10 Ιουλ 2024

Και όμως, ο Μητσοτάκης ετοιμάζεται για απόδραση στις Βρυξέλλες!


Πως ο Πρωθυπουργός αξιοποίησε το συνέδριο του «Εκόνομιστ» για να κάνει αθόρυβες επαφές με προέδρους χωρών μελών της Εε που προωθούν την υποψηφιότητά του για ευρωπαϊκό αξίωμα – Στάσις αναμονής.. από τον Κυριάκο Μητσοτάκη εν όψει της ψηφοφορίας της 18ης Ιουλίου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο – 50/50 οι πιθανότητες για την Πρόεδρο της Κομμισσιόν – Εργάζεται με μοντέλο Ντίκ Τσένυ – Την υποψηφιότητα Χατζηδάκη για την πρωθυπουργία μέσω κοινοβουλευτικής ομάδος προωθεί ο Θανάσης Νέζης


του Μανώλη Κοττάκη

ΛΙΓΟ Πριν ΑΠΟ τις προεδρικές εκλογές του 2000, τις οποίες ο Πρόεδρος Μπούς ο νεώτερος κέρδισε με δραματικό τρόπο απέναντι στον υποψήφιο των δημοκρατικών Αλ Γκόρ, στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα υπήρχε ισχυρός προβληματισμός για το ποιος πρέπει να οριστεί υποψήφιος αντιπρόεδρος των Ηπα. Ο Τζώρτζ Μπούς είχε αναθέσει τότε αυτή την αρμοδιότητα σε κομματική επιτροπή, της οποίας ηγείτο το γεράκι του κόμματος, ο τέως Υπουργός Άμυνας Ντίκ Τσένυ. Στην κρίσιμη στιγμή της επιλογής συνέβη το εξής εκπληκτικό που έφερε τα πάνω κάτω: ο Τσένυ πρότεινε στον Μπούς ως επόμενο αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών τον εαυτό του! Και το πέτυχε.

Αυτό το μοντέλο φαίνεται ότι επιχειρεί να αντιγράψει –επιτυχώς ή ανεπιτυχώς το μέλλον θα δείξει, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος μαζί με τον Πρωθυπουργό της Πολωνίας Ντόναλντ Τούσκ είναι πρόεδρος της επιτροπής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που θα υποδείξει τους υποψηφίους για τα ευρωπαϊκά αξιώματα και θα διαπραγματευθεί με τους σοσιαλιστές και τους κεντρώους του Μακρόν καθώς και με την Μελόνι ποια θα είναι η σύνθεση του νέου ευρωπαϊκού ιερατείου.

Ο Πρωθυπουργός κινούμενος με μεθοδικότητα την τελευταία βδομάδα, κάτω από τα ραντάρ, εργάζεται για να υποδείξει τον …εαυτό του! Είτε για πρόεδρο της Κομμισσιόν, είτε για πρόεδρο του Συμβουλίου, είτε για ύπατο αρμοστή για την Άμυνα. Γνωρίζοντας ότι οι πιθανότητες επανεκλογής της προέδρου της Κομμισσιόν στο αξίωμά της είναι 50/50 και εντελώς οριακές, –καθώς την προηγούμενη φορά με μεγαλύτερη πλειοψηφία του ΕΛΚ η φον ντέρ Λάυεν εξελέγη με μόλις οκτώ ψήφους παραπάνω από το προβλεπόμενο όριο– γνωρίζοντας ότι ο ηγέτης του CDU Μέρτς της την έχει «στημένη» στην μυστική ψηφοφορία, ο Πρωθυπουργός αξιοποίησε το συνέδριο του «Εκόνομιστ» την προηγούμενη εβδομάδα, για να συναντήσει στο Μαξίμου δεκάδες Ευρωπαίους αξιωματούχος και Προέδρους χωρών από τους οποίους εξαρτάται η ανάρρησή του στο αξίωμα που επιδιώκει.

Το μεγάλο μυστικό είναι ότι η ψηφοφορία στις Βρυξέλλες είναι μυστική, και όσο περνούν οι μέρες, η υποψηφιότητα της Γερμανίδας πρώην Υπουργού Άμυνας αντιμετωπίζει πολύ μεγάλες πιέσεις και υποχωρεί. Σε σημείο που η ίδια η φον ντέρ Λάυεν να έχει υποστεί πρόσφατα στο γραφείο της κρίση πανικού, να έχει δύσπνοια, να φωνάζει, και να έχει αναστατώσει το κτήριο του Μπελεμόντ με υστερικές φωνές. Ήταν η ημέρα που ο Τσέχος λαϊκιστής Μπάμπιτς απέσυρε τους 7 ευρωβουλευτές του από το κόμμα του Μακρόν και προσεχώρησε στην παράταξη του Ορμπάν!


Η φιλοδοξία του Πρωθυπουργού είναι επτασφράγιστο μυστικό μέχρι τώρα, ωστόσο στους παροικούντες την Νέα Δημοκρατία δεν έχει διαφύγει την προσοχή, ότι ο στενότερός του σύμβουλος και εξ απόρρητων του Θανάσης Νέζης εργάζεται μεθοδικά στο παρασκήνιο για την τυχόν εκλογή του Κωστή Χατζηδάκη στην πρωθυπουργία μέσω της Κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας. Σε περίπτωση που ο κύριος Μητσοτάκης προαχθεί σε ευρωπαϊκό αξίωμα, είναι προφανές ότι στην Νδ θα γίνει ένα μεγάλο εσωτερικό ντημπαίητ για το αν ο νέος πρωθυπουργός και πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας θα εκλεγεί από το κλειστό εκλεκτορικό σώμα των βουλευτών ή απ’ ευθείας από την βάση της Νέας Δημοκρατίας.

Απ’ ὅ,τι φαίνεται, θα ζήσουμε ένα συναρπαστικό πολιτικό καλοκαίρι.

Την Πέμπτη 18 Ιουλίου θα ξέρουμε.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη