24 Μαρ 2023

Η Ρωσία διέγραψε χρέος 20 δις δολαρίων στις αφρικανικές χώρες


Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αποκάλυψε ότι η Μόσχα έχει διαγράψει χρέη αφρικανικών χωρών ύψους άνω των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων και το εμπόριο με τις αφρικανικές χώρες έφτασε σχεδόν τα 18 δισεκατομμύρια το 2022, γράφει η Kommersant.


Κατά την ομιλία του στη Διεθνή Κοινοβουλευτική Διάσκεψη Ρωσίας-Αφρικής, που πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα, ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας έθιξε το θέμα της συμφωνίας για τα σιτηρά, σημειώνοντας ότι σήμερα η Αφρική λαμβάνει μόνο το 3% των εξαγόμενων σιτηρών.

«Εάν αποφασίσουμε να μην ανανεώσουμε αυτή τη συμφωνία μετά από 60 ημέρες, τότε είμαστε έτοιμοι να παραδώσουμε ολόκληρο τον όγκο που στάλθηκε την προηγούμενη φορά σε χώρες της Αφρικής που έχουν ιδιαίτερη ανάγκη, από τη Ρωσία σε αυτές τις χώρες δωρεάν», δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Η Ρωσία εκπληρώνει ευσυνείδητα τις υποχρεώσεις για την παράδοση των προϊόντων, αλλά εμποδίζεται, παρά το γεγονός ότι σχεδόν 12 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών έχουν σταλεί στην Αφρική από τη Ρωσική Ομοσπονδία» σημείωσε.

«Από την 1η Αυγούστου 2022 έως τις 20 Σεπτεμβρίου φέτος, 827 πλοία έφυγαν από την Ουκρανία. Από αυτά, μόνο 3 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών στάλθηκαν στην Αφρική και 1,3 εκατομμύρια στις φτωχότερες χώρες της Αφρικής», επεσήμανε επίσης ο Πούτιν.

Η συμφωνία σιτηρών είναι συμφωνία μεταξύ της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Τουρκίας και του ΟΗΕ για την οργάνωση ασφαλούς θαλάσσιου διαδρόμου για γεωργικά φορτία από την Ουκρανία.


Ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας μίλησε για συνεργασία με τις αφρικανικές χώρες στην ενέργεια και την εκπαίδευση, την ιατρική, ενώ αναφέρθηκε και στη στρατιωτικο-τεχνική συνεργασία.

«Θα συνεχίσουμε να βοηθάμε τις αφρικανικές χώρες στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, με την οποία η ήπειρος αποδίδει σήμερα μόνο το ένα τέταρτο των αναγκών της», υποσχέθηκε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η στρατιωτικο-τεχνική συνεργασία συνεχίζεται, συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας ρωσικών όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού σε Αφρικανούς εταίρους , σημείωσε επίσης.

Σήμερα, περίπου 27.000 Αφρικανοί φοιτητές σπουδάζουν στη Ρωσία, εκ των οποίων περισσότεροι από 5.000 λαμβάνουν χρηματοδότηση από τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό, υπενθύμισε ο Πούτιν.


«Ταυτόχρονα, θα υπερδιπλασιαστεί η ετήσια ποσόστωση για την εισαγωγή τους σε θέσεις που χρηματοδοτούνται από το κράτος στα ρωσικά πανεπιστήμια», είπε. Θα ενισχύσουμε τη συνεργασία για τη διασφάλιση της βιολογικής και επιδημιολογικής ασφάλειας, ανέφερε επίσης ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Ανακοινώνοντας ότι η Αφρική θα γίνει ένας από τους ηγέτες στην αναδυόμενη νέα πολυπολική παγκόσμια τάξη πραγμάτων, ο Βλαντιμίρ Πούτιν σημείωσε ότι η Ρωσία προετοιμάζεται πυρετωδώς για τη δεύτερη ρωσο-αφρικανική σύνοδο κορυφής.

Ολοκλήρωσε την ομιλία του στο συνέδριο με τα λόγια του πρώην προέδρου της Νότιας Αφρικής Νέλσον Μαντέλα.

«Τίποτα δεν πρέπει να μας εκτρέπει από τον δρόμο προς την ελευθερία και δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε κανέναν να σταθεί εμπόδιο στο δρόμο μας», είπε ο Ρώσος πρόεδρος.




The Hellenic Information Team





© Βαλκανικό Περισκόπιο –Γιῶργος Ἐχέδωρος
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη