11 Σεπ 2024

Προς ανεξέλεγκτη κλιμάκωση: «Απευθείας απειλή οι ιρανικοί πύραυλοι της Ρωσίας» λένε οι δυτικοί – Ο Β.Πούτιν απαντά σκληρά κατά ΗΠΑ


Μετά τις δηλώσεις του Άντονι Μπλίνκεν για τη μεταφορά των ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία, οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί της, Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία, εξέδωσαν μια δήλωση-τελεσίγραφο στην οποία μιλούν για «ευθεία απειλή κατά της Ευρώπη την οποία συνιστούν οι ιρανικοί πύραυλοι»!

Κάτι το ανεξήγητο τεχνικά και στρατιωτικά, δεδομένου ότι είναι τακτικοί πύραυλοι ακτίνας δράσης το πολύ 150 χλμ. και η Ρωσία έχει πολύ ανώτερα πυραυλικά συστήματα από τα ιρανικά, απλά η διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία είναι τόσο μεγάλη που σίγουρα χρειάζεται επιπλέον αποθέματα, έστω και χαμηλότερης ποιότητας.

Με αυτό το σκεπτικό άλλωστε κάνει χρήση και των βορειοκορεατικών βαλλιστικών πυραύλων!


Ειδικότερα, οι κυβερνήσεις της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας καταδίκασαν έντονα τις μεταφορές ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία και ανακοίνωσαν ότι θα συνεργαστούν προς την κατεύθυνση της επιβολής κυρώσεων στην αεροπoρική εταιρεία Iran Air.

Την έναρξη μεγαλύτερων ναυτικών στρατιωτικών ασκήσεων, μαζί με την Κίνα, στη μετασοβιετική εποχή κήρυξε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, στέλνοντας ταυτόχρονα το μήνυμά του προς τη Δύση.
Η Ρωσία απάντησε διά του Β.Πούτιν σε άλλο πεδίο, αυτό του Ειρηνικού: Προειδοποίησε πριν λίγο τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής να μην προσπαθούν να υπερισχύσουν της Μόσχας στην Ασία και «σφύριξε την έναρξη» της μεγαλύτερης ναυτικής άσκησης μετά τον Β’ΠΠ σε συνεργασία με την Κίνα!

Ο Β.Πούτιν δήλωσε ότι «η Ρωσία πρέπει να είναι έτοιμη για οποιαδήποτε εξέλιξη».

Κατηγόρησε, ως αντίπραξη προφανώς, τις ΗΠΑ ότι «ετοιμάζονται να αναπτύξουν πυραύλους μικρού και μεσαίου βεληνεκούς στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού και επιδιώκουν με τις επιθετικές της ενέργειες την επίτευξη στρατιωτικής υπεροχής, καταστρέφοντας την αρχιτεκτονική ασφαλείας και την ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού»

«Στην πραγματικότητα, οι ΗΠΑ προκαλούν μια κούρσα εξοπλισμών, αδιαφορώντας για την ασφάλεια των Ευρωπαίων και Ασιατών συμμάχων τους», ανέφερε με νόημα.

Επίσης κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι «Στοχεύουν να προκαλέσουν στρατηγική ήττα στη Ρωσία, αυξάνοντας τη στρατιωτική τους παρουσία κοντά στα ρωσικά σύνορα με πρόσχημα την υποτιθέμενη ρωσική απειλή και την ανάγκη περιορισμού της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, στον Αρκτικό και στην ευρύτερη περιοχή Ασίας-Ειρηνικού».
Και επίσης προχώρησε σε σαφή αντι-δήλωση αναφορικά με τους ιρανικούς πυραύλους, λέγοντας ότι «Οι ΗΠΑ εργάζονται ήδη για τη μεταφορά και την ανάπτυξη προηγμένων πυραυλικών συστημάτων στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού και δηλώνουν ανοιχτά τα σχέδιά τους να αναπτύξουν πυραύλους μεσαίου και μικρότερου βεληνεκούς σε προκεχωρημένες ζώνες», κατέληξε ο πρόεδρος της Ρωσίας.

Να σημειώσουμε ότι η κοινή ανακοίνωση των υπουργών Εξωτερικών Βρετανίας, Γαλλίας και Γερμανίας αναφέρεται πως «η πράξη αυτή είναι μια κλιμάκωση εκ μέρους και των δύο, του Ιράν και της Ρωσίας, και μια απευθείας απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια».


Το πρωτότυπο (στα αγγλικά) κείμενο της κοινής δήλωσης έχει ως ακολούθως:

«Statement by Foreign Ministers of the United Kingdom, France and Germany

The governments of France, Germany, and the United Kingdom strongly condemn Iran’s export and Russia’s procurement of Iranian ballistic missiles.

This is a further escalation of Iran’s military support to Russia’s war of aggression against Ukraine and will see Iranian missiles reaching European soil, increasing the suffering of the Ukrainian people.

This act is an escalation by both Iran and Russia, and is a direct threat to European security.

The E3 has privately and publicly been clear that we would take new and significant measures against Iran if the transfers took place.

We now have confirmation that Iran has made these transfers.

We will be taking immediate steps to cancel bilateral air services agreements with Iran.

In addition, we will pursue the designations of significant entities and individuals involved with Iran’s ballistic missile programme and the transfer of ballistic missiles and other weapons to Russia.

We will also work towards imposing sanctions on Iran Air.

The E3 are closely coordinating our strong response to these transfers with our European and international partners.

We call on Iran to immediately cease all support to Russia’s war against Ukraine and halt the development and transfers of its ballistic missiles».

Θυμίζουμε ότι νωρίτερα σήμερα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικός Άντονι Μπλίνκεν υποστήριξε ότι «δεκάδες Ρώσοι στρατιωτικοί έχουν εκπαιδευτεί στο Ιράν για τη χρήση του συστήματος βαλλιστικών πυραύλων μικρής εμβέλειας πέντε έως 350, το οποίο έχει μέγιστη εμβέλεια 75 μιλίων [120 χιλιομέτρων]».



Τόνισε πως η Ρωσία έχει ήδη παραλάβει αποστολές αυτών των πυραύλων και πιθανότατα θα τους χρησιμοποιήσει τις επόμενες εβδομάδες εναντίον ουκρανικών στόχων.

Να σημειώσουμε, τώρα στο τέλος, πως η Δύση και το ΝΑΤΟ φαίνεται να προκαλούν πάντα την Ρωσία με δηλώσεις και πράξεις και όχι το αντίθετο.

pronews.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη