31 Μαρ 2023

Οι Βρυξέλλες στήριζαν την Κύπρο για τη θέση του ΓΓ του ΙΜΟ, η Ελλάδα την Τουρκία


Μια άλλη διάσταση έδωσε το βράδυ της Πέμπτης ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού της Κύπρου Σίγμα για το οργιώδες, όπως αναφέρει, παρασκήνιο για τη θέση του Γενικού Γραμματέα του Διεθνούς Οργανισμού Ναυσιπλοΐας (ΙΜΟ) όπου η Ελλάδα αποφάσισε να στηρίξει την τουρκική υποψηφιότητα.


Όπως σημειώνει το Σίγμα, πριν από σχεδόν ένα τρίμηνο περίπου η Τουρκία εκδήλωσε ενδιαφέρον για τη θέση του Γενικού Γραμματέα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού. Επόμενος χρονικός σταθμός, ήταν η τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου, όταν αξιωματούχος των Βρυξελλών επικοινώνησε με τον τέως Υφυπουργό Ναυτιλίας της Κύπρου, Βασίλη Δημητριάδη, για να τον ενημερώσει ότι κύκλοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκρίνουν την υποψηφιότητά του ως αυτή που θα στηριχθεί από τα ευρωπαϊκά κράτη, κόντρα στις υποψηφιότητες από άλλες ηπείρους.

Σπύρος Σιδέρης

Ήταν ιδέα των Βρυξελλών, η οποία, εάν προχωρούσε, θα έβρισκε σίγουρα σθεναρή στήριξη από ευρωπαϊκά κράτη και θα διεκδικούσε με μεγάλες αξιώσεις τη θέση ως η μοναδική από τον ευρωπαϊκό χώρο. Να διευκρινιστεί ότι η πρωτοβουλία των Βρυξελλών ήταν άτυπη, διότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν κατέχει καμία εξουσία να υποβάλλει η ίδια κάποια υποψηφιότητα, αφού είναι καθαρά, αρμοδιότητα των χωρών. Θα αναλάμβανε, όμως, στο παρασκήνιο, την προεκλογική εκστρατεία και θα συσπείρωνε τον ευρωπαϊκό χώρο γύρω από την υποψηφιότητα της Κύπρου, σημειώνει το ρεπορτάζ.

Αφότου έκαναν την επαφή τους με τον Κύπριο εκλεκτό τους, οι Βρυξέλλες θα έπρεπε να έρθουν σε επαφή και με τη Λευκωσία, που έχει και τον τελικό λόγο για να υποβάλει την υποψηφιότητα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Σίγμα, το πρόσωπο από τις Βρυξέλλες επικοινώνησε με τη Λευκωσία και βολιδοσκόπησε τις δικές τους προθέσεις. «Και η ανταπόκριση, απ' ότι μαθαίνουμε, είναι ότι η υποψηφιότητα Δημητριάδη ετύγχανε αξιολόγησης, με θετική πρώτη προσέγγιση, κάτι που ήταν και απολύτως φυσιολογικό δεδομένου πως θα διεκδικήσουμε ως Κύπρος ένα τόσο σημαντικό πόστο» αναφέρει το ρεπορτάζ.

Το επόμενο που συνέβη, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Σίγμα, ήταν το επίσημο ταξίδι της Λευκωσίας στην Αθήνα, με επαφές όλων με όλους από τις δύο χώρες, χωρίς να γίνει κάποια αναφορά στο υπό συζήτηση θέμα μας στις δημόσιες δηλώσεις. Και αφότου οι επαφές Ελλάδας - Κύπρου ολοκληρώθηκαν, ακολουθήσουν χρονικά οι ανακοινώσεις Δένδια και Τσαβούσογλου, από τις Βρυξέλλες, ότι η Άγκυρα θα στηρίξει την Αθήνα για να εκλεγεί στα μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας με αντάλλαγμα η Ελλάδα να στηρίξει την Τουρκία προκειμένου να καταλάβει τη θέση του Γενικού Γραμματέα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού για θητεία τεσσάρων ετών.


Όπως τόνισε ο Υφυπουργός Ναυτιλίας της Κυπριακής Δημοκρατίας ενώπιον της Επιτροπής Μεταφορών, το εμπάργκο που επιβάλει η Τουρκία στην Κύπρο είναι διπλό εμπάργκο. Πέραν του εμπάργκο ελλιμενισμού στα τουρκικά λιμάνια, τα πλοία υπό κυπριακή σημαία παρεμποδίζονται από την μεταφορά σιτηρών ή άλλων προϊόντων από την Ουκρανία στη Μαύρη Θάλασσα. Σημείωσε μάλιστα ότι η απαγόρευση δεν αφορά μόνο στα πλοία υπό κυπριακή σημαία αλλά επεκτείνεται και στα πλοία που τυγχάνουν διαχείρισης από την Κύπρο.

Την Παρασκευή εν τω μεταξύ λήγει η υποβολή των υποψηφιοτήτων από τα κράτη, με τον Νίκο Χριστοδουλίδη να αναφέρει πως η Κύπρος θα στηρίξει μία άλλη υποψηφιότητα και αυτή δεν θα είναι η τουρκική.

Όπως διευκρινίζει το Σίγμα η προθεσμία αφορά μόνο τις χώρες που θα υποβάλλουν υποψηφιότητα. Για τις εκδηλώσεις στήριξης υπάρχει χρόνος, και τα πράγματα θα ξεκαθαρίσουν μέσα στο καλοκαίρι που είναι η προεκλογική περίοδος. Δεν θα γίνει γνωστό δηλαδή την Παρασκευή ποιον θα στηρίξει η Κύπρος.


Σε ό,τι αφορά τις χώρες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, το Σίγμα γνωρίζει για τουλάχιστον πέντε υποψηφιότητες: Τουρκία, Παναμάς, Κένυα, Δομινικανή Δημοκρατία και Μπανγκλαντές. Δεν ξέρουμε αν θα γίνει και άλλη ή άλλες υποβολές, ακόμη και από την Ευρώπη, μέχρι αύριο που λήγει η προθεσμία. Πρόκειται, εξάλλου, για ένα πολύ σημαντικό θεσμό.

Καταλήγοντας το ρεπορτάζ σημειώνει ότι «άριστοι γνώστες του αντικειμένου μας χαρακτήρισαν τη θέση ως τον «Γκουτέρες» της Ναυτιλίας. Μπορεί ο Γενικός Γραμματέας να μην έχει εκτελεστική εξουσία, διαθέτει, όμως, πολιτική επιρροή όπως και ο Γκουτέρες, για έναν τομέα, στον οποίο η Κύπρος θεωρείται εκ των μεγάλων δυνάμεων. Θεωρείται, επίσης, ο προστάτης και θεματοφύλακας του τομέα, ο οποίος προστατεύει το ναυτιλιακό Δίκαιο».https://www.ieidiseis.gr/kosmos/191628/oi-vrykselles-stirizan-tin-kypro-gia-ti-thesi-tou-gg-tou-imo
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη