22 Μαρ 2023

Το Μάιο οι εκλογές: Στις 11 Απριλίου κλείνει η βουλή, μέχρι τις 25 προκηρύσσονται


Την επιμονή φαίνεται ότι επιστρατεύουν τα κυβερνητικά στελέχη εστιάζοντας την προσοχή τους ενόψει των εκλογών στους αναποφάσιστους.

Μπορεί όλες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις να δείχνουν τη διαφορά του κυβερνώντος κόμματος από τον ΣΥΡΙΖΑ να μειώνεται, ωστόσο υπάρχει ανησυχία για τους αναποφάσιστους, καθώς σε ένα μεγάλο ποσοστό προέρχονται από τη δεξαμενή της Ν.Δ.

Ευάγγελος ΓιακουμήςΕυάγγελος Γιακουμής 

Στο Μέγαρο Μαξίμου είναι πεπεισμένοι πως η διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ που κυμαίνεται κοντά στο 3-4% μπορεί να καλυφθεί αν οι παραδοσιακοί ψηφοφόροι της Ν.Δ επιστρέψουν, μετά το σοκ που έχουν υποστεί από το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών που η διαχείρισή του, τους έβαλε σε σκέψεις.


Ο πρωθυπουργόςεπικεντρώνει στο να πείσει τους αναποφάσιστους να επιστρέψουν στη Νέα Δημοκρατία μέχρι τις εκλογές και σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται να προχωρήσει σε κινήσεις που θα δώσουν έμφαση σε ουσιαστικές αλλαγές που θέλει να κάνει στο λεγόμενο «βαθύ κράτος».


Να καταφέρει δηλαδή να πείσει τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους ότι εκείνος εγγυάται τις αλλαγές κατά των αναχρονιστικών αντιλήψεων και όχι ο πολιτικός του αντίπαλος Αλέξης Τσίπρας.

Έχοντας στο μυαλό του τον Μάϊο ως το μήνα των εκλογών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχωρά σε «χειρουργικές» κινήσεις, γνωρίζοντας ότι οι συγκεκριμένοι ψηφοφόροι προέρχονται από το δικό του στρατόπεδο.


Ωστόσο το πρόβλημα είναι πολύ βαθύτερο, καθώς φαίνεται να υπάρχει μια συνολική αμφισβήτηση του πολιτικού συστήματος της χώρας. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι περίπου το 85% των πολιτών που ερωτούνται στις έρευνες, απαξιώνουν συνολικά το πολιτικό σύστημα. Παρατηρείται δημοσκοπική προτίμηση σε μικρότερα κόμματα, τα λεγόμενα και αντισυστημικά, κάτι που ενέχει πολλαπλούς κινδύνους γιατί ενδέχεται να οδηγήσει σε ενίσχυση κομμάτων σαν τη Χρυσή Αυγή ή το κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη και άλλων ακροδεξιών μορφωμάτων.


Παρ όλα αυτά οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου θεωρούν ότι στις εκλογές δεν αμφισβητείται η πρωτιά της Ν.Δ και δεν κινδυνεύει με αποκαθήλωση.


Ο στόχος του κυβερνητικού στρατοπέδου ήταν και παραμένει ένας: να επαναπροσεγγίσουν το ένα τρίτο των αναποφάσιστων έτσι ώστε η αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές να είναι ένας στόχος ρεαλιστικός και επιτεύξιμος.

Με δεδομένο σχεδόν πως ο πρωθυπουργός θα προκηρύξει εκλογές το αργότερο μέχρι τις 25 Απριλίου (ίσως και 24) αν θέλει να διεξαχθούν οι εκλογές στις 21 Μαϊου, που όπως είπε στην εκπομπή «πρωταγωνιστές» για εκείνο τον μήνα τις βλέπει, τότε οι εργασίες της βουλής θα κλείσουν για το Πάσχα τη Μεγάλη Τρίτη 11 Απριλίου και είναι πιθανό, αν δεν βγαίνουν οι ημερομηνίες να μην ξανά ανοίξει μέχρι την προκήρυξη των εκλογών.


Ωστόσο αυτό θα εξαρτηθεί και από το αν θα πρέπει τελικά να ψηφιστεί το τελευταίο νομοσχέδιο «σκούπα» της κυβέρνησης και θα πρέπει η ολομέλεια του κοινοβουλίου να ανοίξει για λίγες μόνο ημέρες.

Όλος ο κομματικός μηχανισμός βρίσκεται κυριολεκτικά στο πόδι, ενώ φαίνεται ότι στην πορεία μέχρι τις εκλογές και με αφορμή τις εξηγήσεις που δίνονται για το δυστύχημα από κυβερνητικά στελέχη και υπουργούς, πως στην πολιτική αντιπαράθεση τα «όπλα» των κομμάτων δεν θα είναι μόνο η τραγωδία των Τεμπών και τα αίτια της, αν και σε αυτό θα επιχειρήσει να παραμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για να ασκεί αντιπολίτευση στην κυβέρνηση, αλλά θα μπούνε και άλλα ζητήματα όπως η οικονομία και η ακρίβεια, η οποία κατά την κυβέρνηση αποτελεί προνομιακό της επίπεδο.

Η κυβερνητική παράταξη δεν φοβάται να αναμετρηθεί με την αντιπολίτευση στο τομέα της οικονομίας και αυτό γιατί το εφόδιο που έχει είναι τα 45 περίπου δισ. που «έριξε» την εποχή της πανδημίας για να στηρίξει όπως λέει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αλλά και για την επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα για εκείνους που έχουν πληγεί εξ αιτίας του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία και είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθούν οι τιμές στο φυσικό αέριο.

Παράλληλα συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη «τρέχουν» και τα ψηφοδέλτια στους νομούς που παραμένουν ακόμη σε εκκρεμότητα και τα οποία αναμένεται να ανακοινωθούν μέχρι την προκήρυξη των εκλογών. Σε ότι αφορά τους υποψηφίους στο ψηφοδέλτιο επικρατείας του κόμματος, αυτούς τους χειρίζεται αποκλειστικά ο κ. Μητσοτάκης.https://www.cnn.gr/politiki/story/355014/ekloges-stis-11-apriliou-kleinei-i-vouli-mexri-tis-25-prokiryssontai-gia-to-maio
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη