεν είναι ευκαταφρόνητο ποσοστό.

Αντίθετα καθιστά τον Νίκο Ανδρουλάκη ως τον τρίτο κεντρικό παίχτη και το ΠΑΣΟΚ ως ρυθμιστή των πολιτικών εξελίξεων.

Από τα λεγόμενα μικρά κόμματα, η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου εμφανίζεται ενισχυμένη, δείχνοντας ότι έχει εξασφαλίσει, με σχετική άνεση την είσοδο της στη Βουλή. Κάτι που δεν ισχύει για το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη.

Η επόμενη ημέρα των εκλογών

Ένα εξίσου σημαντικό συμπέρασμα, με δεδομένο την «ανελαστικότητα» των πολιτικών δυνάμεων για συνεργασία στην παρούσα φάση τουλάχιστον, είναι η προτίμηση των πολιτών για την «χροιά» της επόμενης κυβέρνησης.

Στο ερώτημα τι κυβέρνηση προτιμούν, το 30,4% δήλωσε “Συνεργασία ΝΔ – ΠΑΣΟΚ”, το 23,8% “Αυτοδύναμη ΝΔ”, το 9,6% “Συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ”, το 8,4% “Τεχνοκρατών με τη στήριξη ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ”, το 7% “Αυτοδύναμο ΣΥΡΙΖΑ” και το 2,7% “άλλη”.

Το 28,3% των πολιτών, περίπου ένας στους τρεις, εκτιμά ότι θα αναδειχθεί αυτοδύναμη η ΝΔ.

Οι εν λόγω απαντήσεις δείχνουν ότι η κοινή γνώμη στην πλειονότητα της πρώτον δε θέλει ακυβερνησία και δεύτερον προτιμά μια κυβέρνηση ΝΔ με ΠΑΣΟΚ, παρά ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ…

Στο πλαίσιο αυτό ο Νικος Ανδρουλάκης δήλωσε προ ημερών : «Εμείς θα το σεβαστούμε και θα αγωνιστούμε να έχει σταθερότητα η χώρα από την πρώτη Κυριακή. Πώς θα γίνει αυτό; Αυτό θα το επιλέξει ο ελληνικός λαός. Δεν μπορώ εγώ μήνες πριν τις εκλογές, βάσει δημοσκοπήσεων να θεωρητικολογώ επί του δήθεν επιχειρήματος που βάζουν οι αντίπαλοί μας “με ποιους θα πάτε”…
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη