24 Σεπ 2022

ΗΛΙΑΣ Δ. ΚΑΛΛΙΩΡΑΣ : Σκόπια: Ο «χαλβάς Φαρσάλων» που θα διαλυθεί!


Το κράτος των Σκοπίων έχει περίπου 2 εκατ. πληθυσμό και έκταση λίγο πιο μικρή από την Αλβανία (25.333 τ. χλμ). Είναι ένα από τα διάδοχα κράτη της κάποτε Γιουγκοσλαβίας από την οποία ανακήρυξε την ανεξαρτησία της το 1991. Στην πρωτεύουσα ζει περίπου το ένα τέταρτο των κατοίκων (525.000). Η ισχυρή πλειοψηφία των κατοίκων είναι Σλάβοι. Οι Αλβανοί αποτελούν περίπου το 25% του πληθυσμού της χώρας και ακολουθούν οι Τούρκοι, Σέρβοι, Ρομά και άλλες μικρότερες μειονότητες.

Η περιοχή του σημερινού κράτους των Σκοπίων ήταν κατοικημένη από τη Νεολιθική Εποχή με τον αρχαιολογικό χώρο του Βέρτσνικ να αποτελεί το παλαιότερο γνωστό τέτοιο σημείο αναφοράς. Η περιοχή άρχισε να κατοικείται περίπου από το 7.000 π.Χ. Κατά την περίοδο μεταξύ του 1300 και του 1200 π.Χ. υπήρξαν ισχυρές εισβολές κυρίως από φύλα του Αιγαίου Πελάγους και Ιλλυριούς. Στα σημερινά Σκόπια η Εποχή του Σιδήρου ξεκίνησε περί το 1200 π.Χ. και έφτασε στην ολοκλήρωσή της περίπου το 400 π.Χ.

Μετά τον 5ο αιώνα π.Χ., η ελληνική επιρροή συνεχώς αυξανόταν στην περιοχή, η οποία κατελήφθη από τον Φίλιππο της Μακεδονίας το 358 π.Χ. Ο Φίλιππος Β΄ ο Μακεδών (382 – 336 π.Χ.) ήταν Έλληνας βασιλιάς του Βασιλείου της Μακεδονίας από 359 π.Χ. μέχρι το 336 π. Χ. Ήταν μέλος της δυναστείας των Αργεάδων Μακεδόνων (700 π.Χ. έως το 310 π.Χ.), τρίτος γιος του βασιλιά Αμύντα Γ΄ της Μακεδονίας και πατέρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Οι Ρωμαίοι κατέλαβαν και προσάρτησαν στην Ρωμαϊκή αυτοκρατορία την περιοχή των Σκοπίων τον 2ο αιώνα π.Χ. Από την εποχή του μονοκράτορα Αγίου και Μέγα Κωνσταντίνου (306-337 μ.Χ.), τα σημερινά Σκόπια αποτελούν για πολλούς αιώνες μέλος της αυτοκρατορίας της Ρωμανίας-Βυζαντίου. Από τον 6ο αιώνα, σλαβικές φυλές από την ανατολική Γερμανία έρχονται διαδοχικά και εγκαθίστανται στην Βαλκανική χερσόνησο, ενώ μέσα στον 7ο αιώνα αυτά τα σλαβικά φύλα έρχονται και εγκαθίστανται στα εδάφη του σημερινού κράτους των Σκοπίων.

Η Στρατιωτική Εγκυκλοπαίδεια της πρώην Γιουγκοσλαβίας κατατάσσει τους προγόνους των σημερινών κατοίκων του κράτους των Σκοπίων ως Σλάβους: Ανθρώπους των πρώτων σλαβικών φυλών, όπως είναι οι Βερζήτες, Σαγουδάτες, Στρουμιάνοι, οι Δραγουβίτοι, οι Σμόλιανοι, κλπ, οι οποίες φυλές εισήλθαν στα εδάφη της αυτοκρατορίας Ρωμανίας-Βυζαντίου τον 6ο και 7ο αιώνα. Η παραδοσιακή ιστοριογραφία καταγράφει ότι αυτές οι πληθυσμιακές ομάδες και φύλα εμφανίζονται με την έναρξη επιδρομών και εισβολών των Σλάβων και Αβάρων από τη Βλαχία και τη Δυτική Ουκρανία.

Η σλαβική φυλή των Βερζητών κατέφτασε και εποίκησε την περιοχή της Αχρίδας. Οι σλάβοι Σαγουδάτες ήρθαν και εγκαταστάθηκαν στο κέντρο του κράτους των Σκοπίων. Οι σλάβοι Στρουμνιάνοι εγκαταστάθηκαν και εποίκησαν την ανατολική πλευρά της χώρας. Αρχικά, οι συγγραφείς της Ρωμανίας-Βυζαντίου αποκαλούσαν αυτή την περιοχή Σκλαβηνία.

Κατά την περίοδο της Ρωμαίικης Αυτοκρατορίας της Ρωμανίας-Βυζαντίου, η σημερινή περιοχή των Σκοπίων είδε και έζησε μια σειρά από γεγονότα, κατακτήσεις και μεταβολές στα εδάφη της, όπως έγινε τον 9ο αιώνα με τους Βουλγάρους και την επανάκτηση της περιοχής από τον αυτοκράτορα Βασίλειο Β΄ τον Βουλγαροκτόνο το 1014. Στα χρόνια της

Αυτοκρατορίας της Ρωμανίας-Βυζαντίου η περιοχή αυτή ονομαζόταν Μοναστήρι. Τον 13ο αιώνα, η ανανεωμένη Βουλγαρική Αυτοκρατορία επανέκτησε τον έλεγχο της περιοχής, μετά και την κατάρρευση της Σερβικής Αυτοκρατορίας που ίδρυσε ο Βασιλιάς Στέφανος Δουσάν.



Η μάχη του Κοσσυφοπεδίου και η ήττα του Σερβικού στρατού από τους Οθωμανούς Τούρκους, το 1389, υπήρξε καθοριστική. Το 1392, οι Οθωμανοί Τούρκοι είχαν πλέον κατακτήσει όλα τα εδάφη του κράτους των σημερινών Σκοπίων. Επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η περιοχή στην αρχή ανήκε στο βιλαέτι του Πρίζρεν, κατόπιν ανήκε στο βιλαέτι του Μοναστηρίου και τέλος και έκτοτε στο βιλαέτι του Κοσσυφοπεδίου του οποίου τα Σκόπια για ένα διάστημα υπήρξαν και πρωτεύουσά του.

Η κατοχή και διακυβέρνηση των Οθωμανών Τούρκων στην περιοχή ήταν αρκετά σκληρή. Αρκετά ήταν επίσης και τα κινήματα, οι εξεγέρσεις και οι συγκρούσεις. Ειδική ιστορική περίπτωση αποτελούν οι πάγιες βλέψεις των Βουλγάρων για την ίδρυση της Μεγάλης Βουλγαρίας που θα είχε έξοδο τόσο στη Μαύρη Θάλασσα όσο και στο Αιγαίο. Το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση ήταν η ανεξαρτητοποίηση της βουλγαρικής εκκλησίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Μετά την ίδρυση της Βουλγαρικής Εξαρχίας, το 1870, ξεκίνησε μια προσπάθεια εκβουλγαρισμού του ελληνικού πληθυσμού της Μακεδονίας, της Θράκης, κλπ.

Το εθνικό όνειρο των Βουλγάρων ήταν η προσάρτηση της Μακεδονίας. Το 1893, ιδρύεται στην πόλη Ρέσνα των σημερινών Σκοπίων η αυτοαποκαλούμενη η «Εσωτερική Μακεδονική Επαναστατική Οργάνωση» (ΕΜΕΟ), η οποία αποσκοπούσε στην απελευθέρωση της Μακεδονίας από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, με το παραπλανητικό σύνθημα «Η Μακεδονία στους Μακεδόνες». Στην πραγματικότητα η ΕΜΕΟ αποτελούσε τον Δούρειο Ίππο του βουλγαρικού εθνικισμού.

Στις 20 Ιουλίου 1903, ανήμερα της εορτής του προφήτη Ηλία, εκδηλώνεται στο βιλαέτι του Μοναστηρίου η «επανάσταση του Ίλιντεν»: Μια εξέγερση σλαβόφωνων εναντίον των Οθωμανών, που αποσκοπούσε στην απελευθέρωση της Μακεδονίας και στην προσάρτησή της στη Βουλγαρία. Η εξέγερση καταλύθηκε σε 2 εβδομάδες. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εξέγερση του Ίλιντεν γιορτάζεται τόσο στη Βουλγαρία όσο και στην ΠΓΔΜ. Οι ένοπλες συγκρούσεις συνεχίζονται τα επόμενα χρόνια και υπάρχουν πολλοί Έλληνες που έδωσαν τη ζωή τους για την απομάκρυνση του βουλγαρικού κινδύνου, με κορυφαίο τον Παύλο Μελά.

Μετά τέλος των δυο Βαλκανικών Πολέμων (1912-1913), τα εδάφη της Ρούμελης, της διαλυμένης πλέον Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, μοιράστηκαν μεταξύ Ελλάδας, Βουλγαρίας και Σερβίας. Με την Συνθήκη του Βουκουρεστίου (1913) τα σημερινά εδάφη του κράτους των Σκοπίων δόθηκαν στη Σερβία με το όνομα «Νότια Σερβία» (Γιούζνα Σρμπιγια).

Στην χρονική περίοδο της διάρκειας των δυο Βαλκανικών Πολέμων, οι Βούλγαροι κατέλαβαν για μικρό χρονικό διάστημα μέρος της Μακεδονίας, σε βάρος των ηττημένων τότε Οθωμανών, και ονόμασαν την περιοχή με το τροχιοδεικτικό και διεκδικητικό εδαφών βουλγαρικό όνομα «Μακεδονία του Πιρίν» («Βουλγαρική Μακεδονία»). Και αυτό, μέχρι την υπογραφή της Συνθήκης του Νεϊγύ του 1919. Το 1918, η Σερβία έγινε «Βασίλειο των Σέρβων». Το 1929, το Βασίλειο μετονομάστηκε σε «Βασίλειο της Γιουγκοσλαβίας» και η



«Νότια Σερβία» ή τα σημερινά Σκόπια έγιναν γνωστά με το όνομα «Βαρντάρσκα Μπανόβινα» («Περιφέρεια Βαρδάρη»).

Η Κομμουνιστική Διεθνής ή Κομιντέρν, που ιδρύθηκε στη κόκκινη Μόσχα το 1919 και ήταν διάσημο και μέγα παραμάγαζο του μεγάλου «πεφωτισμένου» κουμουνιστή Β. Λένιν, κατασκευασμένου, χρηματοδοτούμενου, κατευθυνόμενου και πολυαγαπημένου παιδιού-εργαλείου των κοσμοκρατόρων Ρότσιλντ, προσπάθησε και έκανε το μακεδονικό θέμα πυροκροτητή και διεθνικό όπλο. Το 1925, η κατευθυνόμενη από τους «πεφωτισμένους» Κομιντέρν δημιούργησε την «Εσωτερική Μακεδονική Επαναστατική Οργάνωση». Και έτσι μαζί, κομμουνισμός και σλαβομακεδονισμός προώθησαν την ύπαρξη ενός χωριστού Μακεδονικού έθνους στην δεκαετία του 1930.

Η γέννηση της ιδέας του «Μακεδονισμού» έλαβε χώρα το 1934 σε συνεδρίαση της Γραμματείας Βαλκανικών Κρατών της Κομμουνιστικής Διεθνούς, όπου αποφασίζεται η υιοθέτηση της υπόθεσης ενός «Μακεδονικού» έθνους. Το δικό μας ΚΚΕ εργάσθηκε με πολλά της στελέχη για την διάδοση του «Μακεδονισμού» και την ιδέας της «μακεδονικής εθνικής ταυτότητας», αν και είχε ενδιαμέσως μετακινηθεί από την αρχική γραμμή περί αυτοδιάθεσης του «μακεδονικού έθνους».

Κατά τη διάρκεια του Β΄ΠΠ, η Γιουγκοσλαβία πέρασε στην κατοχή των δυνάμεων του Άξονα Ρώμης-Βερολίνου-Τόκιο, από το 1941 μέχρι το 1945. Η περιοχή των σημερινών Σκοπίων τεμαχίσθηκε και διαμοιράστηκε μεταξύ της Βουλγαρίας και της υπό Ιταλικό ζυγό Αλβανίας. Το 1944, η Συνέλευση της ASNOM διακήρυξε τη «Λαϊκή Δημοκρατία της Μακεδονίας». Το 1963, η «Λαϊκή Δημοκρατία της Μακεδονίας» μετονομάστηκε σε «Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Μακεδονίας» και έγινε επισήμως μία από τις έξι επιμέρους δημοκρατίες της κάποτε σοσιαλιστικής Γιουγκοσλαβικής ομοσπονδίας.

Οι σύγχρονες ρίζες του ζητήματος του ονόματος ανάγονται στην επαύριο του Β’ ΠΠ, όταν ο Στρατάρχης Τίτο διαχώρισε από τη Σερβία την περιοχή που καλείτο μέχρι τότε «Βαρντάρσκα Μπανόβινα» (τα σημερινά Σκόπια), χορηγώντας της καθεστώς ομόσπονδης συνιστώσας της τότε ομοσπονδιακής Γιουγκοσλαβίας και μετονομάζοντάς την πρώτα σε «Λαϊκή Δημοκρατία της Μακεδονίας» και στη συνέχεια σε «Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Μακεδονίας». Παράλληλα, ο Τίτο άρχισε να καλλιεργεί συστηματικά την ιδέα ενός χωριστού και διακριτού «μακεδονικού έθνους», με υφέρπουσες εδαφικές και αλυτρωτικές βλέψεις προς την δική μας Μακεδονία.

Με την προσχεδιασμένη, αοράτως και με αριστοτεχνικό τρόπο μεθοδευμένη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας από τις σκοτεινές στοές και δυνάμεις της σιωνιστικής Πενταρχίας, στις αρχές της δεκαετίας του 1990, που, όλως «συμπτωματικά», συμπίπτει χρονικά με την Εβραϊκή νοηματοδοτούμενη καμπαλιστική «Εποχή του Υδροχόου ή Εωσφόρου» και το σιωνιστικό σχέδιο «Νέα Τάξη Πραγμάτων», τα πράγματα άλλαξαν άρδην. Από το έτος και αποκρυφιστικό ταλμουδικό σταθμό 1990 και μετέπειτα, τα ανά τον κόσμο αφεντικά της Νέας Τάξης και Εποχής βάζουν μπροστά το σύνθετο σχέδιό τους «γίγα-αποπληθυσμός» της γης και «Μεγάλη Επανεκκίνηση».

Το Νοέμβριο 1990, έλαβαν χώρα οι πρώτες ελεύθερες και πολυκομματικές εκλογές στα σημερινά Σκόπια της τότε ακόμη ευρισκόμενης εν ζωή σοσιαλιστικής Γιουγκοσλαβίας. Στις 8

Σεπτεμβρίου του 1991, με δημοψήφισμα, η χώρα των Σκοπίων ανακηρύχθηκε ανεξάρτητη. Το 1993, η γειτονική μας χώρα έγινε δεκτή στα Ηνωμένα Έθνη με την προσωρινή ονομασία «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας» (ΠΓΔΜ). Το 1995, οι δύο χώρες συνομολόγησαν την «Ενδιάμεση Συμφωνία», η οποία επέβαλε έναν δεσμευτικό «κώδικα συμπεριφοράς».

Στις 17 Ιουνίου 2018, υπεγράφη στις Πρέσπες από τους Υπουργούς Εξωτερικών κ. Κοτζιά και Ντιμιτρόφ, η με σιωνιστικές βάσεις, κατευθύνσεις, «πεφωτισμένες» οδηγίες και επιβουλές ανθελληνική «Τελική Συμφωνία» ανάμεσα στην Ελλάδα και τα Σκόπια, που τέθηκε σε ισχύ στις 12 Φεβρουαρίου 2019. Η «Συμφωνία των Πρεσπών» προβλέπει μεταξύ άλλων: Το όνομα της χώρας είναι «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» (Republic of North Macedonia) και το σύντομο όνομα «Βόρεια Μακεδονία» (North Macedonia).

Το από τους ελληνόφωνους ηγέτες εθνικά προδομένο και σιωνιστικά κατασκευασμένο όνομα και κράτος, το «Βόρεια Μακεδονία», τα Σκόπια το οφείλουν αρχικά στον δυο φορές πρόεδρό τους, τον Κίρο Γκλιγκόροφ. Ο εν λόγω Σλάβος και μακαριστός πλέον πολιτικός ήταν αυτός που ίδρυσε το κράτος που έγινε μέλος του OHE ως «πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας» (FYROM).

Ο Κ. Γκλιγκόροφ ήταν αυτός που χειρίστηκε τις διαπραγματεύσεις της ονομασίας ως πρωθυπουργός της υπό ίδρυση τότε χώρας. Ο καίριος ρόλος του υποβαθμίστηκε από τις μετέπειτα κυβερνήσεις και ο ίδιος κατηγορήθηκε ως προδότης από τους λεγόμενους «Μακεδονιστές»: Γιατί ο ίδιος είπε την μια και μόνη ιστορική πραγματικότητα, και όχι τις κατασκευασμένες και κατευθυνόμενες πολλές «αλήθειες» των μασονικών υποζυγίων των εωσφοριστών Ρότσιλντ.

Στις 6 Μαρτίου 1992, ο Κ.Γκλιγκόροφ είπε: «Είμαστε Σλάβοι: Οι Σκοπιανοί δεν έχουν καμία σχέση με τους αρχαίους Μακεδόνες και τον Μέγα Αλέξανδρο»! Ο ίδιος εξήγησε τότε δημοσίως ότι τα Σκόπια έχουν σλαβική ρίζα, από Σλάβους που κατέφθασαν στην περιοχή τον 6ο μ.Χ. αιώνα: Καταρρίπτοντας ρητά, κατηγορηματικά και κοφτά την προπαγάνδα ότι τάχα οι Σκοπιανοί προέρχονται από την αρχαία Μακεδονία και είναι δήθεν απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Για την συγκεκριμένη δήλωση, ο Γκλιγκόροφ δέχτηκε πρωτοφανή πόλεμο, η κοινή γνώμη τον καταδίκασε και αρκετοί τον χαρακτήρισαν προδότη της χώρας. Τα θυμάστε αυτά Έλληνες πρωθυπουργεύοντες και λοιποί ελληνόφωνοι;

Αυτό που σχεδίασαν εδώ και δεκαετίες και υλοποιούν μέρα νύχτα και άκρως επιμελώς οι δυνάμεις του παγανιστικού σκότους είναι να υπάρχουν παντού στην οικουμένη πολεμικές φωτιές, κοινωνικές αναστατώσεις, διεθνικές διενέξεις και φανερές, σφοδρές ή υπόγειες συγκρούσεις και διαμάχες. Μέχρι να φτάσει να ζήσει ο πλανήτης τον από τους διεθνείς σιωνιστές προσχεδιασμένο παγκόσμιο πυρηνικό αρμαγεδδώνα. Τον παγκόσμιο όλεθρο, όπου εκεί οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια.

Μια τέτοια προγραμματισμένη και μαεστρική υποδαύλιση από τους διεθνείς σιωνιστές λαμβάνει χώρα και στο σημερινό κράτος των Σκοπίων: Κατά το πολυαγαπημένο σύνθημα και επιδίωξη των απογόνων του Ιούδα: «Όλοι εναντίον όλων»! Κράτη-πυροκροτητές και πολεμικές φωτιές παντού! Τι εννοώ ειδικότερα για τα Σκόπια; Διαβάστε κάτωθι κάποιους ενδεικτικούς τίτλους και υπότιτλους ειδήσεων του 2022:

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ΕΕ: «Μακεδόνες, η μακεδονική γλώσσα είναι δική σας, όπως και η ταυτότητά σας», «Βόρεια Μακεδονία: Πετύχαμε τον στρατηγικό στόχο και μπαίνουμε ως “Μακεδόνες” στην ΕΕ», Ντιμιτρόφ: «Προσβλητικός ο όρος “Βορειομακεδόνες”. Παραβιάζει τη Συμφωνία των Πρεσπών», «Βόρεια Μακεδονία: Δύο αμερικανικά βομβαρδιστικά Β-52 πέταξαν στον εναέριο χώρο της», Φόρουμ των Πρεσπών, Σκόπια: «Πρώτα η Ουκρανία, όμως μην μας ξεχνάτε», «Βόρεια Μακεδονία: Πολιτικός σεισμός από το αστείο του Ράμα για τη “Δυτική Βουλγαρία».

Ακόμη: «Ιερός Πόλεμος: Αναγνώριση της Εκκλησίας της Αχρίδος στη Βόρεια Μακεδονία από τον πατριάρχη Βαρθολομαίο», «Βουλγαρία: Σφοδρή αντίδραση για την αναγνώριση της εκκλησίας της Β. Μακεδονίας ως Αρχιεπισκοπής Αχρίδας», «ΕΕ: Εύσημα στη Βόρεια Μακεδονία για τη στήριξη των κυρώσεων κατά της Ρωσίας», «Πρόεδρος Κομισιόν: “Ιστορική στιγμή” η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με Τίρανα και Σκόπια».

Τέλος, κλείνοντας, στους προσκυνητές που τον επισκέπτονταν ο Άγιος Παϊσιος παρομοίαζε το κρατίδιο των Σκοπίων με ένα σαθρό οικοδόμημα, το οποίο είναι χτισμένο με τούβλα από χαλβάδες Φαρσάλων που με βεβαιότητα θα καταρρεύσει. Αργά ή γρήγορα θα διαλυθεί. Έλεγε μάλιστα με ευθυμία και περιπαικτικά στους ανήσυχους Έλληνες που τον ρωτούσαν με εθνική αγωνία: «Βρε παιδιά… ο τσιγγάνος αν βάλει φουστανέλα γίνεται τσολιάς»;

https://www.facebook.com/profile.php?id=100000270536476

ΗΛΙΑΣ Δ. ΚΑΛΛΙΩΡΑΣ, PhD

Διεθνολόγος Καθηγητής, Συγγραφέας

Πρώην Βουλευτής Φθιώτιδας
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη