25 Μαρ 2023

Μήνυμα Μπάιντεν για την 25η Μαρτίου: Ισχυρότερη από ποτέ η συμμαχία ΗΠΑ – Ελλάδα


Ο Τζο Μπάιντεν μίλησε για τους στενούς δεσμούς και τις φιλίες που έχει σφυρηλατήσει με μέλη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας στη μακρά διαδρομή της πολιτικής του καριέρας.

Στο ιστορικά υψηλό επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, αλλά και στη διευρυμένη ατζέντα που χαρακτηρίζει τη διμερή σχέση της Ουάσιγκτον με την Αθήνα αναφέρεται ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στο ετήσιο μήνυμα του για τη κήρυξη της 25ης Μαρτίου ως ημέρα για τον εορτασμό της Ελληνικής Ανεξαρτησίας και ως Εθνική Ημέρα Εορτασμού της Ελληνικής και Αμερικανικής Δημοκρατίας.


Όπως αναφέρει ο Αμερικανός πρόεδρος, «σήμερα, η συμμαχία μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ είναι ισχυρότερη από ποτέ. Μαζί, εμβαθύνουμε τη συνεργασία για το κλίμα και την ενέργεια, το εμπόριο και τις επενδύσεις, την αντιμετώπιση της πανδημίας, την ανακούφιση από καταστροφές και πολλά άλλα για να διαμορφώσουμε έναν πιο υγιή, πιο εύπορο και πιο δίκαιο κόσμο. Μπροστά στη βάναυση επιθετικότητα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, η Ελλάδα έδειξε για άλλη μια φορά το ηθικό θάρρος και τις αξίες της — καταδικάζοντας την επιθετικότητα της Ρωσίας και καλωσορίζοντας τους Ουκρανούς πρόσφυγες. Κάθε γενιά πρέπει να νικήσει τους θανάσιμους εχθρούς της δημοκρατίας και μαζί, θα συνεχίσουμε να δείχνουμε στον κόσμο ότι το σκοτάδι που οδηγεί στην απολυταρχία δεν μπορεί ποτέ να σβήσει τις φλόγες της ελευθερίας».

Συνεχίζοντας, ο Τζο Μπάιντεν μίλησε σε προσωπικό τόνο για τους στενούς δεσμούς και τις φιλίες που έχει σφυρηλατήσει με μέλη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας στη μακρά διαδρομή της πολιτικής του καριέρας. Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρεται εγκωμιαστικά στη πολυδιάστατη συνεισφορά που έχουν οι Έλληνες ομογενείς στα τεκταινόμενα της αμερικανικής κοινωνίας, καθώς και στον ρόλο που επιτελούν ως γέφυρα φιλίας μεταξύ των δύο χωρών.



«Καθώς η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες πορεύονται στο μέλλον μαζί, οι οικογενειακοί δεσμοί και οι συνεισφορές των Ελληνοαμερικανών συνεχίζουν να ενισχύουν τη συνεργασία μας σε κάθε βήμα. Οι Ελληνοαμερικανοί έχουν ηγετικό ρόλο σε κάθε κλάδο και κάθε κοινότητα, βοηθώντας στην οικοδόμηση μιας οικονομίας που λειτουργεί για όλους και εργάζονται για μεγαλύτερη κοινωνική δικαιοσύνη για όλους. Έχω ευλογηθεί με δια βίου φιλίες και πολιτικούς μέντορες στην ελληνοαμερικανική κοινότητα και έχω δει από πρώτο χέρι πώς ο ελληνικός πολιτισμός και οι αξίες εμπλουτίζουν τον κοινωνικό ιστό της Αμερικής μας», σημείωσε ο κ. Μπάιντεν.

Όπως κάθε χρόνο, στο μήνυμα του Αμερικανικού προέδρου γίνεται αναφορά στις κοινές αξίες που συνδέουν τις δύο χώρες αλλά και στην αθηναϊκή δημοκρατία, η οποία αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τους πατέρες της αμερικανικής δημοκρατίας.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη