5 Ιουλ 2022

Σλοβενία: Το κράτος θα αγοράσει ολόκληρη την εγχώρια παραγωγή σιταριού


Ο Οργανισμός Εμπορευματικών Αποθεμάτων της Σλοβενίας θα αγοράσει όλο το σιτάρι που παράγουν φέτος οι Σλοβένοι αγρότες, μια πρωτοφανής κίνηση που γίνεται σε μια προσπάθεια να διασφαλιστεί η αξιοπιστία του εφοδιασμού με... τρόφιμα και να σταθεροποιηθούν οι τιμές.

«Δυστυχώς, η κατάσταση στον κόσμο, ιδίως στην Ουκρανία, επιδεινώνεται καθημερινά, γεγονός που είναι εμφανές όχι μόνο στις τιμές αλλά και στη διαθεσιμότητα των τροφίμων», δήλωσε την 1η Ιουλίου ο πρωθυπουργός Ρόμπερτ Γκόλομπ.

Η αγορά, ένα βήμα για το οποίο οι αγρότες έχουν παροτρύνει την κυβέρνηση να προβεί, αναμένεται να σταθεροποιήσει τις τιμές αγοράς και να ελέγξει έμμεσα τις τιμές λιανικής πώλησης σε μια προσπάθεια να πατάξει τον πληθωρισμό των τροφίμων.

Εκτός από τη μαζική αγορά όλου του σιταριού, οι αγρότες θα λάβουν 22 εκατ. ευρώ σε ενισχύσεις για διάφορους σκοπούς, συμπεριλαμβανομένων επιδοτήσεων για καύσιμα, λιπάσματα και άλλες εισροές.

«Θέλουμε να βοηθήσουμε τους αγρότες μειώνοντας το κόστος τους και ταυτόχρονα θέλουμε να κρατήσουμε αυτή τη σοδειά εξ ολοκλήρου στη Σλοβενία», σύμφωνα με τον πρωθυπουργό.

Ο Γκόλομπ δήλωσε ότι το σχέδιο είναι η Σλοβενία να εισέλθει στο φθινόπωρο με μεγαλύτερα αποθέματα εμπορευμάτων από ό,τι συνήθως, «επειδή δεν αντιμετωπίζουμε έναν εντελώς φυσιολογικό χειμώνα και είναι σωστό να προετοιμαστούμε γι’ αυτό».

«Προτιμούμε να αγοράζουμε όλο το σιτάρι απευθείας από τους αγρότες, αντί να το αγοράζουμε από τους εμπόρους το φθινόπωρο και να χρεωνόμαστε σημαντικά περισσότερο γι’ αυτό», είπε, ανακοινώνοντας απευθείας διαπραγματεύσεις με τους καλλιεργητές σιταριού τις επόμενες εβδομάδες.

Επιπλέον, το Υπουργείο Γεωργίας σχεδιάζει να παρακολουθεί τις τιμές 15 προϊόντων, ένα βήμα που ο Γκόλομπ έσπευσε να επισημάνει ότι δεν ισοδυναμεί με ρύθμιση των τιμών.

«Δεν πρόκειται για ρύθμιση. Οι τιμές δεν θα καθορίζονται από την κυβέρνηση, αλλά από τους λιανοπωλητές, ενώ η κυβέρνηση θα διασφαλίσει ότι οι τιμές είναι συγκρίσιμες και δημόσια γνωστές», δήλωσε ο Γκόλομπ.

Η Σλοβενία κατέγραψε πληθωρισμό 10,4% τον Ιούνιο, το υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων σχεδόν 26 ετών. Ενώ οι τιμές των καυσίμων ρυθμίζονται εδώ και καιρό, αυτό είναι το πρώτο βήμα που αφορά άμεσα τον πληθωρισμό των τιμών των τροφίμων.

https://www.euractiv.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη