15 Ιαν 2025

Η Ελλάδα πρέπει να αρθρώσει ανάστημα απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις


ΑΡΘΡΟ του ΝΙΚΟΥ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ:

Η Ελλάδα πρέπει να ορθώσει ανάστημα απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις

Η επικείμενη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα, στο πλαίσιο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, δεν γεννά ελπίδες

ουσιαστικής προόδου στα ελληνοτουρκικά ζητήματα. Παρά τη διπλωματική προσέγγιση των τελευταίων ετών – από τη «διπλωματία των κανονιοφόρων» στη «διπλωματία των σεισμών» – η Τουρκία συνεχίζει τις προκλητικές της ενέργειες, αμφισβητώντας το διεθνές δίκαιο και προωθώντας τις αναθεωρητικές της επιδιώξεις.


Η ατζέντα της Άγκυρας: Από το Αιγαίο στη Θράκη


Οι πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, περί «ηγετικού θάρρους» από την ελληνική πλευρά, συνοδεύτηκαν από προκλητικές ενέργειες, όπως η στρατιωτική άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα 2025» και η επίσκεψη Φιντάν στα Κατεχόμενα της Κύπρου. Ταυτόχρονα, ο κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, έθεσε εκ νέου ζήτημα Δωδεκανήσων, προωθώντας αναθεωρητικές θεωρίες περί «ιστορικών συνόρων».


Αυτή η στάση δεν αποτελεί έκπληξη. Η Τουρκία, εδώ και δεκαετίες, εφαρμόζει την ίδια τακτική: αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία, προβοκάρει στρατιωτικά και πολιτικά, και ταυτόχρονα απαιτεί διάλογο, αγνοώντας το διεθνές δίκαιο.


Η ελληνική απάντηση: Ώρα για αποφασιστική στάση


Η Ελλάδα, δυστυχώς, δεν έχει ανταποκριθεί δυναμικά στις τουρκικές προκλήσεις. Η πολιτική του «κατευνασμού» και των ασαφών διπλωματικών ανακοινώσεων, όπως αυτή του Υπουργείου Εξωτερικών, δεν αποφέρει καρπούς. Αντιθέτως, ενθαρρύνει την τουρκική πλευρά να εντείνει την επιθετικότητά της.


Η Αθήνα οφείλει να εγκαταλείψει την παθητική στάση και να αποδείξει ότι οι κόκκινες γραμμές που διακηρύσσει δεν είναι απλώς ρητορικές. Μια τέτοια αλλαγή πορείας θα μπορούσε να περιλαμβάνει:

Αναβολή της συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας.

Διεθνείς πρωτοβουλίες, με στόχο την ανάδειξη της τουρκικής προκλητικότητας σε διεθνή φόρα, όπως ο ΟΗΕ και η Ε.Ε.

Αύξηση στρατιωτικής ετοιμότητας, ως σαφές μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχθεί αμφισβήτηση της κυριαρχίας της.


Το δίλημμα του 2025: Υποχωρητικότητα ή εθνική αξιοπρέπεια;


Η Άγκυρα επιμένει στη στρατηγική της έντασης, επιδιώκοντας να σύρει την Ελλάδα σε έναν διάλογο υπό καθεστώς πίεσης. Αυτός ο διάλογος, όμως, δεν μπορεί να είναι ισότιμος, εάν η ελληνική πλευρά συνεχίσει να «γυρίζει το άλλο μάγουλο».


Η χώρα μας οφείλει να υπενθυμίσει στους συμμάχους της, αλλά και στην Τουρκία, ότι το διεθνές δίκαιο είναι αδιαπραγμάτευτο. Η εθνική κυριαρχία, είτε πρόκειται για το Αιγαίο είτε για τη Θράκη και τα Δωδεκάνησα, δεν αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης.


Ο Μητσοτάκης έχει μπροστά του μια κρίσιμη απόφαση: Θα επιλέξει να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στην Άγκυρα, υπερασπιζόμενος τα εθνικά μας συμφέροντα, ή θα παραμείνει θεατής των εξελίξεων, αφήνοντας την Τουρκία να ορίζει τους όρους του παιχνιδιού;


Η απάντηση δεν μπορεί να περιμένει. Το 2025 μπορεί να είναι η χρονιά που η Ελλάδα θα αποδείξει ότι δεν είναι διατεθειμένη να υποχωρήσει. Αρκεί να τολμήσει.

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη