18 Σεπ 2024

Διεθνή ΜΜΕ: Το Ισραήλ παγίδευσε με εκρηκτικά τους βομβητές της Χεζμπολάχ - Η εμπλοκή ευρωπαϊκής εταιρείας

  


Οι χθεσινές εικόνες και τα βίντεο από την ταυτόχρονη έκρηξη εκατοντάδων βομβητών που φορούσαν μέλη της Χεζμπολάχ στο Λίβανο, προκάλεσε σοκ, καθώς πρόκειται για μία πρωτοφανή επίθεση, με ξένες μυστικές δυνάμεις να παρεισφρέουν κατά αυτό τον τρόπο.

Σχεδόν 12 ώρες μετά την ανατίναξη των βομβητών, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 9 ανθρώπων και τον τραυματισμό χιλιάδων, δύο εκ των μεγάλων διεθνών ΜΜΕ, οι ΝΥΤ και το CNN αναφέρουν πως αξιωματούχοι των ΗΠΑ και άλλες πηγές, που δεν κατονομάζονται, δήλωσαν πως πισω από την επίθεση βρίσκονται οι μυστικές δυνάμεις του Ισραήλ.

Αξιωματούχοι των ΗΠΑ και άλλων χωρών δήλωσαν στην εφημερίδα New York Times ότι οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ κατάφεραν να παγιδεύσουν με μικρές ποσότητες εκρηκτικής ύλης βομβητές που αγόρασε το λιβανικό κίνημα Χεζμπολά από την Ταϊβάν.

Πού τοποθετήθηκαν τα εκρηκτικά στους βομβιστές

Οι πηγές της εφημερίδας, που εκφράστηκαν υπό τον όρο να μην κατονομαστούν, έδωσαν κάποιες λεπτομέρειες για την επιχείρηση αυτή άνευ προηγουμένου, την ευθύνη για την οποία ήδη το λιβανικό σιιτικό κόμμα επέρριψε ήδη στο Ισραήλ.

Συγκεκριμένα ανέφεραν πωε μικρές συσκευές της κατασκευάστριας Gold Apollo της Ταϊβάν παγιδεύτηκαν από τις ισραηλινές υπηρεσίες προτού φθάσουν στον Λίβανο.

Μερικές δεκάδες γραμμάτια εκρηκτικής ύλης —ως και 57 γραμμάρια— τοποθετήθηκαν πλάι στην μπαταρία των βομβητών αυτών, μαζί με πυροκροτητές, διευκρινίζεται στο δημοσίευμα.

Πάνω από 3.000 δείγματα, κυρίως του μοντέλου AP924, είχαν παραγγελθεί από το λιβανικό κίνημα στην εταιρεία Gold Apollo της Ταϊβάν, πάντα κατά το δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας.

Στις 15:30 στον Λίβανο μήνυμα που έμοιαζε να εστάλη από την ηγεσία της Χεζμπολάχ έφθασε στις συσκευές, κάνοντάς τις να ηχήσουν για αρκετά δευτερόλεπτα, και κατόπιν πυροδοτήθηκαν τα εκρηκτικά, σύμφωνα με τις πηγές.

Πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στο λιβανικό κίνημα τόνισε νωρίτερα χθες ότι «οι βομβητές που εξερράγησαν ήταν μέρος παρτίδας η οποία αγοράστηκε πρόσφατα από τη Χεζμπολάχ, αποτελούμενης από 1.000 κομμάτια», και κατ’ αυτήν υπέστησαν «πειρατεία στην πηγή».

«Στην Ευρώπη κατασκευάστηκαν οι βομβητές»

Ο πρόεδρος και ιδρυτής της Gold Apolo έσπευσε να διευκρινίσει πως οι βομβητές που χρησιμοποιήθηκαν κατασκευάστηκαν από έναν Ευρωπαίο διανομέα, ο οποίος έχει την άδεια να χρησιμοποιεί την ονομασία της.

Ο Hsu Ching-kuang δεν κατονόμασε την εταιρεία, ανέφερε όμως πως ξεκίνησε να συνεργάζεται μαζί του πριν από περίπου τρία χρόνια.

Αρχικά η εν λόγω ευρωπαϊκή εταιρεία εισήγαγε μόνο προϊόντα τηλεειδοποίησης και επικοινωνίας της Gold Apollo, ωστόσο έπειτα εκδήλωσε την επιθυμία να κατασκευάσει τον δικό βομβιτή και ζήτησε το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει το εμπορικό σήμα της ταϊβανέζικης εταιρείας.

bomb c09a4

Τρομακτικές εικόνες από τον Λίβανο

Βίντεο που κάνουν τον γύρο του κόσμου δείχνουν άνδρες τραυματισμένους στα χέρια, τα πόδια και το πρόσωπο να μεταφέρονται σε νοσοκομεία. Σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν καταγραφεί οι ξαφνικές εκρήξεις των βομβητών την ώρα για παράδειγμα που κάποιος βρισκόταν στην αγορά και ψώνιζε ή περπατούσε στο δρόμο.

Αυτόπτες μάρτυρες περιέγραψαν στο CNN πώς άνθρωποι κείτονταν τραυματισμένοι στους δρόμους της πρωτεύουσας του Λιβάνου.

«Βγήκαμε στους δρόμους και βρήκαμε το προάστιο σαν να ήταν μια πόλη ζόμπι», είπε κάτοικος της πόλης.

Ένας άλλος μάρτυρας είπε ότι οδηγούσε προς τη δουλειά του όταν είδε ασθενοφόρα του Ερυθρού Σταυρού και ανθρώπους πεσμένους στο έδαφος. «Εκπλαγήκαμε που υπήρχαν τόσοι πολλοί άνθρωποι… υπήρχε αίμα στους δρόμους και άνθρωποι μεταφέρονταν με ασθενοφόρα στο νοσοκομείο. Αλλά δεν ξέραμε τι συνέβαινε», τόνισε.

https://www.ieidiseis.gr/
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη