28 Νοε 2022

Στον «αέρα» χιλιάδες θέσεις πάρκινγκ σε πολυκατοικίες: Τι συμβαίνει και ποιους αφορά


Χιλιάδες είναι οι θέσεις πάρκινγκ σε πολυκατοικίες που βρίσκονται στον «αέρα», με τους ιδιοκτήτες τους να κινδυνεύουν να τις χάσουν. Αν και το πρόβλημα χρονολογείται πίσω στο '70, το '80 και το '90, πρόκειται για μία «πληγή» που εξακολουθεί να μένει ανοιχτή.

Το ζήτημα αφορά τις θέσεις στάθμευσης με χιλιοστά σε πιλοτή παλιών πολυκατοικιών, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα».
Με απόφαση του Αρείου Πάγου κρίθηκαν ως άκυρες πολλές θέσεις που είχαν συσταθεί ως ανεξάρτητες οριζόντιες ιδιοκτησίες στον ανοιχτό χώρο πιλοτής πολυκατοικίας με αποτέλεσμα να παραμένουν στον «αέρα» και τα χιλιοστά εξ αδιαιρέτου συνιδιοκτησίας επί του οικοπέδου των θέσεων αυτών και να μην «κλείνουν» τα χιλιοστά του οικοπέδου στο Κτηματολόγιο. Το τελευταίο ζήτημα πυροδοτεί τις εντάσεις μεταξύ των συνιδιοκτητών.
Πώς μπορεί να λυθεί το πρόβλημα

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΜΙΔΑ, Στράτο Παραδιά, δεν έχει λυθεί ακόμα το πρόβλημα κτηματογράφησης των άκυρων θέσεων στις παλιές πολυκατοικίες.
Δηλαδή, τα συγκεκριμένα ακίνητα με θέσεις στάθμευσης χάνουν την αξία τους επειδή δεν είναι δυνατή η μεταβίβαση προς τον νέο αγοραστή και της θέσης στάθμευσης που αντιστοιχεί στο διαμέρισμα που πωλείται.
Όπως αναφέρει ο κ. Παραδιάς μιλώντας στην εφημερίδα, πρέπει να επιτραπεί στον ιδιοκτήτη χώρου κύριας χρήσης στην πολυκατοικία να προβεί σε μονομερή τροποποίηση της οριζόντιας ιδιοκτησίας του, ενσωματώνοντας τα χιλιοστά της θέσης στάθμευσης στην ιδιοκτησία του και καθιστώντας τη θέση ως παράρτημα αποκλειστικής χρήσης του εκάστοτε ιδιοκτήτη της.
Τέλος, τονίζει ότι θα πρέπει να γίνεται η σχετική διόρθωση στα κτηματογραφικά φύλλα με την απλή διαδικασία «διόρθωσης πρόδηλου σφάλματος» -χωρίς ανάγκη προσφυγής στον Κτηματολογικό Δικαστή.




/www.ethnos.gr/greece/article/234743/stonaeraxiliadestheseisparkingksepolykatoikiestisymbaineikaipoioysafora
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη