5 Ιουν 2023

Θερμό επεισόδιο στο Στενό της Ταϊβάν> Κινεζικό πλοίο πέρασε σε απόσταση μόλις 130μ. από την πλώρη αμερικανικού αντιτορπιλικού

 


Το κινεζικό πλοίο “εκτέλεσε ελιγμούς με μη ασφαλή τρόπο” προσπερνώντας το USS Chung-Hoon σε διεθνή ύδατα

Ένα κινεζικό πολεμικό πλοίο έφτασε σε απόσταση μόλις 130 μέτρων από το να χτυπήσει το USS Chung-Hoon το Σάββατο, κόβωντας ξανά τον πλου του αμερικανικού πλοίου για δεύτερη φορά κοντά στα 1.700 μέτρα, ενώ το

αντιτορπιλικό Chung-Hoon εκτελούσε κοινές ασκήσεις με τον Καναδά στο Στενό της Ταϊβάν, επιβεβαίωσε η Διοίκηση Ινδο-Ειρηνικού των ΗΠΑ (USINDOPACOM).

Το θερμό επεισόδιο σημειώθηκε καθώς οι εντάσεις ΗΠΑ-Κίνας παραμένουν υψηλές στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Το κινεζικό πλοίο «εκτέλεσε ελιγμούς με μη ασφαλή τρόπο», προσπερνώντας το USS Chung-Hoon σε απόσταση μόλις 130 μέτρων ενώ το αμερικανικό αντιτορπιλικό έπλεε «μέσα από ύδατα όπου ισχύουν οι ελευθερίες πλοήγησης και υπερπτήσεων ανοικτής θάλασσας» μαζί με το καναδικό HMCS Montreal, ανέφερε συγκεκριμένα η USINDOPACOM στην ανακοίνωση της.

Στη συνέχεια, το κινεζικό πλοίο πέρασε μπροστά από την πλώρη του Chung-Hoon για δεύτερη φορά «από τα δεξιά στο λιμάνι στα 1.700 μέτρα και παρέμεινε εκτός της πλώρης του Chung-Hoon», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η USINDOPACOM ανέφερε ότι «οι ενέργειές παραβίασαν τους θαλάσσιους κανόνες ασφαλούς διέλευσης στα διεθνή ύδατα».

Η αμερικανική διοίκηση προειοδοποίησε το κινεζικό πλοίο να μείνει μακριά από το αντιτορπιλικό και την τελευταία στιγμή οι Κινέζοι άλλαξαν πορεία, σύμφωνα με την καναδική Global News. Το Chung-Hoon επιβράδυνε στους 10 κόμβους αλλά διατήρησε την πορεία του.

Ο διοικητής του HMCS, Paul Mountford, χαρακτήρισε το περιστατικό «μη επαγγελματικό» από την πλευρά των Κινέζων, λέγοντας ότι «υποκινήθηκε ξεκάθαρα από τους Κινέζους», σύμφωνα με την Global News. «Το γεγονός ότι η συγκεκριμένη πράξη είχε ανακοινωθεί νωρίτερα μέσω του ασυρμάτου πριν γίνει, δείχνει ξεκάθαρα ότι ήταν σκόπιμη», πρόσθεσε.

Και συνέχισε, «Ελπίζω ότι αυτό είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό που δεν θα συμβεί ξανά για εμάς, επειδή έχουμε το διεθνές δίκαιο με το μέρος μας. Αυτά είναι διεθνή ύδατα».

Οι Κινέζοι είχαν προειδοποιήσει τα πλοία των ΗΠΑ και του Καναδά ότι βρίσκονταν σε κινεζικά χωρικά ύδατα, παρά το γεγονός ότι το στενό αναγνωρίζεται ως διεθνή ύδατα, είπε ο Mountford.

Τα κινεζικά πλοία παρακολουθούσαν τις κοινές ασκήσεις ΗΠΑ-Καναδά την τελευταία εβδομάδα προτού εισέλθουν στα στενά της Ταϊβάν, ανέφερε η εφημερίδα.

Αμερικανικά πολεμικά περνούν συχνά από το Στενό της Ταϊβάν, σπανίως όμως συνοδευόμενα από σκάφη άλλων συμμαχικών χωρών. Η τελευταία φορά που συνέβη αυτό ήταν τον περασμένο Σεπτέμβριο.

USS Chung-Hoon

Η Καναδή υπουργός Άμυνας Anita Anand δήλωσε: «Ο Καναδάς θα συνεχίσει να πλέει όπου το επιτρέπει το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένων των Στενών, της Θάλασσας της Νότιας Κίνας», σύμφωνα με την Global News.

Η Anand συμμετείχε σε μια σύνοδο ασφαλείας στη Σιγκαπούρη, στην οποία συμμετείχαν επίσης ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Lloyd Austin και ο υπουργός Άμυνας της Κίνας Li Shangfu.

Στα τέλη του περασμένου μήνα, η κινεζική κυβέρνηση απείλησε με «σοβαρές συνέπειες» κατά των ΗΠΑ μετά τη διέλευση πολεμικών πλοίων κοντά στα αμφισβητούμενα νησιά Paracel, επί των οποίων διεκδικεί την κυριαρχία. Επίσης, αγνόησε την αποκλειστική οικονομική ζώνη του Βιετνάμ (ΑΟΖ), αναπτύσσοντας ένα ερευνητικό πλοίο μαζί με πέντε πλοία συνοδείας τον περασμένο μήνα σε μια περιοχή όπου μια ρωσική κρατική εταιρεία εκμεταλλεύεται από κοινού ένα μπλοκ φυσικού αερίου με το Ανόι στην πλούσια σε ενέργεια Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Από το τέλος του κινεζικού εμφυλίου πολέμου, το 1949, η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν ως επαρχία της, την οποία ακόμη δεν έχει καταφέρει να επανενώσει με την ηπειρωτική χώρα. Οι σχέσεις μεταξύ Πεκίνου και Ταϊπέι έχουν επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια, ιδίως αφότου ανέλαβε την εξουσία στην Κίνα ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ.

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη