30 Μαΐ 2023

Στοκχόλμη: Οι ΥΠΕΞ Σουηδίας και Τουρκίας θα συναντηθούν «σύντομα» για συζητήσεις για το ΝΑΤΟ


Το σουηδικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα, Δευτέρα, ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της Σουηδίας και της Τουρκίας θα συναντηθούν «σύντομα» για να συζητήσουν την καθυστέρηση της προσπάθειας της Στοκχόλμης για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Η Σουηδία και η Φινλανδία είχαν υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ μετά

τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022. Ενώ η Φινλανδία εντάχθηκε στη δυτική στρατιωτική συμμαχία τον Απρίλιο, η προσπάθεια της Σουηδίας να ενταχθεί αναβλήθηκε λόγω αντιρρήσεων από την Τουρκία και την Ουγγαρία.

2 124

Άλλαξαν σχέδια: Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας παραλείπει τη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ, γράφει η di.se

Οι τουρκικές προεδρικές εκλογές, τις οποίες κέρδισε ο νυν πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά τον δεύτερο γύρο της Κυριακής, περιέπλεξαν τη διαδικασία.

«Αλλά ενημερωθήκαμε ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δεν θα έρθει, επομένως δεν θα υπάρξει συνάντηση», δήλωσε εκπρόσωπος του Μπίλστρομ, προσθέτοντας ότι η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί «σύντομα».

Οι διαφορές μεταξύ της Τουρκίας και της Σουηδίας χρονολογούνται πολύ παλιά.

Η Σουηδία στο παρελθόν επέκρινε το ιστορικό της Τουρκίας στα ανθρώπινα δικαιώματα και αμφισβήτησε την τήρησή της στους δημοκρατικούς κανόνες.

Η Τουρκία λέει ότι η Σουηδία φιλοξενεί μέλη μαχητών που θεωρεί τρομοκράτες και δεν έχει εκπληρώσει τον ρόλο της σε συμφωνία που συνήφθη στη Μαδρίτη τον περασμένο Ιούνιο για να κατευνάσει τις ανησυχίες της Άγκυρας για την ασφάλεια.

Οι συζητήσεις μεταξύ των δύο χωρών για την ένταξη στο ΝΑΤΟ σταμάτησαν κατά τη διάρκεια των εκλογών.

«Ανυπομονώ να μπορέσω να πάω σε υψηλότερα επίπεδα και να επιταχύνω τα πράγματα τώρα, και ξέρουμε ποιο είναι το αποτέλεσμα», είπε ο Μπίλστρομ.

Ο Μπίλστρομ τόνισε ότι η κυβέρνηση της χώρας του ελπίζει ότι η Σουηδία θα γίνει το 32ο κράτος μέλος του ΝΑΤΟ μέχρι την ημερομηνία της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας, Βίλνιους, στις 11 και 12 Ιουλίου.

Σύμφωνα με τη σουηδική di.se, o υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας δεν θα παραβρεθεί στη συνάντηση του ΝΑΤΟ την Πέμπτη στο Όσλο. Η συνάντηση που ήλπιζε ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών Τομπίας Μπίλστρομ ματαιώνεται». Εξ ου και το ότι η συνάντηση θα γίνει «σύντομα».

The Hellenic Information Team

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη