6 Δεκ 2022

Μιχαήλ Σαακασβίλι: Δηλητηρίασαν με βαρέα μέταλλα τον πρώην Πρόεδρο της Γεωργίας στη φυλακή


Ο πρώην πρόεδρος της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι «δηλητηριάστηκε» με βαρέα μέταλλα στη φυλακή στη Γεωργία και κινδυνεύει να πεθάνει, εάν δεν αντιμετωπιστεί γρήγορα, σύμφωνα με ιατρική έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα από τη νομική ομάδα... του, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.
Eίναι ο άνθρωπος ο οποίος ακολουθώντας αμερικανικές εντολές προκάλεσε τον ρωσο-γεωργιανό πόλεμο το 2008 εισβάλοντας στην αυτόνομη περιοχή της Νότιας Οσετίας και προκαλώντας την άμεση αντίδραση της Μόσχας.

Η ήττα των γεωργιανών στρατευμάτων ήταν συντριπτική. Ιστορικά έχουν μείνει τα στιγμιότυπα που τον απεικονίζουν να… τρώει την γραβάτα του απελπισμένος.

Στις 29 Μαΐου 2015 του δόθηκε η ουκρανική υπηκοότητα από τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο και διορίστηκε κυβερνήτης της Οδησσού.

Στις 13 Αυγούστου του 2014 καταδικάστηκε ερήμην στη Γεωργία για κατάχρηση δημοσίου πλούτου.


Ο 54χρονος Σαακασβίλι, ο οποίος είναι επίσης ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στη χώρα του Καυκάσου, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο πέρυσι μετά από απεργία πείνας 50 ημερών, που έγινε ως διαμαρτυρία για τη φυλάκισή του για κατάχρηση εξουσίας, φυλάκιση για την οποία καταγγέλλει ως πολιτική.

Σε έκθεση που δημοσίευσαν οι δικηγόροι του, ο Αμερικανός τοξικολόγος Ντέιβιντ Σμιθ αναφέρει ότι «οι εξετάσεις αποκάλυψαν την παρουσία βαρέων μετάλλων» στο σώμα του πρώην αρχηγού του γεωργιανού κράτους και ότι τα συμπτώματα που παρουσίασε «είναι αποτέλεσμα δηλητηρίασης από βαρέα μέταλλα».

«Με εύλογο βαθμό ιατρικής βεβαιότητας» αυτοί οι τοξικοί παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του υδραργύρου και του αρσενικού, εμφανίστηκαν στο σώμα του Μιχαήλ Σαακασβίλι μετά τη δηλητηρίασή του, πρόσθεσε ο Σμιθ.


«Αυξημένος κίνδυνος θνησιμότητας»

Σύμφωνα με τους συντάκτες αυτής της έκθεσης με ημερομηνία 28 Νοεμβρίου, ο Σαακασβίλι λαμβάνει αγωγή που είναι επιβλαβής για αυτόν χωρίς την κατάλληλη επίβλεψη.


«Επίκειται αυξημένος κίνδυνος θνησιμότητας» χωρίς επαρκή θεραπεία, «η οποία φαίνεται να έχει απορριφθεί ή να μην είναι διαθέσιμη» στη Γεωργία, προειδοποίησε ο Σμιθ.

Οι γεωργιανές αρχές διαβεβαίωσαν ότι ο Μιχαήλ Σαακασβίλι λαμβάνει όλη την απαραίτητη φροντίδα, με την πρόεδρο Σαλομέ Ζουραμπισβίλι να δηλώνει ότι εναπόκειται στη δικαιοσύνη να αποφασίσει εάν θα πρέπει να αφεθεί ελεύθερος για λόγους υγείας.

Μια άλλη γιατρός, η Mariam Jişkariani, η οποία ήταν πρόεδρος μιας επιτροπής γιατρών που εξέτασαν τον Σαακασβίλι, δήλωσε ότι «διαγνώστηκε με εγκεφαλική βλάβη και νευρική – δηλητηρίαση». «Υποφέρει από μια σειρά σοβαρών ασθενειών, οι οποίες είναι ασυμβίβαστες με την κράτησή του», πρόσθεσε.




Ο Tengiz Tsuladze, μέλος συμβουλίου γιατρών που συγκροτήθηκε από τον γεωργιανό διαμεσολαβητή για τα δικαιώματα, αποκάλυψε ότι ο Σαακασβίλι «έχασε πάνω από 40 κιλά» κατά τη διάρκεια της κράτησής του.

Ο πρόεδρος της Γεωργίας από το 2004 έως το 2013, Μιχαήλ Σαακασβίλι φυλακίστηκε τον Οκτώβριο του 2021, λίγες μέρες αφότου είχε επιστρέψει από την εξορία για αρκετά χρόνια, καθώς καταζητούνταν από τη γεωργιανή δικαιοσύνη.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη