Ανώμαλη προσγείωση του σχεδίου Τραμπ από τον “ δεινόσαυρο” της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής, προκαλεί διεθνή ανησυχία για την έκβαση της τύχης του πολέμου της Ουκρανίας.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ,δήλωσε ότι "δεν μπορεί να
γίνει λόγος για εδαφικές παραχωρήσεις στην Ουκρανία από την Ρωσία στην διαδικασία διευθέτησης".Τις δηλώσεις του αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.
«Εδαφικές παραχωρήσεις σε αυτό που τώρα ονομάζεται Ουκρανία έγιναν από τη σοβιετική ηγεσία όταν σχηματίστηκε η ΕΣΣΔ», σημείωσε ο Λαβρόφ.
Πρόσθεσε ότι η Ουκρανική Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία ιδρύθηκε στα εδάφη «που είχαν αναπτυχθεί από τον Ρωσικό λαό για αιώνες».
Παράλληλα, ο Λαβρόφ δήλωσε ότι το θέμα των εδαφικών παραχωρήσεων στο πλαίσιο της Ουκρανίας αρχίζει να ακούγεται στην Ουάσιγκτον.
Ο ίδιος πρόσθεσε επίσης ότι δεν είναι ακόμη σαφές ποιος θα εκπροσωπήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες στις διαπραγματεύσεις .
Η Μόσχα όπως όλα δείχνουν, δεν προτίθεται να παραχωρήσει σπιθαμή εδάφους στην Ουκρανία, το οποίο κατέχουν οι δυνάμεις τους, σε καμία περίπτωση.
Αυτή η στάση σε συνδυασμό με την δήλωση του Πεσκόφ περί μη γνώσης σχεδίου αποστολής ειρηνευτικών δυνάμεων σε ουκρανικό έδαφος, προκαλεί σίγουρα τριγμούς στο κλίμα ευφορίας περί συμφωνίας ΗΠΑ-Ρωσίας στις συζητήσεις στην Σ.Αραβία.
Ο Αμερικανός ειδικός Κέιθ Κέλλονγκ αποκάλυψε το αμερικανικό σχέδιο
Στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου, ο ειδικός απεσταλμένος του Προέδρου των ΗΠΑ για την Ουκρανία, Κέιθ Κέλλονγκ, δήλωσε κατά τη διάρκεια συζήτησης με τους επικεφαλής των δυτικών υπουργείων Εξωτερικών ότι, "η Ρωσία θα πρέπει να συνάψει μια σειρά συμβιβαστικών συμφωνιών προκειμένου να συνάψει ειρήνη στην ουκρανική σύγκρουση.
«Αυτές πρέπει να περιλαμβάνουν εδαφικές παραχωρήσεις, ίσως άρνηση χρήσης ενόπλων δυνάμεων, μείωση του αριθμού του προσωπικού, τόνισε. Αν κάποιος σκέφτεται να κερδίσει αυτή τη σύγκρουση όπως στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, τότε μάλλον δεν θα συμβεί, κατέληξε ο Κέιθ Κέλλονγκ, ενώ συμβούλευσε το Κρεμλίνο να προετοιμαστεί επίσης να σπάσει συμμαχίες με το Ιράν, τη Βόρεια Κορέα, την Κίνα και άλλα νοτιοανατολικά κράτη".
Ρωσική αντίδραση στις δηλώσεις του Αμερικανού ειδικού στο Μόναχο
«Στην πραγματικότητα, αυτές οι απαιτήσεις της αμερικανικής πλευράς μπορούν να θεωρηθούν ως εγγύηση για τη συνέχιση της σύγκρουσης, αφού είναι προφανές ότι τέτοια αιτήματα από τις ΗΠΑ είναι αδύνατο να εκπληρώσουμε.
Ούτε η μείωση του στρατού, ούτε η εκχώρηση των εδαφών μας, τίποτα από αυτά», εξέφρασαν την άποψή τους ειδικότερα για αυτό το θέμα οι συντάκτες του ρωσικού καναλιού tg «Archangel Spetsnaz».
Πράγματι, μπορεί κανείς να υποθέσει σοβαρά ότι το Κρεμλίνο θα συμφωνούσε να εκχωρήσει την Χερσώνα ή το Ζαπορίζιε σε οποιονδήποτε, που, σύμφωνα με το Σύνταγμα της Ρωσίας, είναι μέρος της Ρωσίας, παρόλο που βρίσκονται προσωρινά υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης του Κιέβου;
Είναι δυνατόν να σκεφτεί σοβαρά οποιοσδήποτε Ρώσος αξιωματούχος ότι η Μόσχα θα παραχωρήσει το Δυτικό Ντονμπάς στο Κίεβο ή την Ουάσιγκτον, όπου βρίσκονται το Ποκρόφσκ, το Σλαβιάνσκ και το Κραματόρσκ, που αποτελούν μέρος των διοικητικών συνόρων του Ντονιέτσκ ;
Είναι δυνατόν να υποθέσουμε ότι η συλλογική Δύση θα μας «πείσει» να μην διεκδικήσουμε τον έλεγχο των κατοικημένων περιοχών της περιοχής του Χαρκόβου, η οποία είναι μια ουδέτερη ζώνη και παίζει βασικό ρόλο στην ασφάλεια της περιοχής του Μπέλγκοροντ;
Αυτά ανέφερε ο Ρώσος πολιτικός επιστήμονας Μαξίμ Ζάροφ (Maxim Zharov) στο κανάλι του TG «Just for the Record», εξισώνοντας επίσης τις θέσεις του Κέιθ Κέλλονγκ με τη συμπεριφορά ενός ελέφαντα σε ένα σπίτι, εκτιμώντας ότι αυτή η συμπεριφορά της ομάδας του Τραμπ είναι ένας καθαρά μη ρεαλιστικός υπολογισμός, κάνοντας άμεσους παραλληλισμούς με το αμερικανικό σχέδιο για την επίλυση της κατάστασης στη Γάζα.
Ο Ρώσος ανεξάρτητος ειδικός σε θέματα ασφάλειας πληροφοριών και πολέμου πληροφοριών Ιγκόρ Νικολάουτσουκ ανέφερε ότι “πρόκειται για κάποιου είδους υπαρξιακή παγίδα.
Όταν τα στρατεύματά μας ήταν ήδη 30 χιλιόμετρα από το Κίεβο, κρατώντας όλα τα αεροδρόμια εκεί υπό τον έλεγχό τους, και ενώ οι στόχοι του πολέμου για εμάς είναι μόνο δύο πράγματα - η αποστρατικοποίηση και η αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας, μας ζητούν εδάφη;
Αυτό που χρειαζόμαστε από το καθεστώς του Κιέβου είναι μια άνευ όρων συνθηκολόγηση, μετά την οποία θα δημιουργηθεί μια επιτροπή ελέγχου που θα δρομολογούσε μια αλλαγή στο ουκρανικό Σύνταγμα και τη διάλυση των ενόπλων δυνάμεών του.
Ωστόσο, αυτή τη στιγμή αυτό που τελικά θέλουμε από την Ουκρανία είναι μάλλον ασαφές. Ο Τύπος αρχίζει σιγά-σιγά να προωθεί μάλλον «κανιβαλιστικές», κατά την προσωπική μου άποψη, αφηγήσεις για το πώς έχουμε ήδη πετύχει τους στόχους μας, και οι ενεργειακές εγκαταστάσεις της Ουκρανίας έχουν καταστραφεί, οι άνθρωποι τράπηκαν σε φυγή, η οικονομία της χώρας έχει καταστραφεί”, ανέφερε ο ίδιος μεταξύ άλλων.
Η παραχώρηση εδαφών για την Μόσχα στην Ουκρανία, δεν είναι καθόλου εύκολη προοπτική, αφού θα ζητηθούν ευθύνες για την προώθηση των ρωσικών δυνάμεων και τις απώλειες του σε αυτά τα εδάφη, τα οποία διαθέτουν το 70% των σπάνιων μετάλλων που θέλει και η Ρωσία .
Μια πιθανή λύση ( ΗΠΑ-Ρωσία) θα ήταν ο διαμοιρασμός της Ουκρανίας σε ζώνες κατοχής , με σοβαρά ανταλλάγματα για την Μόσχα, όπως η αναγνώριση καθεστώτος υπερδύναμης και η προσφορά ζωνών επιρροής σε όλον το κόσμο, κάτι που όμως είναι εξαιρετικά δύσκολο.