8 Αυγ 2022

Στην Αθήνα η αναγγελία από την ΕΕ της εξόδου της Ελλάδας από την ενισχυμένη εποπτεία


Στα χέρια του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα βρίσκεται ήδη η κοινή επιστολή του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις και του επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων Πάολο Τζεντιλόνι, με την οποία αναγγέλλεται και επισήμως η έξοδος της Ελλάδας από την ενισχυμένη εποπτεία, στις 20 Αυγούστου, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ.


Πρόκειται ουσιαστικά για το τέλος της μνημονιακής περιπέτειας της χώρας μας, η οποία κράτησε περισσότερο από μια δεκαετία και άλλαξε ριζικά την ελληνική οικονομία και κοινωνία, οδηγώντας αναπόφευκτα σε μια νέα πραγματικότητα για το σύνολο σχεδόν του ελληνικού λαού.

Βέβαια, η έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία δεν σημαίνει άνευ όρων και ορίων δημοσιονομική ελευθερία, αφού ο έλεγχος και η αξιολόγηση της οικονομίας από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς θα συνεχιστεί έως και το 2059 οπότε η χώρα θα εξοφλήσει το 75% των δανείων που έλαβε στο πλαίσιο των Μνημονίων.

Η ελληνική οικονομία θα αξιολογείται πλέον κάθε εξάμηνο από τους θεσμούς και όχι κάθε τρίμηνο, ενώ η κυβέρνηση καλείται να συνεχίσει τη συνετή δημοσιονομική πολιτική χωρίς να θέσει σε κίνδυνο τόσο τη μείωση του χρέους όσο και την επίτευξη του στόχου για επιστροφή σε πρωτογενές πλεόνασμα 1,1% του ΑΕΠ το 2023.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη