30 Σεπ 2022

«Τεράστια ευθύνη» της Γερμανίας στην ενεργειακή κρίση, λέει ο επικεφαλής του μεγαλύτερου συνδικάτου εταιρειών της Γαλλίας


Σε συνέδριο για το φυσικό αέριο που διοργάνωσε η γαλλική ένωση φυσικού αερίου ασκήθηκε σοβαρή κριτική στη Γερμανία για την ενεργειακή πολιτική που υπερασπίστηκε το Βερολίνο την τελευταία δεκαετία, η οποία συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό στην τρέχουσα ενεργειακή κρίση της Ευρώπης.

Ο Geoffroy Roux de Bézieux, πρόεδρος του μεγαλύτερου εργοδοτικού ομοσπονδιακού κινήματος της Γαλλίας, MEDEF, δεν μάσησε τα λόγια του όταν μίλησε για τη Γερμανία κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, το οποίο συγκέντρωσε εμπειρογνώμονες, υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και παράγοντες της βιομηχανίας για όλα τα θέματα φυσικού αερίου.

Η Γερμανία, η οποία εξαρτιόταν σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο πριν η Μόσχα κλείσει τον αγωγό Nord Stream 1, αγωνίζεται τώρα να βρει νέους ενεργειακούς πόρους για να εξασφαλίσει ότι ο τροχός της βιομηχανίας θα συνεχίσει να γυρίζει και ότι θα υπάρχει αρκετή θέρμανση για τα μισά σπίτια της χώρας που βασίζονται στο φυσικό αέριο.

Για να βρει γρήγορα λύσεις, η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε την Τετάρτη (28 Σεπτεμβρίου) να παρατείνει τη διάρκεια ζωής των μονάδων με άνθρακα, ορισμένες από τις οποίες επανενεργοποιήθηκαν για την αντιμετώπιση της κρίσης – σε αντίθεση με τον στόχο που έχει θέσει η Γερμανία να γίνει ουδέτερη ως προς τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2045, όπως αναφέρει το Reuters.

Ανησυχώντας για την κατάσταση εφοδιασμού αυτό το χειμώνα, ο καγκελάριος Olaf Scholz έφτασε στο σημείο να επισκεφθεί το Σαββατοκύριακο (24-25 Σεπτεμβρίου) ηγέτες κρατών του Κόλπου, αλλά έκλεισε συμφωνία μόνο με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ έφυγε με άδεια χέρια από το Κατάρ και τη Σαουδική Αραβία.

Η Γερμανία αποφάσισε επίσης στις αρχές Σεπτεμβρίου να κρατήσει κλειστούς τους τρεις τελευταίους πυρηνικούς αντιδραστήρες της χώρας μέχρι το τέλος του 2022 – μια κίνηση που πιθανότατα αποσκοπεί στο να ικανοποιήσει έναν από τους δύο εταίρους του Scholz στον συνασπισμό, τους Πράσινους.

Ωστόσο, στις 27 Σεπτεμβρίου, ο υπουργός Οικονομίας και Κλίματος Robert Habeck δήλωσε ότι η κυβέρνησή του πιθανότατα θα παρατείνει τη λειτουργία των δύο από τους τρεις πυρηνικούς αντιδραστήρες που προορίζονται να κλείσουν σταδιακά μέχρι το τέλος του έτους.

Ο Habeck επέρριψε ευθύνες στο γαλλικό πυρηνικό δίκτυο, όπου οι μισοί αντιδραστήρες βρίσκονται σήμερα σε αναμονή για συντήρηση, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση «πολύ χειρότερη από ό,τι αναμενόταν».

Στροφή στα πυρηνικά

Με άλλα λόγια, η Γερμανία εμμένει στην πολιτική της να μειώνει την ενεργειακή της ικανότητα, ενώ ταυτόχρονα αυξάνει το μερίδιο των καυσίμων που επιβαρύνουν τον άνθρακα και ζητά «αλληλεγγύη» από τις άλλες χώρες της ΕΕ.

Ο Scholz πρότεινε ακόμη και την επανέναρξη του γαλλο-ισπανικού έργου του αγωγού MidCat, που βρίσκεται σε αδράνεια από το 2019, παρότι είναι τρίτο μέρος του έργου.

Θεωρώντας τον αγωγό ωφέλιμο για τη Γερμανία, ο Scholz είχε συνομιλίες με τον Ισπανό πρωθυπουργό Pedro Sanchez, προτού ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron υποχωρήσει πρόσφατα, λέγοντας ότι θα επανεξετάσει το έργο εάν πεισθεί για τη χρησιμότητά του.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχολίασε επίσης τις πρόσφατες ενέργειες της Γερμανίας. «Εναπόκειται σε όλες τις χώρες να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν όσον αφορά τη διαθεσιμότητα της παραγωγής ενέργειας», δήλωσε ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Thierry Breton στις 8 Σεπτεμβρίου μετά τη συνάντησή του με τη γερμανική κυβέρνηση στο Βερολίνο.

«Τεράστια ευθύνη» της Γερμανίας

Αλλά σύμφωνα με τον Roux de Bézieux της MEDEF, το ενεργειακό ζήτημα μπορεί να εντοπιστεί ακόμη πιο πίσω.

Η «τεράστια ευθύνη της Γερμανίας απέναντι στην ιστορία» πηγάζει από την απόφαση της πρώην καγκελαρίου Angela Merkel το 2011 να αποσυρθεί από την πυρηνική ενέργεια για πολιτική χρήση μέχρι το τέλος του 2022, μετά την πυρηνική καταστροφή στη Φουκουσίμα, δήλωσε ο πρόεδρος του MEDEF.

Η προγραμματισμένη σταδιακή κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας ανάγκασε τη Γερμανία να επεκτείνει τη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά και με κόστος την εισαγωγή περισσότερου φυσικού αερίου, κυρίως από τη Ρωσία.

Παρά τη συμβουλή των Ηνωμένων Πολιτειών και αντιμέτωπες με ανάμεικτες και διφορούμενες στάσεις στην ΕΕ, κυρίως από τη Γαλλία, η Γερμανία και η Ρωσία συμφώνησαν να δημιουργήσουν τον αγωγό Nord Stream 2, ο οποίος είχε προγραμματιστεί να τεθεί σε λειτουργία λίγο πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.

Δεδομένου ότι η γερμανική κυβέρνηση έθεσε ως στόχο της τον νέο αγωγό, άρχισε να επενδύει καθυστερημένα σε πέντε έργα τερματικών σταθμών επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), το πρώτο από τα οποία αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία αυτόν τον χειμώνα.

Ενώ κυβερνήσεις όπως η γαλλική ελπίζουν σε έναν ήπιο χειμώνα με όχι πολλές διακοπές ρεύματος, ο πρόεδρος της MEDEF προειδοποίησε για τον «κίνδυνο ενός τείχους χρεοκοπίας, αν δεν επιλύσουμε το πρόβλημα των τιμών της ενέργειας», το οποίο, όπως είπε, έχει μέχρι στιγμής ματαιωθεί από την ενεργειακή στρατηγική της Γερμανίας.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη