10 Ιουν 2023

Οι ΗΠΑ κηρύσσουν τον θάνατο του νεοφιλελευθερισμού και της παγκοσμιοποίησης


 Το αστείο είναι πώς οι ΗΠΑ ήταν χαρούμενες όταν μόνο αυτές έθεταν τους κανόνες

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του προέδρου Τζο Μπάιντεν, Τζέικ Σάλιβαν, μίλησε πρόσφατα στο Ινστιτούτο

Brooking...


s με ένα θέμα με τίτλο «Ανανέωση  της αμερικανικής οικονομικής ηγεσίας». Ήταν επίσης ένα είδος νέου σχεδίου για το G7 , το οποίο τελείωσε τις εργασίες του στη Χιροσίμα την περασμένη Κυριακή.

Ήταν μια αξιέπαινη προσπάθεια να κοιτάξουμε την αλήθεια στα μάτια. Ένας έγκυρος ειδικός το συνέκρινε με μια « νέα συναίνεση της Ουάσιγκτον».

Η αναφορά αφορά έναν όρο που επινοήθηκε το 1989 από τον Βρετανό οικονομολόγο John Williamson για να ορίσει ένα de facto παγκόσμιο οικονομικό μοντέλο μετά το Μπρέτον Γουντς που οι ΗΠΑ κηρύττουν συστηματικά, και επιβάλλουν, από τότε.

Προβλέπει πολιτικές προώθησης της ελεύθερης αγοράς, όπως η ελευθέρωση του εμπορίου και της χρηματοδότησης και η εκτεταμένη ιδιωτικοποίηση. Οι δημοσιονομικές και νομισματικές συνταγές με στόχο την ελαχιστοποίηση των ελλειμμάτων και του πληθωρισμού ήταν επίσης μέρος του πακέτου. Αργότερα μετατράπηκε σε ένα μανιφέστο νεοφιλελευθερισμού, το πραγματικό σχέδιο της λεγόμενης ιδεολογίας Tina (δεν υπάρχει εναλλακτική).

Η ομιλία υποστήριξε ότι: "Οι Ηνωμένες Πολιτείες οδήγησαν έναν κατακερματισμένο κόσμο για να οικοδομήσει μια νέα διεθνή οικονομική τάξη. Έβγαλαν εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους από τη φτώχεια... συνέχισαν συναρπαστικές τεχνολογικές επαναστάσεις. Και βοήθησαν... τον κόσμο να επιτύχει νέα επίπεδα της ευημερίας.

"Αλλά οι τελευταίες δεκαετίες αποκάλυψαν ρωγμές σε αυτά τα θεμέλια. Μια μεταβαλλόμενη παγκόσμια οικονομία άφησε πίσω πολλούς εργαζόμενους Αμερικανούς και τις κοινότητές τους. Μια οικονομική κρίση συγκλόνισε τη μεσαία τάξη. Μια πανδημία εξέθεσε την ευθραυστότητα των αλυσίδων εφοδιασμού μας. Ένα μεταβαλλόμενο κλίμα απείλησε τις ζωές και τα μέσα διαβίωσης Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία υπογράμμισε τους κινδύνους υπερβολικής εξάρτησης .

«Έτσι αυτή η στιγμή απαιτεί να σφυρηλατήσουμε μια νέα συναίνεση».

Τέσσερις θεμελιώδεις προκλήσεις

Η δήλωση εντόπισε επίσης τέσσερις θεμελιώδεις προκλήσεις: 1) την απομάκρυνση της βιομηχανικής βάσης της Αμερικής. 2) ένα νέο περιβάλλον που ορίζεται από τον γεωπολιτικό ανταγωνισμό και την ασφάλεια. 3) μια επιταχυνόμενη κλιματική κρίση και η επείγουσα ανάγκη για μια δίκαιη και αποτελεσματική ενεργειακή μετάβαση. και 4) η ανισότητα και η ζημιά της στη δημοκρατία.

Ο κατάλογος των όσων πήγαν στραβά ήταν μακρύς: η εξασθένιση των δημοσίων επενδύσεων αντικαταστάθηκε από φορολογικές περικοπές, απορρύθμιση, ιδιωτικοποιήσεις και απελευθέρωση του εμπορίου, όλα θεωρούνται ως στόχοι και όχι ως μέσα. Η υπερβολική εμπιστοσύνη στην ικανότητα της αγοράς να κατανέμει το κεφάλαιο παραγωγικά και αποτελεσματικά, γεγονός που ώθησε «ολόκληρες τις αλυσίδες εφοδιασμού των ΗΠΑ στρατηγικών αγαθών... να μετακινηθούν στο εξωτερικό». βαθιά απελευθερώσεις του εμπορίου που δεν τίμησαν την υπόσχεση να επιτρέψουν τις αμερικανικές εξαγωγές και να διαφυλάξουν τις θέσεις εργασίας και την τεχνογνωσία της.

Η Κίνα κατηγορήθηκε ότι εκμεταλλεύτηκε την παγκοσμιοποίηση εξαπατώντας τους εμπορικούς όρους, με τις ΗΠΑ να πληρώνουν το τίμημα. Δόθηκε υπερβολική προσοχή στη χρηματοδότηση και στη χρηματοπιστωτική χρηματοδότηση της οικονομίας, εις βάρος της πραγματικής οικονομίας, κυρίως των ημιαγωγών και των υποδομών.

Σχετικά με τον γεωπολιτικό ανταγωνισμό και τον ανταγωνισμό ασφάλειας, ο Σάλιβαν παρατήρησε ότι "η υπόθεση ότι η οικονομική ολοκλήρωση θα έκανε τα έθνη πιο υπεύθυνα και ανοιχτά και ότι η παγκόσμια τάξη πραγμάτων θα ήταν πιο ειρηνική και συνεργάσιμη... στο τέλος δεν αποδείχθηκε έτσι". 

Η Κίνα και η Ρωσία είναι οι κύριοι κακοί εδώ. Το πρώτο για την ενσωμάτωσή της στη διεθνή οικονομική τάξη διατηρώντας ένα μη εμπορεύσιμο σύστημα που επιδοτεί τόσο παραδοσιακούς βιομηχανικούς τομείς όσο και νέους, όπως η καθαρή ενέργεια και οι ψηφιακές υποδομές.

Το δεύτερο, φυσικά, επειδή εισέβαλε στην Ουκρανία, δημιουργώντας έναν καταλύτη για μια παγκόσμια ανάπαυση και εξέγερση του Νότου ενάντια στην Παγκόσμια Δύση.

Μια τέτοια διπλή πρόκληση θα είχε γίνει ακόμη πιο σοβαρή από τις εξαρτήσεις που δημιουργούνται από δεκαετίες ελευθέρωσης που καθορίζουν την ενεργειακή αβεβαιότητα και τις ευπάθειες της εφοδιαστικής αλυσίδας σε κρίσιμους τομείς όπως οι ημιαγωγοί και τα βασικά ορυκτά που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για οικονομική ή γεωπολιτική μόχλευση.

Με απλά λόγια, οι ΗΠΑ απορρίπτουν τώρα τον νεοφιλελευθερισμό και το βοηθητικό εργαλείο του, την παγκοσμιοποίηση, και προτείνουν μια νέα προσέγγιση, ξεκινώντας από το εμπόριο και τις αλυσίδες εφοδιασμού.

«Ό,τι κάναμε ήταν λάθος»

Όσον αφορά τις ανισότητες, ο Sullivan κατηγόρησε γενναία τις "δεκαετίες οικονομικών πολιτικών... οπισθοδρομικές φορολογικές περικοπές, βαθιές περικοπές στις δημόσιες επενδύσεις, ανεξέλεγκτη εταιρική συγκέντρωση και ενεργά μέτρα για την υπονόμευση του εργατικού κινήματος" που "έφραξαν τα κοινωνικοοικονομικά θεμέλια στα οποία κάθε ισχυρή και η ανθεκτική δημοκρατία αναπαύεται».

Η δήλωσή του ήταν τόσο εντυπωσιακή που η σύνοψή της σε μια φράση θα ακουγόταν εξίσου συγκλονιστική σαν να λέει: «Όλα όσα κάναμε και είπαμε τις τελευταίες δεκαετίες είναι τώρα λάθος».

 

Η συνταγή που προσφέρθηκε για να διορθωθεί αυτό που πήγε στραβά ήταν "μια σύγχρονη αμερικανική βιομηχανική στρατηγική η οποία... προσδιορίζει συγκεκριμένους τομείς που είναι θεμελιώδεις για την οικονομική ανάπτυξη, και στρατιωτική από την άποψη της εθνικής ασφάλειας".

Τα κρίσιμα ορυκτά ήταν «η ραχοκοκαλιά ενός μέλλοντος καθαρής ενέργειας», «περισσότερο από το 80%  εκατό των κρίσιμων ορυκτών επεξεργάζεται η Κίνα» και «οι αλυσίδες εφοδιασμού καθαρής ενέργειας κινδυνεύουν να απορροφηθούν από την Κίνα όπως το πετρέλαιο τη δεκαετία του 1970 ή το φυσικό αέριο από τη Ρωσία στην Ευρώπη το 2022». Απαράδεκτη προϋπόθεση για την Ουάσιγκτον.

Τα τσιπ, τα κρίσιμα ορυκτά και ορισμένες προηγμένες τεχνολογίες θα πρέπει να προστατεύονται σε μια «μικρή αυλή με ψηλό φράχτη» για να διατηρηθεί το τεχνολογικό πλεονέκτημα των ΗΠΑ έναντι της Κίνας και να περιοριστεί στρατιωτικά η άνοδος της Κίνας.

Οι εταίροι της Αμερικής θεωρήθηκαν απαραίτητοι για την επιτυχία: Ευρώπη, Καναδάς, Ιαπωνία, Νότια Κορέα και Ταϊβάν. Ας ελπίσουμε ότι και η Ινδία. Το μήνυμα του Σάλιβαν ήταν ξεκάθαρο: "Θα ακολουθήσουμε χωρίς συγγνώμη τη βιομηχανική μας στρατηγική στο σπίτι - αλλά δεσμευόμαστε ξεκάθαρα να μην αφήσουμε πίσω τους φίλους μας. Θέλουμε να ενωθούν μαζί μας. Στην πραγματικότητα, χρειαζόμαστε να ενωθούν μαζί μας."

Υπερφιλόδοξος και εκτός επαφής

Η Αμερική βρίσκεται σε πτωτική τροχιά . Είναι εξαιρετικά διχασμένη και αυτή η τάση αυξάνεται, σε βαθμό που μπορεί να πλησιάσει σε εμφύλιο πόλεμο στις επόμενες προεδρικές εκλογές. 

Ο Βρετανός φιλόσοφος Τζον Γκρέι πρόσφατα παρατήρησε ότι: «Η ιδέα ότι ένα έθνος τώρα τόσο άρρηκτα διαιρεμένο θα μπορούσε να οικοδομήσει μια νέα διεθνή τάξη είναι τραβηγμένη».

Τίποτα καλύτερο από το περιοδικό εσωτερικό πολιτικό έπος των ΗΠΑ σχετικά με το ανώτατο όριο του χρέους - το οποίο, παρεμπιπτόντως, θα μπορούσε να επισπεύσει μια άλλη παγκόσμια οικονομική κρίση. Στην πραγματικότητα, το ανώτατο όριο του χρέους είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

Εκτός επαφής γιατί η Αμερική αγωνίζεται να εμπνεύσει εμπιστοσύνη. Το να κοιτάς την αλήθεια στα μάτια είναι το πρώτο βήμα. Η οικοδόμηση εμπιστοσύνης στην ανανέωση της οικονομικής ηγεσίας των ΗΠΑ συνεπάγεται περισσότερη αποφασιστικότητα και λιγότερους συμβιβασμούς με ένα πρόσφατο, ντροπιαστικό παρελθόν.

Η απομάκρυνση της βιομηχανικής βάσης της Αμερικής δεν οφειλόταν στην υπερβολική εμπιστοσύνη στην εξισορροπητική δύναμη της αγοράς ή λόγω των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών της Κίνας, αλλά λόγω της απληστίας του αμερικανικού εταιρικού τομέα, η οποία ενθαρρύνθηκε και διευκολύνθηκε από όλες τις αμερικανικές διοικήσεις από τότε που είχε ο Ρόναλντ Ρίγκαν.

Οι αμερικανικές επιχειρήσεις ανέθεσαν ολόκληρες βιομηχανικές αλυσίδες στην Ασία για να εκμεταλλευτούν πολύ χαμηλότερο κόστος εργασίας και να αποκομίσουν περισσότερα κέρδη. Έριξε εκατομμύρια Αμερικανούς εργάτες κάτω από το λεωφορείο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το Tea Party και τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Δυστυχώς, αυτά τα τεράστια κέρδη δεν επενδύθηκαν ούτε στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων των ΗΠΑ ούτε στη διατήρηση της τεχνολογικής τους πρωτοπορίας. Την ίδια στιγμή, οι τρεις τελευταίες κυβερνήσεις των ΗΠΑ ξόδεψαν 7 τρις ​​δολάρια σε ατελείωτους και άχρηστους πολέμους στη δυτική Ασία, αντί να διορθώσουν τις υποδομές της χώρας σε αποσύνθεση.

Κοιτάζοντας την αλήθεια στα μάτια

Οι φορολογικές ελαφρύνσεις 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων της κυβέρνησης Τραμπ το 2017 σπαταλήθηκαν σε εξαγορές μετοχών και εξωφρενικά μπόνους για την ανώτατη διοίκηση. Η Κίνα μπορεί να χρησιμοποίησε αδίστακτα την παγκοσμιοποίηση, αλλά τουλάχιστον το έκανε για το καλό του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού της: 800 εκατομμύρια άνθρωποι βγήκαν από την ακραία φτώχεια μέσα σε μόλις τρεις δεκαετίες. Τα κέρδη των ΗΠΑ πήγαν μόνο στο 1%. ή ακόμα και μόνο το 0,1%.

Όσον αφορά τον οπλισμό της εφοδιαστικής αλυσίδας, στις αρχές της δεκαετίας του 1970 οι παραγωγοί πετρελαίου εξόπλιζαν το προϊόν τους όχι ασυνήθιστα, αλλά για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στις συγκεκριμένες πολιτικές των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή.

όπως γράφει ο Marco Carnelos για την middleeasteye.net

Όσο για το φυσικό αέριο το 2022, ήταν η Ευρώπη που αποφάσισε να μην βασίζεται πλέον στις ρωσικές προμήθειες και όχι το αντίστροφο. Και κάθε υπολειπόμενη αμφιβολία για την ορθότητα και τη βιωσιμότητα μιας τέτοιας πολιτικής διαγράφηκε με την ανατίναξη των αγωγών Nord Stream .

Τέλος, το να κοιτάξουμε την αλήθεια στα μάτια συνεπάγεται ότι η χώρα που όπλιζε συστηματικά την οικονομία και τη χρηματοδότηση ήταν οι ΗΠΑ, μέσω των μονομερών παγκόσμιων κυρώσεων, οι οποίες, σύμφωνα με μια μελέτη που μόλις δημοσιεύτηκε, έπληξαν το 29% της παγκόσμιας οικονομίας.

Το αμερικανικό κατεστημένο και τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης μπορεί να είχαν αφαιρέσει τέτοιες άβολες αλήθειες, το Global Rest και ο Global South δεν το έκαναν. Ως εκ τούτου, η αφήγηση των ΗΠΑ για μια νέα συναίνεση της Ουάσιγκτον ως εργαλείο για να κερδίσει την υποτιθέμενη συνεχιζόμενη μάχη μεταξύ δημοκρατίας και απολυταρχίας ακούγεται μη πειστική.

Η Παγκόσμια Ανάπαυση και ο Παγκόσμιος Νότος το βλέπουν ως έναν υποκριτικό διαγωνισμό «ολιγαρχίας εναντίον απολυταρχίας».Το πιθανό συμπέρασμά τους είναι: «Οι κανόνες του παιχνιδιού ήταν καλοί όταν επέτρεψαν στις ΗΠΑ και την παγκόσμια Δύση να νικήσουν και να κυριαρχήσουν, αλλά τώρα που μια τέτοια ηγεμονία γίνεται αβέβαιη, οι κανόνες πρέπει να αλλάξουν».

Δεν υπάρχει αρκετή συναίνεση

Δεν θα πρέπει να αποτελεί έκπληξη, λοιπόν, εάν πολλές χώρες προτιμούν να καθίσουν αμέτοχες και να παραμείνουν αδέσμευτες απέναντι στις κυρώσεις και τις αφηγήσεις της Δύσης έναντι της Ρωσίας και της Κίνας. 

Οι Ευρωπαίοι παραμένουν επιφυλακτικοί για τις τεράστιες επιδοτήσεις των ΗΠΑ για την ενεργειακή μετάβαση. Οι περιορισμοί τσιπ κατά της Κίνας, αντίθετα με τους ισχυρισμούς του Sullivan, είναι κάθε άλλο παρά προσαρμοσμένοι. Κρίνοντας τον νόμο για τα τσιπάκια από τους πόρους που έχει κινητοποιήσει η Ουάσιγκτον και τις τεράστιες επενδύσεις που απαιτεί ο κλάδος δίνει την εντύπωση ότι οι ΗΠΑ  έφεραν ένα μαχαίρι σε μια συμπλοκή.

Ανεξάρτητα από την αξιέπαινη προσπάθεια του Sullivan, το κύριο πρόβλημα της Ουάσιγκτον παραμένει το επίμονο χάσμα μεταξύ των λέξεων που εκφωνεί και των ενεργειών που εκτελεί. Ακόμη και αν η αμερικανική κυβέρνηση κατορθώσει να επινοήσει νέους παγκόσμιους κανόνες, υπάρχει μια διαφαινόμενη αντίληψη ότι -όπως συνέβαινε τις τελευταίες τρεις δεκαετίες- θα εφαρμόζονταν μεροληπτικά και για πρωτίστως αμερικανικά ή δυτικά συμφέροντα.

Το  έλλειμμα γνωστικής ενσυναίσθησης του Washington Beltway προς το Global Rest και τον Παγκόσμιο Νότο παραμένει ένα ανυπέρβλητο τυφλό σημείο και μια κύρια πηγή δυσπιστίας. Η αργή αλλά σταθερή διάβρωση του δολαρίου ΗΠΑ ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος είναι άλλο ένα ανησυχητικό καμπανάκι κινδύνου.

Η τελευταία προειδοποίηση προήλθε από τη Fiona Hill , πρώην ανώτατο στέλεχος για τις ρωσικές υποθέσεις στην Ουάσιγκτον, η οποία έχει φτάσει στο σημείο να ορίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία ως «αντιπρόσωπο για μια εξέγερση από τη Ρωσία και την Παγκόσμια Υπόλοιπη κοινότητα κατά των Ηνωμένων Πολιτειών». .

Η ομιλία του συμβούλου εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ είναι ενθαρρυντική, αλλά και πάλι όχι αρκετή. Τουλάχιστον όχι έως ότου οι ΗΠΑ μπορέσουν να δουν όλη την αλήθεια στα μάτια.

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη