19 Σεπ 2024

ΠΡΟΕΔΡΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟ …ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ


 Του Παναγιώτη Αποστόλου

Πολιτικού αναλυτή – αρθρογράφου

egerssi@otenet.gr

www.egerssi.gr

 

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας είναι ο ανώτατος άρχοντας του Ελληνικού Κράτους και εκλέγεται από τη Βουλή των Ελλήνων, έχοντας 5ετή θητεία. Μπορεί

μάλιστα να προταθεί από το κόμμα Εξουσίας, ώστε να επανεκλεγεί για μια ακόμη φορά! 

Σήμερα Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίαςείναι η πρώην δικαστικός Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και η θητεία της ολοκληρώνεται στις αρχές του 2025!

Η κ. Αικατερίνη Σακελλαροπούλου προτάθηκε για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στις αρχές του 2020! 

Ψηφίστηκε από τις Κ.Ο. της ΝΔ (εκτός Αντώνη Σαμαρά), του ΣΥΡΙΖΑ (εκτός Τρύφωνα Αλεξιάδη, Ν. Συρμαλέγιου, Κ. Ζουράρι και Αλ. Μεϊκόπουλουκαι του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ!  

 

Ο Προκόπης Παυλόπουλος δεν ήταν “απόλυτο όργανο του Συστήματος”;

 

Η κ. Αικατερίνη Σακελλαροπούλου αντικατέστησε στην Προεδρία της Δημοκρατίας τον κ. Προκόπη Παυλόπουλο, γέννημα θρέμμα στην πολιτική της γαλάζιας Παράταξης! Και είχε εκλεγεί ΠτΔ ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος επί ημερών κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ!

Το 2019 λοιπόν και επί κυβερνήσεως της ΝΔ, όλοι στη ΝΔ πίστευαν πως ο ΠροκόπηςΠαυλόπουλος θα συνέχιζε και για μια δεύτερη θητεία, ξεχνώντας όμως ότι ο ΚυριάκοςΜητσοτάκης, Βουλευτής και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ΝΔ τότε, δεν είχε ψηφίσει τον Προκόπη Παυλόπουλο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας! Διατυμπανίζοντας πως δεν τον θεωρούσε καταλληλότερο για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα! 

Εκδίδοντας μάλιστα ανακοίνωση γι΄ αυτήν την πολιτική επιλογή του:

«Δεν αντιστάθηκε στις σειρήνες του πελατειακού κράτους, χειρίστηκε με ανεπάρκεια μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις της σύγχρονης ιστορίας μας, το Δεκέμβριο του 2008, και τέλος δεν εκφράζει την θέση της Ελλάδας στην ενωμένη Ευρώπη με τον τρόπο που εγώ θα επιθυμούσα»!

Η κ. Αικατερίνη Σακελλαροπούλου στη διάρκεια της θητείας της στην Προεδρία της Δημοκρατίας είχε άριστη σχέση και αγαστή συνεργασία με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη! 

Γιατί λοιπόν υπάρχει έντονη φημολογία, πώς ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της ΝΔ ΚυριάκοςΜητσοτάκης δεν θα προτείνει εκ νέου την κ. Σακελλαροπούλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας;

Επειδή υπάρχουν μεγάλες διαρροές σε Συστημικά ΜΜΕ, όπου δηλώνεται πώς θα υπάρξει αντίδραση από Βουλευτές της ΝΔ σε πιθανή Πρωθυπουργική πρόταση για δεύτερη θητεία της κ. Σακελλαροπούλου;   

Επειδή οι αντάρτες Βουλευτές ζητούν για νέο ΠτΔ γαλάζιο πρόσωπο που θα εκφράζει τον χώρο της γαλάζιας Παράταξης;

 

Τι σηματοδοτούσε το σενάριο επιλογής του Πρωθυπουργού για νέο ΠτΔ στο πρόσωπο του Νίκου Δένδια; 

 

Από αυτήν τη δημοσιογραφική διαρροή, που ενδεχομένως να υποκινήθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου, ξεκίνησε μια άνευ προηγουμένου προεδρολογία! 

Μια προεδρολογία, που έχει να κάνει και με τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις και που μπορεί να δημιουργήσουν μεγάλη αναταραχή στη ΝΔ, μεγάλα ζητήματα, ακόμη και της ανάδειξης νέου αρχηγού! 

Όταν μάλιστα στις δημοσκοπήσεις δείχνει σε ποσοστά η ΝΔ, κάτω και από αυτά που έλαβε στις τελευταίες ευρωεκλογές!

Όταν βέβαια βαλτώνουν τα εθνικά θέματα προς όφελος των γειτόνων μας, η οικονομία οδηγείται στα τάρταρα πληγώνοντας τα ελληνικά νοικοκυριά, η παράνομη μετανάστευση και με όσα συμβαίνουν με τις τελευταίες αποφάσεις της κυβέρνησης της Γερμανίας και της μεγάλης αντίδρασης μελών – κρατών της ΕΕ (Ολλανδία, Ουγγαρία) σφίγγει τον λαιμό της χώρας μας, η ανασφάλεια των Ελλήνων πολιτών με τη ραγδαία αύξηση της εγκληματικότητας, αλλά και η καθίζηση, αν όχι ξεχαρβάλωμα του ΕΣΥ και της δημόσιας υγείας!  

Έτσι φρονώ αναπτύχθηκε το σενάριο, πως ενδεχομένως ο Πρωθυπουργός θα πρότεινε τον ΥΠΕΘΑ Νίκο Δένδια για Πρόεδρο της Δημοκρατίας!

Από τη στιγμή που όλοι γνωρίζουν, ότι ο ΝίκοςΔένδιας είναι το πρώτο φαβορί στην ενδεχόμενη διεκδίκηση της αρχηγίας της ΝΔ και ως εκ τούτου θα ήταν αρνητικός σε μια τέτοια πρόταση! 

Έτσι σε αυτά τα ευφάνταστα σενάρια έβαλε τέλος ο ίδιος ο Νίκος Δένδιας από την πρόσφατη ΔΕΘ, όπου είπε πως αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα

Αλλά γιατί τόσο νωρίς αναπτύχθηκε αυτή η προεδρολογία στο πρόσωπο του Νίκου Δένδια;

Μήπως όχι μόνο για να ικανοποιήσει τους αντάρτες Βουλευτές του ο Πρωθυπουργός, που αξιώνουν για νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας κάποιον γαλάζιο που να εκφράζει την παραδοσιακή ΝΔ;

Μήπως για να απαλλαγεί και από κάποιον που εποφθαλμιά την Προεδρία της ΝΔ; 

Άλλωστε μην ξεχνάμε την πολιτική υποβίβαση του Νίκου Δένδια από τον Πρωθυπουργό, κατά την δεύτερη κυβερνητική θητεία, από το Υπουργείο των Εξωτερικών και την ανάληψη αυτού από τον απόλυτα Μητσοτακικό, Γιώργο Γεραπετρίτη!     

Βέβαια ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρόσφατη επίσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο, ανακοίνωσε ότι θα προτείνει την νυν Πρόεδρο και για δεύτερη θητεία! Με τις αντιδράσεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας να οξύνονται περαιτέρω…

Έτσι το ζήτημα είναι κορυφαίο! Θα υποκύψει ο Πρωθυπουργός στους αντάρτες Βουλευτές του, αλλά και στην λαϊκή βάση του κόμματος, ή θα υπακούσει στο πρόσταγμα του εκσυγχρονιστικού μπλοκ του Μαξίμου και της κυβέρνησης, προτείνοντας την κ. Σακελλαροπούλου και για δεύτερη θητεία;  

Ας σημειώσουμε, ότι αυτό το ζήτημα είναι η βαλβίδα της χύτρας που μπορεί να διαλύσει τη ΝΔ! Όταν όλοι γνωρίζουμε, ότι οι δυο πρώην Πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς, με μεγάλα ερείσματα στη γαλάζια Κ.Ο. δεν επιθυμούν επανεκλογή της κ. Αικατερίνης Σακελλαροπούλου!   

 

Θα συνεχιστεί η προεδρολογία…

 

Όμως αναζητήστε ποιους εξυπηρετεί αυτή η συνεχιζόμενη προεδρολογία; 

Ποιους εξυπηρετεί να αναφέρεται σε δημοσιεύματα αθηναϊκών Συστημικών ΜΜΕ, ότι η πρόταση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη θα είναι τελικά η κ. Γιάννα Αγγελοπούλου;

Εξυπηρετεί τον διεθνή παράγοντα, που θεωρεί επικυρίαρχη χώρα την Ελλάδα; 

Πιστεύω, ότι δεν θα υπάρξει ποτέ μια τέτοια Πρωθυπουργική πρόταση, παρ΄ ότι φρονώ πως είναι διακαής πόθος και όνειρο ζωής της κ. Γιάννας Αγγελοπούλου και αν υπήρχε μια τέτοια πρόταση θα την αποδεχόταν!   

 

Παίζει δυνατά ο Κώστας Τασούλας;

 

Αλλά από τη στιγμή που ανοίχθηκε ήδη τέτοιο ζήτημα, να σας καταθέσω και τη δική μου άποψη!

Ενδεχομένως την πολιτική έκπληξη να κάνει ο Πρόεδρος της Βουλής, Βουλευτής Ιωαννίνων, Κώστας Τασούλας! 

Ο οποίος πιστεύω δεν θα έλεγε όχι σε μια τέτοια επιλογή του Πρωθυπουργού για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας!

Αφού ο Κώστας Τασούλας είναι γαλάζιο παιδί! Ο οποίος εκλέγεται στο νομό Ιωαννίνων αδιαλείπτως από το 2000! Ακόμη και επί εποχής παντοκρατορίας του ΣΥΡΙΖΑ, όπου στην 5εδρική του νομού Ιωαννίνων εκλέχθηκαν 4 Συριζαίοι, την πέμπτη έδρα την κέρδισε ο Κώστας Τασούλας! Βλέπετε ο Κώστας Τασούλας πάντα στηριζόταν στο νομό Ιωαννίνων και όχι μόνο, από το ευρύτερο περιβάλλον του ευπατρίδη Ευάγγελου Αβέρωφ! 

Στην δε μακρά πλέον θητεία του στο Προεδρείο της Βουλής, ανέδειξε τα πολλά προσόντα του! Την υπομονή, την εξυπνάδα, τη διπλωματικότητα προς όλες τις παρατάξεις της Βουλής! Ακόμη και με την πλευρά των Σπαρτιατών!

Άρα φρονώ, πως το αουτσάιντερ μπορεί να γίνει φαβορί για την υποψηφιότητα της Προεδρίας της Δημοκρατίας από τον Πρωθυπουργό και Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη!   

Οψόμεθα…

 

Πού είναι ο ΣΥΡΙΖΑ; Πού είναι το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ;

 

Μιας όμως και ο λόγος για προεδρολογία, έχει χαθεί η μπάλα στα κόμματα ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ! 

Όλοι θέλουν να είναι Πρόεδροι, επαληθεύοντας το ρηθέν, πως όταν φωνάξεις στο δρόμο Πρόεδρε, θα σου απαντήσουν οι μισοί και βάλε!

Όμως αυτή η υφέρπουσα κατάσταση είναι βούτυρο στο ψωμί του Πρωθυπουργού! 

Είναι όμως πρόβλημα για τη Δημοκρατία!

Γιατί στη Δημοκρατία πρέπει να υπάρχει ισχυρή Αξιωματική Αντιπολίτευση, ισχυρή ελάσσονα Αντιπολίτευση, προκειμένου να ελέγχεται η κυβερνητική Εξουσία! Και εδώ πλέον δεν υπάρχει ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ! 

Προβλέποντας έτσι, πως αυτή η ανυπαρξία αυτών των δυο πάλαι ποτέ κομμάτων Εξουσίας, θα συνεχιστεί για πολλούς ακόμη μήνες… 

Με μεγάλα θύματα την Πατρίδα και τον λαό της!!  

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη