21 Μαρ 2023

ΕΟ ΚΚΕ: Τα «φάρμακα» για την καπιταλιστική οικονομία είναι «φαρμάκι» για το λαό


Παρέμβαση στην ακρόαση της Κ. Λαγκάρντ, ως προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων (ECON) του Ευρωκοινοβουλίου έκανε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

Ο ευρωβουλευτής του Κόμματος, Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος, στην ομιλία του υπογράμμισε, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, τα εξής: «Παρά τους εφησυχασμούς από την ΕΚΤ και τα στελέχη των κεντρικών τραπεζών, τους εκπρόσωπους των κυβερνήσεων, οι εργαζόμενοι βρίσκονται ολοένα σε πιο δεινή θέση, λόγω του αυξημένου πληθωρισμού, των ανατιμήσεων στην ενέργεια, τα καύσιμα, σε βασικά προϊόντα λαϊκής κατανάλωσης. Αυτά είναι τα αποτελέσματα της επεκτατικής πολιτικής που ακολουθήθηκε, με στόχο να καταπολεμηθεί η αδυναμία κερδοφόρων επενδύσεων των ομίλων, η υπερσυσσώρευση κεφαλαίων. Σε αυτή την κατεύθυνση προτιμήθηκαν ο τεράστιος δανεισμός με χαμηλά επιτόκια από πακέτα κρατικών ενισχύσεων συμπεριλαμβανομένων του πράσινου “New Deal” και του Ταμείου Ανάκαμψης κι Ανθεκτικότητας. Σαν απάντηση σε αυτά τα προβλήματα επιλέξατε την αύξηση των επιτοκίων, υποτίθεται για να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός. Αυτό οδηγεί σε βάθεμα της εξαθλίωσης των εργαζομένων, σε αύξηση των δόσεων αποπληρωμής δανείων ανοίγοντας το δρόμο για νέα υπερχρέωση των λαϊκών νοικοκυριών και δημιουργία νέων “κόκκινων” δανείων. Οι εξελίξεις με τις χρεοκοπημένες αμερικάνικες τράπεζες, την Credit Suisse, χτυπούν το καμπανάκι για νέες ανακεφαλαιοποιήσεις που θα πληρωθούν από το υστέρημα των λαών.


Αποδεικνύεται πραγματικά ότι κάθε “φάρμακο” για το ένα πρόβλημα αποδεικνύεται “φαρμάκι” δημιουργώντας διαρκώς νέα προβλήματα, ενώ ελλοχεύει το ενδεχόμενο νέας κρίσης. Είτε επεκτατική είτε περιοριστική, η αστική διαχείριση αδυνατεί να λύσει τις αντιφάσεις του καπιταλιστικού συστήματος, και ούτε βέβαια μπορεί να εγγυηθεί τις ανάγκες και τα δικαιώματα των λαών».

Καταλήγοντας, στην παρέμβασή του, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ έθεσε τα αιτήματα των εργαζομένων που κινητοποιούνται σε ολόκληρη την ΕΕ, και «απαιτούν πραγματική στήριξη στο εισόδημά τους με Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας σε όλους τους κλάδους, αυξήσεις μισθών και συντάξεων στη βάση των σύγχρονων αναγκών, κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης και ειδικών φόρων κατανάλωσης σε καύσιμα κι ενέργεια». Επίσης, ανέδειξε την «άμεση ανάγκη για απαγόρευση των πλειστηριασμών της λαϊκής κατοικίας και περιουσίας, για την προστασία των καταθέσεων των λαϊκών νοικοκυριών έναντι πιθανού κουρέματος προκειμένου να ανακεφαλαιοποιηθούν για μια ακόμα φορά οι τράπεζες».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη