5 Ιουν 2023

Το «όχι» της Χιμάρας στον καταφερτζή νονό των Βαλκανίων

 


Ενθαρρυμένος από τις ήπιες αντιδράσεις της Αθήνας και την παντελή αδιαφορία των Βρυξελλών, ο Ε. Ράμα δείχνει αποφασισμένος να συνεχίσει την πρωτοφανή προσπάθεια παραβίασης βασικών δημοκρατικών και ανθρώπινων δικαιωμάτων στη χώρα του και τις επίδειξης δύναμης έναντι της Ελλάδας, με αφορμή την υπόθεση Χειμάρρας.

Προβάλλοντας ένα προπέτασμα καπνού με πρόσχημα την «ανεξάρτητη δικαιοσύνη» της Αλβανίας, κάτι που φυσικά ακούγεται μόνον σαν κακόγουστο ανέκδοτο καθώς όλοι οι διεθνείς οργανισμοί έχουν και επισήμως αποτυπώσει στις εκθέσεις τους το έλλειμμα στο Κράτος Δικαίου και τη βαθιά διαφθορά στη Δικαιοσύνη και στις αστυνομικές αρχές, ο κ. Ράμα κρατά παράνομα στις φυλακές τον εκλεγμένο Δήμαρχο Φ. Μπελέρη.

Με στόχο, αν όχι τη φυσική εξόντωσή του, τουλάχιστον την υφαρπαγή του Δήμου Χειμάρρας και ανάθεση του στον κομματικό του υποψήφιο Γ. Γκόρο. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Φ. Μπελέρης είναι ο μόνος από όσους κατηγορήθηκαν για παράβαση της εκλογικής νομοθεσίας και παραμένει προφυλακισμένος….

Το Εφετείο απέρριψε χθες την αίτηση του Φ. Μπελέρη για αποφυλάκιση έστω και με περιοριστικά μέτρα κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να μείνει ακόμη για αρκετούς μήνες στη φυλακή περιμένοντας πότε θα κατασκευασθεί το «κατηγορητήριο» και προσαχθεί σε κανονική Δίκη.

Έτσι όμως δεν θα έχει τη δυνατότητα να ορκισθεί εντός των συγκεκριμένων προθεσμιών ως Δήμαρχος Χειμάρρας με αποτέλεσμα η διοίκηση και διαχείριση του Δήμου να παραμένει στα χέρια του προηγούμενου Δημάρχου που θα έχει έτσι τον χρόνο να προχωρήσει τις «δουλειές» των συμφερόντων που με τις ευλογίες των Τιράνων ξεπλένουν το μαύρο χρήμα με «τουριστικές επενδύσεις» στη Χειμάρρα.

Όμως με παράταση της εκκρεμότητας είναι πολύ πιθανόν να προκηρυχθούν νέες εκλογές όπου είναι προφανές το τι θα συμβεί (μια και ο κ. Γκόρος έχασε από τον Φ. Μπελέρη για λίγες ψήφους) μετά από αυτό το κλίμα διωγμού και εκφοβισμού εναντίον των μελών της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας που στήριξαν την υποψηφιότητα Μπελέρη.

Δυστυχώς στην Αθήνα θέλοντας να διατηρηθούν τα προσχήματα, καθώς υπήρχαν ευθύνες λόγω της πολιτικής εναγκαλισμού άνευ όρων με τον Ε. Ράμα, επιλέχθηκε από την αρχή η συγκρατημένη αντίδραση με την αιτιολογία ότι δεν επρόκειτο περί κίνησης που στρέφονταν εναντίον της μειονότητας αλλά αφορούσε υπόθεση οικονομικών συμφερόντων, που έχει και νομική διάσταση και συνδέεται τελικά και με την τήρηση των κανόνων του Κράτους Δικαίου γενικώς.

Ο Κ. Μητσοτάκης είχε ανεβάσει τους τόνους απειλώντας με αντίδραση στην ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας, αλλά αυτό δεν είχε καμιά συνέχεια από το ΥΠΕΞ. Ο θολός τρόπος με τον οποίο και η Αθήνα αντέδρασε στη σύλληψη και φυλάκιση Μπελέρη, έδωσε την ευκαιρία και στις Βρυξέλλες να αντιμετωπίσουν ως μια απλή ποινική υπόθεση, παραπέμποντας μάλιστα στην έκβαση της δικαστικής διαδικασίας!

Είναι προφανές ότι ο κ. Ράμα θέλει με κάθε τρόπο να εξυπηρετήσει τα οικονομικά συμφέροντα που κινούνται υπό την υψηλή προστασία του προκειμένου να κλείσει πραξικοπηματικά το περιουσιακό ζήτημα που εκκρεμεί στην περιοχή αυτή που κατά πλειοψηφία ανήκε στην Ελληνική Εθνική Μειονότητα.

Η επιτυχία της αλβανικής πλευράς είναι ότι παρουσιάζει την υπόθεση ως αμιγώς θέμα εσωτερικής έννομης τάξης και παραβίασης της εκλογικής νομοθεσίας ώστε να αποσυνδέεται από τη Μειονότητα. Όμως είναι σαφές ότι η προσπάθεια υφαρπαγής του Δήμου από τον Φ. Μπελέρη που υποστηρίχθηκε μεν και από αλβανικά κόμματα αλλά ήταν υποψήφιος ως πρόεδρος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ Χειμάρρας και εκπρόσωπος του κόμματος ΚΕΑΔ στρέφεται ευθέως και εναντίον της επίσημης πολιτικής εκπροσώπησης της Μειονότητας.

Και αυτό δεν ακυρώνεται από το γεγονός ότι και ο αντίπαλος του στις κάλπες πρώην Δήμαρχος Χειμάρρας Γ. Γκόρος προέρχεται από τη μειονότητα αλλά στηρίζεται από το Σοσιαλιστικό Κόμμα του κ. Ράμα του οποίου αποτελεί και επιλογή.

Διότι τελικά ο κ. Ράμα αναγνωρίζει και σέβεται μειονοτικά και δημοκρατικά δικαιώματα μόνο σε εκείνα τα μέλη της μειονότητας τα οποία συντάσσονται με τη δική του πολιτική και επιδιώξεις…Προφανώς αυτό δεν έχει ουδεμία σχέση με τον σεβασμό των μειονοτικών δικαιωμάτων.

Τα Τίρανα θεωρούν ότι μπορεί να παίζουν εκ του ασφαλούς. Ότι το θέμα θα ατονήσει λόγω και της πολιτικής ρευστότητας στην Ελλάδα και άλλων προτεραιοτήτων που θα έχει η νέα ελληνική κυβέρνηση. Και έτσι ο Δήμος Χειμάρρας θα παραδοθεί εν λευκώ στον κ. Ράμα.

Η υπόθεση της Χειμάρρας δεν είναι πλέον απλώς η αποκατάσταση της νομιμότητας και η ανάληψη της Δημαρχίας από τον εκλεγμένο Δήμαρχο Φ.Μπελέρη.

Είναι θέμα κύρους και αξιοπιστίας της Ελλάδας απέναντι στην Αλβανία που συστηματικά επιδιώκει να βάζει σε δοκιμασία τις διμερείς σχέσεις σε μια επίδειξη ισχύος προς τη χώρα μας.

Και η απάντηση θα πρέπει να δοθεί μόλις προκύψει κυβέρνηση, με πλήρες πάγωμα κάθε ευρωπαϊκής χρηματοδότησης στην Αλβανία και κάθε ενταξιακής διαπραγμάτευσης αλλά και χρήση των μέσων που διαθέτει στα χέρια της η Ελλάδα σε ό,τι αφορά τις διμερείς σχέσεις (π.χ. την τήρηση της νομιμότητας στη μεταφορά εμβασμάτων και μετρητών προς την Αλβανία).

Διότι ο κ. Ράμα, μόνο έτσι μπορεί να αντιληφθεί ότι δεν είναι ο καταφερτζής «Νονός» των Βαλκανίων. Τουλάχιστον απέναντι στην Ελλάδα.

του Νίκου Μελέτη – liberal.gr

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη