2 Δεκ 2022

4 στους 10 Έλληνες πιστεύουν στο μάτι και στη μαγεία – Τι ισχύει παγκοσμίως


Όπως αναδεικνύει η επιστημονική έρευνα, πάνω από το 40% των ανθρώπων στη χώρα μας, τουλάχιστον 4 στους 10, πιστεύει ότι ορισμένοι άνθρωποι μπορούν να κάνουν μαγικά ή να καταραστούν κάποιον και να του προκαλέσουν κακό.
Πάντως, υπάρχουν μεγάλες διαφορές από χώρα σε χώρα. Για παράδειγμα, τα ποσοστά είναι χαμηλότερα σε όλες τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης και ειδικά σε Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη την ώρα μόνο το 9% των Σουηδών πιστεύουν στη μαγεία έναντι 90% των κατοίκων της Τυνησίας.

Σύμφωνα με την έρευνα του Boris Gershman του Αμερικανικού Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι στον πλανήτη μας πιστεύουν στη μαγεία, τις κατάρες και το «κακό μάτι». Τα στοιχεία συλλέχθηκαν αυτοπροσώπως ή μέσω τηλεφώνου από περισσότερους από 140.000 ανθρώπους σε 95 χώρες και στη συνέχεια αναλύθηκαν.

Η πίστη στις διάφορες μαγικές πρακτικές είναι απρόσμενα εξαπλωμένη παγκοσμίως, αν και με μεγάλες αποκλίσεις από χώρα σε χώρα, σύμφωνα με την επιστημονική έρευνα. Ενδεικτικά, πάνω από το 40% των ανθρώπων, δηλαδή τουλάχιστον οι τέσσερις στους δέκα, δηλώνουν πως πιστεύουν ότι «ορισμένοι άνθρωποι είναι ικανοί να ρίξουν κατάρες ή να κάνουν μαγικά που έχουν ως αποτέλεσμα να συμβούν άσχημα πράγματα σε κάποιον».


Ο Μπόρις Γκέρσμαν του Αμερικανικού Πανεπιστημίου στην Ουάσινγκτον, ο οποίος έκανε τη σχετική δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό «PLoS One», ανέλυσε τα στοιχεία.

Η μελέτη εκτιμά ότι τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι στη Γη πιστεύουν στη μαγεία με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό.

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη