11 Ιουλ 2024

Α.Μπλίνκεν: «Έχουμε ξεκινήσει ήδη να στέλνουμε F-16 για να πετάξουν στον ουρανό της Ουκρανίας»


Την Τετάρτη, οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ ανακοίνωσαν ότι ξεκίνησαν τη μεταφορά μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Ουκρανία, ένα βήμα που αναμενόταν εδώ και... καιρό για την ενίσχυση της άμυνας του Κιέβου απέναντι στη Ρωσία.
Η Δανία και η Ολλανδία άρχισαν να μεταφέρουν τα αεροσκάφη, ενώ το Βέλγιο και η Νορβηγία δεσμεύτηκαν να παράσχουν και άλλα αεροσκάφη, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

«Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, η μεταφορά των αεροσκαφών F-16 βρίσκεται σε εξέλιξη, προερχόμενη από τη Δανία, προερχόμενη από την Ολλανδία» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στη σύνοδο κορυφής για την 75η επέτειο του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον.

«Αυτά τα αεροσκάφη θα πετάξουν στον ουρανό της Ουκρανίας αυτό το καλοκαίρι για να διασφαλίσουν ότι η Ουκρανία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται αποτελεσματικά τον εαυτό της ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα» είπε.

Η Ουκρανία αναζητά εδώ και καιρό προηγμένα δυτικά αεροσκάφη και ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έδωσε τον περασμένο Αύγουστο το πράσινο φως για τη μεταφορά αμερικανικής κατασκευής F-16 στη χώρα, παρά τις προηγούμενες ανησυχίες για το πόσο καιρό θα χρειαστούν οι Ουκρανοί πιλότοι για να εκπαιδευτούν στα αεροσκάφη.

«Μέσω μιας ισχυρής Ουκρανίας θα φτάσουμε στην ειρήνη» είπε ο Άντονι Μπλίνκεν.

Δήλωσε κατόπιν, ότι η μεταφορά των αεροσκαφών θα πρέπει να αποτελέσει μήνυμα προς τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη