31 Μαρ 2023

Έκθεση-σοκ της Goldman Sachs> 300 εκατ. θέσεις εργασίας παγκοσμίως θα μπορούσαν να επηρεαστούν από την τεχνητή νοημοσύνη


Οι ερευνητές εκτιμούν ότι περίπου τα δύο τρίτα των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη είναι εκτεθειμένες σε κάποιο βαθμό αυτοματοποίησης με τεχνητή νοημοσύνη

Έως και 300 εκατομμύρια θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης σε όλο τον κόσμο θα μπορούσαν να «αυτοματοποιηθούν» με κάποιο τρόπο από το νεότερο κύμα τεχνητής νοημοσύνης που έχει δημιουργήσει πλατφόρμες όπως το ChatGPT, σύμφωνα με οικονομολόγους της Goldman Sachs.
Από την Michelle Toh/CNN

Οι ίδιοι προέβλεψαν σε μια έκθεση τους ότι το 18% της εργασίας παγκοσμίως θα μπορούσε να είναι μηχανογραφημένη, με τις επιπτώσεις να γίνονται αισθητές πιο βαθιά στις προηγμένες οικονομίες σε σχέση με τις αναδυόμενες αγορές.

Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι οι εργαζόμενοι του αποκαλούμενου «λευκού γιακά», υπάλληλοι γραφείου δηλαδή, θεωρείται ότι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από εκείνους της χειρωνακτικής εργασίας. Συγκεκριμένα, οι διοικητικοί υπάλληλοι και οι δικηγόροι αναμένεται να επηρεαστούν περισσότερο, ανέφεραν οι οικονομολόγοι, σε σύγκριση με ένα μικρό ποσοστό εκείνων που απασχολούνται σε σωματικά απαιτητικά ή υπαίθρια επαγγέλματα, όπως οι κατασκευές και οι εργασίες επισκευής.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, περίπου τα δύο τρίτα των τρεχουσών θέσεων εργασίας «εκτίθενται σε κάποιο βαθμό του αυτοματισμού της τεχνητής νοημοσύνης» και έως και το ένα τέταρτο του συνόλου της εργασίας θα μπορούσε να αναληφθεί πλήρως από την τεχνητή νοημοσύνη, εκτιμά η τράπεζα.

Εάν η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη «αποδώσει τις υποσχεθείσες ικανότητές της, η αγορά εργασίας θα μπορούσε να αντιμετωπίσει σημαντική αναστάτωση», έγραψαν οι οικονομολόγοι. Ο όρος παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη αναφέρεται στην τεχνολογία όπως το ChatGPT που έχει κατακλύσει τον κόσμο.




Το ChatGPT, το οποίο μπορεί να απαντά σε προτροπές και να γράφει δοκίμια, έχει ήδη ωθήσει πολλές επιχειρήσεις να ξανασκεφτούν πώς πρέπει να εργάζονται οι άνθρωποι καθημερινά.

Αυτόν τον μήνα, ο προγραμματιστής του αποκάλυψε την πιο πρόσφατη έκδοση του λογισμικού πίσω από το bot, το GPT-4. Η πλατφόρμα εντυπωσίασε γρήγορα τους πρώτους χρήστες με την ικανότητά της να απλοποιεί την κωδικοποίηση, να δημιουργεί γρήγορα έναν ιστότοπο από ένα απλό σκίτσο και να περνάει εκπαιδευτικές εξετάσεις με υψηλούς βαθμούς.

Περαιτέρω χρήση τέτοιας τεχνητής νοημοσύνης πιθανότατα θα οδηγήσει σε απώλεια θέσεων εργασίας, έγραψαν οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs. Ωστόσο, σημείωσαν ότι η τεχνολογική καινοτομία που αρχικά εκτοπίζει τους εργαζομένους έχει δημιουργήσει ιστορικά επίσης αύξηση της απασχόλησης σε μακροπρόθεσμη βάση.

Ενώ οι χώροι εργασίας μπορεί να αλλάξουν, η ευρεία υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε τελικά να αυξήσει την παραγωγικότητα της εργασίας –και να ενισχύσει το παγκόσμιο ΑΕΠ κατά 7% ετησίως σε μια περίοδο 10 ετών, σύμφωνα με την Goldman Sachs.

«Αν και ο αντίκτυπος της τεχνητής νοημοσύνης στην αγορά εργασίας είναι πιθανό να είναι σημαντικός, οι περισσότερες θέσεις εργασίας και οι βιομηχανίες εκτίθενται εν μέρει μόνο στον αυτοματισμό και επομένως είναι πιο πιθανό να συμπληρωθούν παρά να αντικατασταθούν από την τεχνητή νοημοσύνη», πρόσθεσαν οι οικονομολόγοι.

«Οι περισσότεροι εργαζόμενοι απασχολούνται σε επαγγέλματα που είναι μερικώς εκτεθειμένα σε αυτοματοποίηση τεχνητής νοημοσύνης και, μετά την υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης, πιθανότατα θα χρησιμοποιήσουν τουλάχιστον μέρος της ελευθερωμένης ικανότητάς τους σε παραγωγικές δραστηριότητες που να αυξάνουν την παραγωγή».

Από τους εργαζόμενους στις ΗΠΑ που αναμένεται να επηρεαστούν, για παράδειγμα, το 25% έως το 50% του φόρτου εργασίας τους «μπορεί να αντικατασταθεί», πρόσθεσαν οι ερευνητές.

Ωστόσο, οι εκτιμήσεις της Goldman Sachs για τις επιπτώσεις είναι πιο συντηρητικές από εκείνες ορισμένων ακαδημαϊκών μελετών, οι οποίες συμπεριέλαβαν τις επιπτώσεις ενός ευρύτερου φάσματος σχετικών τεχνολογιών.

kourdistoportocali.com
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη