25 Ιουλ 2024

Ερώτηση Δημήτρη Κούβελα στη Βουλή για την ομαλή και ασφαλή κυκλοφορία στην Περιφερειακή Οδό

 


Eπιπλέον μέτρα για την ασφαλή και ομαλή κυκλοφορία στην Περιφερειακή οδό Θεσσαλονίκης, εν μέσω των εργασιών για το FlyOver, ζήτησε, με επίκαιρη ερώτηση του προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη ο Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης της ΝΔ, Δημήτρης Κούβελας.

Στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο κ. Κούβελας αναφέρθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής στο έργο για την αναβάθμιση της Ανατολικής Περιφερειακής Οδού Θεσσαλονίκης, γνωστό ως “FlyOver”, το οποίο είναι σε εξέλιξη τους τελευταίους μήνες, και δημιουργεί νέες συνθήκες στο κυκλοφοριακό τοπίο της πόλης.

«Οι ενέργειες του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη υπήρξαν άμεσες από την αρχή των εργασιών», επεσήμανε. Ωστόσο, ο βουλευτής τόνισε ότι είναι πλέον αναγκαία η περαιτέρω στελέχωση τόσο της Διεύθυνσης Τροχαίας Θεσσαλονίκης, όσο και άλλων υπηρεσιών της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, με επιπλέον αστυνομικό προσωπικό, μέσω του συστήματος των μεταθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας. «Πέραν της ρύθμισης της κυκλοφορίας για την αποτροπή κυκλοφοριακής συμφόρησης, είναι κρίσιμο να εξασφαλιστεί και η οδική ασφάλεια, καθώς οι εργασίες στην περιφερειακή οδό αυξάνουν τον κίνδυνο σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων. Για τον λόγο αυτό, πρέπει να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα ώστε αυτός ο κίνδυνος να μετριαστεί», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Κούβελας αναφέρθηκε επίσης και στο έντονο πρόβλημα που παρατηρείτε στον περιφερειακό, όταν κάποιο βαρύ όχημα ακινητοποιηθεί, είτε λόγω ατυχήματος είτε λόγω βλάβης, καθώς η κυκλοφορία διακόπτεται απότομα και για μεγάλο χρονικό διάστημα. Πρότεινε έναν ειδικότερο σχεδιασμό για το χειρισμό απομάκρυνσης βαρέων οχημάτων, καθώς οι γερανοί της Τροχαίας και της οδικής βοήθειας που εξυπηρετούν τα Ι.Χ.,  δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν όταν πρόκειται για πολύ μεγάλο όχημα.

Επιπλέον, ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης ανέδειξε την επείγουσα ανάγκη για τη λήψη επιπλέον μέτρων ρύθμισης της κυκλοφορίας ενόψει του Αυγούστου, μήνα διακοπών για τους Έλληνες κι επισκέπτες από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, αλλά και του πρώτου δεκαπενθημέρου του Σεπτεμβρίου, περίοδο έντονης κυκλοφορίας λόγω έναρξης της σχολικής χρονιάς και διεξαγωγής της Δ.Ε.Θ. στην πόλη.

Απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση του κ. Κούβελα, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Ανδρέας Νικολακόπουλος, ανέφερε ότι η οδική ασφάλεια και η εξασφάλιση ομαλών συνθηκών κυκλοφορίας αποτελούν βασική προτεραιότητα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Τόνισε ότι έχει εκπονηθεί ειδικός σχεδιασμός εντατικής τροχονομικής αστυνόμευσης και διευκόλυνσης της κυκλοφορίας για την ταχύτατη αποκατάσταση της κυκλοφορίας σε περίπτωση έκτακτων συμβάντων. Επιπλέον, ανακοίνωσε τη συνεργασία με την εταιρεία “Εγνατία Οδός ΑΕ” για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας. Ο κ. Νικολακόπουλος επεσήμανε επίσης ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις υπηρεσιακών αναγκών, προκηρύχθηκαν νέες θέσεις αστυνομικού προσωπικού και ειδικών φρουρών για την κάλυψη των αναγκών της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης.

Στη δευτερολογία του, ο Δημήτρης Κούβελας επισήμανε ότι το έργο FlyOver είναι αναγκαίο για την πόλη της Θεσσαλονίκης, ωστόσο τόνισε ότι είναι σημαντικό η καθημερινότητα των πολιτών να παραμένει ποιοτική κατά τη διάρκεια των εργασιών. Ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης εξήρε τις προσπάθειες της Διεύθυνσης Τροχαίας Θεσσαλονίκης, σημειώνοντας την εντυπωσιακή παρουσία και απόδοσή τους στους δρόμους της πόλης.

Ο κ. Κούβελας υπογράμμισε την ανάγκη για διαρκή επικαιροποίηση του σχεδίου δράσης ανάλογα με την εξέλιξη του έργου και τις συνθήκες που δημιουργούνται. Επίσης, επέμεινε στη μέριμνα για την απομάκρυνση βαρέων οχημάτων και ειδικών οχημάτων, όπως τα ηλεκτρικά, τα οποία απαιτούν εξειδικευμένη μεταχείριση. Ζήτησε επίσης την άμεση διαθεσιμότητα ειδικού γερανού «24 ώρες το 24ωρο» για την άμεση επέμβαση και αποσυμφόρηση της κυκλοφορίας σε περίπτωση ατυχήματος, πρόταση την οποία άμεσα αποδέχθηκε ο Υφυπουργός κ. Νικολακόπουλος.

Κατά την ολοκλήρωση της συζήτησης της επίκαιρης ερώτησης του Δημήτρη Κούβελα, ο Υφυπουργός επιβεβαίωσε τη δέσμευση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, για ενίσχυσης της Τροχαίας Θεσσαλονίκης με 100 επιπλέον αστυνομικούς, διευκρινίζοντας ότι, ήδη από τις 13 Ιουλίου 2024 έχουν μετατεθεί σαράντα πέντε αστυνομικοί και πρόκειται να ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι.


 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη