27 Φεβ 2025
Εισβολή μεταναστών στην Γαύδο: Περισσότεροι από 300 έχουν φτάσει σήμερα στο νησί!
Συγκεκριμένα, τις πρώτες πρωινές ώρες, το Λιμενικό Σώμα, υπό τον συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ), διέσωσε 181 άτομα που επέβαιναν σε τρεις λέμβους, περίπου 20 ναυτικά μίλια νότια... της Γαύδου. Οι διασωθέντες μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο λιμάνι του νησιού, παρά τους νοτιοδυτικούς ανέμους έντασης 4 μποφόρ που επικρατούσαν στην περιοχή.
Ωστόσο, οι αφίξεις δεν σταμάτησαν εκεί. Λίγες ώρες αργότερα, τέταρτο και πέμπτο πλοιάριο εντοπίστηκαν κοντά στο νησί, το ένα έξω από το λιμάνι του Καραβέ και το άλλο κοντά στην Τρυπητή. Μέχρι το μεσημέρι, μια ακόμη λέμβος βρέθηκε από σκάφη του Λιμενικού, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των αφιχθέντων στους 318.
Η Γαύδος, με περιορισμένες υποδομές και πληθυσμό μόλις 208 κατοίκων, αδυνατεί να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες φιλοξενίας. Οι πρώτοι 180 μετανάστες μεταφέρθηκαν με σκάφη του Λιμενικού στα Σφακιά, ενώ οι υπόλοιποι προγραμματίστηκε να επιβιβαστούν στο πλοίο της γραμμής το μεσημέρι, με προορισμό το Εκθεσιακό Κέντρο Αγιάς στα Χανιά, όπου θα φιλοξενηθούν προσωρινά.
Είναι επιτακτική ανάγκη η πολιτεία να αναλάβει άμεσα δράση, παρέχοντας ουσιαστική υποστήριξη και δημιουργώντας τις αναγκαίες υποδομές για την αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού που διαχρονικά αποτελεί ακανθώδες ζήτημα για την Κρήτη.