5 Οκτ 2022

Στ. Καλαφάτης: «Η Ελλάδα αντιμετωπίζει με νηφαλιότητα και αποφασιστικότητα τις προκλήσεις των γειτόνων μας»


«Η Ελλάδα παραμένει ψύχραιμη στα εξωφρενικά χαρακτηριστικά μιας πολιτικής που εφαρμόζεται από τους γείτονές μας. Παραμένει ψύχραιμη γιατί έχει το δίκιο με το μέρος της. Είμαστε σταθερά βασισμένοι στο Διεθνές Δίκαιο και στις Διεθνείς Συνθήκες. Οποιοιδήποτε πολιτικοί ελιγμοί, ακόμα και αυτοί με τα συγκεκριμένα επικίνδυνα χαρακτηριστικά, που είδαμε χθες, θα πρέπει να αντιμετωπισθούν με νηφαλιότητα και αποφασιστικότητα. Αυτά είναι τα δύο χαρακτηριστικά της εξωτερικής μας πολιτικής», τόνισε σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά, ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας Θράκης) κ. Σταύρος Καλαφάτης, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ1 και το ΕΡΤNews και στην εκπομπή «Συνδέσεις» με τους δημοσιογράφους Κώστα Παπαχλιμίντζο και Χριστίνα Βίδου.

Πρόσθεσε ότι: «Η Ελλάδα ενήργησε το τελευταίο χρονικό διάστημα σε πάρα πολλά επίπεδα: Θωράκισε την άμυνά της, ενίσχυσε τις ένοπλες δυνάμεις της, έχτισε πολύ σημαντικές συμμαχίες στην ευρύτερη γειτονιά και όχι μόνο, ενδυνάμωσε τη θέση της μέσα από την καταλυτική παρουσία του Πρωθυπουργού στις Η.Π.Α. και γενικότερα με την κινητικότητα που επιδεικνύει και ο Υπουργός Εξωτερικών, υπό τον συντονισμό βεβαίως του Πρωθυπουργού». «Δεν θα σταματήσουμε να διατρανώνουμε τις θέσεις μας σε όλα τα φόρα», υπογράμμισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών. «Παραμένουμε ψύχραιμοι, αλλά είμαστε και πολύ αποφασισμένοι όσον αφορά την προστασία των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Και θα εξαντλήσουμε όλα τα νόμιμα μέσα που διαθέτουμε», σημείωσε ο κ. Καλαφάτης.





Αναφερόμενος στη στήριξη της κοινωνίας και της οικονομίας στην ενεργειακή κρίση, ο Υφυπουργός Εσωτερικών επισήμανε: «Κάνουμε τα πάντα. Και αντιλαμβανόμαστε ότι είναι μια πολύ δύσκολη και σύνθετη εξίσωση την οποία καλούμαστε να λύσουμε ως χώρα και ως κυβέρνηση, σε πολύ ευμετάβλητες συνθήκες και ν΄αντιμετωπίσουμε μια εξωγενή κρίση, όπως είναι αυτή η ενεργειακή κρίση». Όπως εξήγησε ο κ. Καλαφάτης: «Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, οι κινήσεις που έχει κάνει η κυβέρνηση, όπως οι επιδοτήσεις, οι οριζόντιες και οι στοχευμένες, η ενίσχυση των ευάλωτων νοικοκυριών, τα μεγάλο ποσό που επένδυσε τα προηγούμενα χρόνια, γύρω στα 8,5 δισεκατομμύρια και στο σύνολό τους γύρω στα 13,5 δις ευρώ για ν΄αντιμετωπίσουμε την ενεργειακή κρίση όσον αφορά την κάλυψη των αναγκών των νοικοκυριών, δείχνει ότι η προσπάθεια που καταβάλλεται απ΄την κυβέρνηση είναι στο μέτρο του δυνατού αποτελεσματική. Τόσο όσο να μην υπάρξει κίνδυνος παρεκτροπής των δημοσιονομικών. Ακούγαμε παλαιότερα φωνές και από την αντιπολίτευση στη λογική του “δώστε τα όλα τώρα”. Και αν τους είχαμε ακούσει θα είχαμε μεγάλο θέμα όσον αφορά την αντιμετώπιση των ζητημάτων αργότερα».




Αναφερόμενος στην οικονομία, ο Σταύρος Καλαφάτης, επισήμανε ότι «Οι δείκτες της ελληνικής οικονομίας και σε σχέση με τον νέο προϋπολογισμό του 2023, δείχνουν βελτιωμένες επιδόσεις σε πολλές κατηγορίες σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Και όσον αφορά κυρίως την ανάπτυξη, υπάρχει θετικό πρόσημο για το 2023. Υποβαθμίζεται, από την αντιπολίτευση, το γεγονός ότι η προσπάθεια που καταβάλλει η κυβέρνηση επιτυγχάνει έναν τριπλό στόχο: Δεν είναι μονάχα ότι ανακουφίζει μέσα και από επιδοτήσεις και ενισχύσεις το εισόδημα των συμπολιτών μας, είναι ότι την ίδια στιγμή δεν παρεκκλίνει από τους δημοσιονομικούς στόχους. Και ταυτόχρονα εφαρμόζει απαρέγκλιτα το πολύ σημαντικό μεταρρυθμιστικό της έργο το οποίο σ΄έναν μεγάλο βαθμό έχει και ως στόχο να θεραπεύσει πάγιες παθογένειες της ελληνικής οικονομίας», ανέφερε.


«Το μοντέλο που αφορά την απόσπαση των υπερκερδών των μεγάλων παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας ακολουθείται σταδιακά και από άλλους Ήμασταν από τους πρώτους που λάβαμε και σ΄αυτή την περίπτωση άμεσα και τα πιο αποτελεσματικά μέτρα. Και τώρα έρχονται και πολλοί αρχηγοί κρατών να ακολουθήσουν το μοντέλο που ακολούθησε η Ελλάδα», υπογράμμισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών. ​
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη