26 Σεπ 2022

Σ.Λαβρόφ : «Αν ενσωματωθούν οι περιοχές μετά τα δημοψηφίσματα γίνονται ρωσικό έδαφος – Θα ισχύσει το πυρηνικό μας δόγμα»


Ο Σεργκέι Λαβρόφ, δέχθηκε καταιγισμό ερωτήσεων από δημοσιογράφους στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για τα επόμενα βήματα της Ρωσίας στον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά έκλεισε και ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που είναι ότι αν μετά τα... δημοψηφίσματα ενσωματωθούν οι περιοχές στην Ρωσία τότε το ρωσικό πυρηνικό δόγμα θα ισχύει και γι αυτές.
«Πρέπει να διαβάζετε πιο συχνά και προσεκτικά τον Πούτιν», είπε σε δημοσιογράφο που τον ρώτησε για την εξέλιξη των συγκρούσεων, καταγγέλλοντας την «πρωτοφανή» και «γκροτέσκα» ρωσοφοβία της Δύσης.

Ερωτηθείς επανειλημμένα αν η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα για να προστατέψει τα απελευθερωμένα εδάφη της Ουκρανίας, που θα προσχωρήσουν στην Ρωσία μετά τα δημοψηφίσματα ανέφερε:

«Όλη η επικράτεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας, τα εδάφη που περιλαμβάνονται και μπορεί να περιληφθούν στο Σύνταγμα, είναι άνευ όρων υπό την πλήρη υπεράσπιση του κράτους. Όλοι οι νόμοι, τα δόγματα, οι έννοιες και οι στρατηγικές της Ρωσικής Ομοσπονδίας καλύπτουν όλη την επικράτειά της», απάντησε.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν μετά την ρητή προειδοποίηση την Πέμπτη του πρώην προέδρου της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, συμμάχου του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ότι οποιοδήποτε όπλο στο οπλοστάσιο της Μόσχας, συμπεριλαμβανομένων των στρατηγικών πυρηνικών όπλων, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την υπεράσπιση εδαφών που ενσωματώνονται στη Ρωσία.

Η Ρωσία κατηγορεί τις ΗΠΑ και άλλες χώρες ότι είναι μέρη της σύγκρουσης επειδή αποστέλλουν όπλα για να βοηθήσουν την Ουκρανία να υπερασπιστεί τον εαυτό της.

Ο Λαβρόφ είπε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί με τη Δύση, αλλά δεν θα αναλάβει την πρωτοβουλία.

«Πάντα είναι καλύτερο να συζητούμε παρά να μη συζητούμε. Αλλά στην κατάσταση που βρισκόμαστε, η Ρωσία απλώς δεν πρόκειται να κάνει τα πρώτα βήματα», είπε.

Μιλώντας για περίπου μία ώρα στην κατάμεστη από δημοσιογράφους αίθουσα ο Λαβρόφ εξαπέλυσε βέλη κατά των ΗΠΑ και των συμμάχων τους για τον επί χρόνια «εγωισμό» τους.

Αλλά όταν ρωτήθηκε κατά πόσον η Κίνα πιέζει τη Ρωσία να τερματίσει σύντομα τον πόλεμο ο Λαβρόφ αρχικά διαφώνησε με τις λέξεις που επέλεξε ο δημοσιογράφος και στη συνέχεια γύρισε και είπε: «πείτε στους αναγνώστες σας ότι απέφυγα την ερώτηση».
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη