Τ
η σημαντική συμβολή του Μετρό Θεσσαλονίκης στη βελτίωση του κυκλοφοριακού της πόλης, μέσα στον πρώτο μήνα λειτουργίας του, κατέγραψαν οι αρμόδιοι φορείς.

Τα αποτελέσματα από τον έναν μήνα λειτουργίας του νέου μέσου μαζικής μεταφοράς συζήτησαν οι συμμετέχοντες κατά τη διάρκεια διευρυμένης συνεδρίασης του Συντονιστικού Συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε σήμερα Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου, στο Διοικητήριο.
Άννα Κρητικού

Στη συνεδρίαση, την οποία συγκάλεσε ο υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας-Θράκης, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, συμμετείχαν εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και φορείς της πόλης.


 

«Πάνω από ένα εκατομμύριο πολίτες έχουν χρησιμοποιήσει το μετρό, με τους εμπόρους να αναφέρουν αύξηση της κίνησης στην αγορά κατά 30%, καθώς η πρόσβαση στο κέντρο έχει γίνει πιο εύκολη. Παράλληλα, περίπου 15.000 λιγότερα αυτοκίνητα εισέρχονται καθημερινά στο κέντρο, αποσυμφορώντας βασικές οδικές αρτηρίες και μειώνοντας την εκπομπή καυσαερίων», τόνισε ο Κώστας Γκιουλέκας σε δηλώσεις του.

Παράλληλα, ανέφερε μεταξύ άλλων πως «το μετρό προσελκύει κυρίως νεαρό κοινό, με τη μεγαλύτερη επιβάρυνση να παρατηρείται από το μεσημέρι και μετά. Επιπλέον, η κυκλοφορία στον περιφερειακό έχει γίνει πιο ομαλή, ενώ πολλοί οδηγοί προσαρμόζονται στη χρήση της εφαρμογής “Drive Thess” για καλύτερη διαχείριση της μετακίνησής τους».

4 λεπτά μείωση χρονου διαδρομής σε Εγνατία και Τσιμισκή

Η Γεωργία Αϋφαντοπούλου, διευθύντρια ερευνών του ΙΜΕΤ – ΕΚΕΤΑ, σε δηλώσεις της ανέφερε: «Η λειτουργία του μετρό μείωσε τους χρόνους διαδρομής στην Εγνατία και στη Τσιμισκη κατά 4 λεπτά», ενώ τόνισε πως «αύξησε τους πεζούς κατά 20-25% γύρω από τους σταθμούς».

«Παράλληλα, αποσυμφορεί τα λεωφορεία, αλλά απαιτείται συντονισμός για τη συμπληρωματική λειτουργία των γραμμών, ώστε να ενισχυθεί η συνολική μετακίνηση», πρόσθεσε.

Εκπρόσωποι των Επιμελητηρίων Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, καθώς και οι διοικήσεις των ΟΑΣΘ, ΟΣΕΘ και Εγνατίας Οδού αναφέρθηκαν στην άμεση επίδραση που είχε το μετρό στην καθημερινότητα της πόλης.

 



Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικό Μετρό, Νίκος Κουρέτας, αναφερόμενος στις δυσλειτουργίες του πρώτου μήνα λειτουργίας του μετρό, χαρακτήρισε τα προβλήματα ως “παιδικές ασθένειες”, όπως αυτά στα μηχανήματα έκδοσης εισιτηρίων, τα οποία έχουν ήδη αποκατασταθεί.

Σχετικά με την πρόσφατη ακινητοποίηση συρμού, σημείωσε ότι ακολουθήθηκαν όλα τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα. Τόνισε, επίσης, πως η προσαρμογή των πολιτών στο νέο μέσο μετακίνησης στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης είναι εξαιρετική.

«Είμαστε εδώ για να βελτιώνουμε συνεχώς τις υπηρεσίες μας, ώστε το μετρό να γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας των Θεσσαλονικέων», δήλωσε, ενώ σε ερώτηση σχετικά με τον αριθμό έκδοσης προσωποποιημένων καρτών ανέφερε πως ξεπερνάνε τις 40.000.
Για το FlyOver

Κατά τη συνεδρίαση, οι συμμετέχοντες εξέτασαν επίσης τις ρυθμίσεις που εφαρμόζονται λόγω των εργασιών για το Fly Over. Ο κ. Γκιουλέκας τόνισε ότι η συνύπαρξη δύο μεγάλων έργων υποδομής απαιτεί συνεχή αξιολόγηση και προσαρμογή των μέτρων.

Τη συζήτηση πλαισίωσε με τις τοποθετήσεις της η διευθύντρια της Τροχαίας Θεσσαλονίκης, Παρασκευή Παπαγεωργοπούλου.

 



Επιπλέον, στη συνεδρίαση συμμετείχαν εκπρόσωποι από τον κατασκευαστικό κλάδο, όπως η κοινοπραξία του Μετρό, καθώς και φορείς όπως η ΕΛ.ΑΣ., η Πυροσβεστική Υπηρεσία, το ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ και η ΔΕΘ-Helexpo, οι οποίοι συνεισέφεραν με πολύτιμες παρατηρήσεις και προτάσεις για τη βελτίωση των υποδομών και τη διαχείριση των κυκλοφοριακών δεδομένων.

Στη συνάντηση έδωσε το παρών και ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου.

Παρόντες ήταν επίσης ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, καθώς και οι δήμαρχοι των υπολοίπων δήμων του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης.

https://www.theopinion.gr/reportaz/metro-thessalonikis-1-000-000-kosmos-to-chrisimopoiise-ton-proto-mina-foto-video/