12 Φεβ 2025

Τα βρόμικα παιχνίδια της USAID σε Ελλάδα ,Kυπρο και Βαλκανια


Τα πλοκάμια της USAID είχαν απλωθεί και στην Ελλάδα. Ηδη δημοσιεύματα κάνουν λόγο για τουλάχιστον οκτώ ΜΚΟ, κυρίως για πρόσφυγες, με έδρα την Ελλάδα, που χρηματοδοτούνταν. Ωστόσο, επίσημα στοιχεία δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα έως τώρα γι’ αυτές τις περιπτώσεις.
Από την αντίστοιχη «Διαύγεια» των ΗΠΑ και από επίσημες ανακοινώσεις υπάρχει μια ανάληψη υποχρέωσης 85.000 δολ. από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς την ελληνική ΜΚΟ Arsis και μια χρηματοδότηση από τη USAID 2 εκατ. δολ. προς το Αμερικανικό Κολλέγιο στην Ελλάδα, που γνωστοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2024. Η χορηγία στο Κολλέγιο δόθηκε, όπως ανακοινώθηκε, για «να επιταχύνει την ανάπτυξη ενός πανεπιστημιακού κόμβου καινοτομίας στην επιστήμη και την τεχνολογία».

Οτιδήποτε αφορά την «πρωτοβουλία για στήριξη της Β. Μακεδονίας από τη USAID», συμπεριλαμβανομένης της Συνθήκης των Πρεσπών, έχει «κατέβει» από τις επίσημες πλατφόρμες των ΗΠΑ.

Ωστόσο, επειδή ήδη διακινούνται πολλές φήμες και πληροφορίες για αδιαφανείς χρηματοδοτήσεις σε ελληνικά ΜΜΕ, ΜΚΟ, think tanks κ.ά., η αμερικανική κυβέρνηση είναι πια υποχρεωμένη να δώσει στη δημοσιότητα όλα τα ποσά που έχει δαπανήσει προς τη χώρα μας με σκοπό τον επηρεασμό της κοινής γνώμης και της εγχώριας πολιτικής.

Μόνο για το 2022 η USAID φέρεται ότι δαπάνησε 31 εκατ. δολ. στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.
Το βρόμικο Σχέδιο Ανάν

H USAID ιδρύθηκε το 1961 και γρήγορα έδειξε ενδιαφέρον για την Κύπρο, ειδικά μετά την εισβολή των Τούρκων. Επισήμαινε διαρκώς ότι οι Κύπριοι δεν πρόκειται να αναγνωρίσουν ένα τουρκοκυπριακό κράτος και τους επέκρινε όταν αποχωρούσαν από διάφορες εκδηλώσεις όπου συμμετείχε και το ψευδοκράτος.

Αμερικανικά think tanks που εργάζονταν για το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έριχναν, εμμέσως πλην σαφώς, την ευθύνη στη USAID για την αποτυχία να περάσει το Σχέδιο Ανάν στο δημοψήφισμα, ζητώντας μεγαλύτερη διείσδυση της USAID στην Κύπρο και νέα, υψηλότερα και καλύτερα στοχευμένα «προγράμματα ξένων επιχορηγήσεων», ώστε να αλλάξει το κλίμα μελλοντικά.
Αλβανία: 1 εκατ. μέσω Σόρος

Χθες ήρθε στο φως από τα αλβανικά ΜΜΕ μια λίστα σχετικά με τους μισθούς των επικεφαλής ΜΚΟ στην Αλβανία. Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο της δημοσίευσης αφορά ένα συγκεκριμένο όνομα, την Ντελίνα Φίκο.

Η συγκεκριμένη αξιωματούχος φέρεται ότι έχει λάβει περίπου 1 εκατομμύριο δολάρια αποκλειστικά ως μισθό για τη συμβολή της στη «Μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης» στην Αλβανία. Η ίδια, όμως, έχει δηλώσει ότι το ετήσιο εισόδημά της ανέρχεται στα 100.000 δολάρια.

Για πάνω από μία δεκαετία η Φίκο κατείχε τη θέση της διευθύντριας των Προγραμμάτων της Κοινωνίας των Πολιτών στον οργανισμό East-West Management Institute. Ο οργανισμός αυτός είχε αναλάβει, μέσω χρηματοδότησης από τη USAID, την υποστήριξη της μεταρρύθμισης και συνδέεται στενά με το ίδρυμα Ανοιχτή Κοινωνία του δισεκατομμυριούχου Τζορτζ Σόρος. Μόνο το 2016 έλαβε μια σύμβαση ύψους 9 εκατ. δολαρίων από τη USAID για την προώθηση της μεταρρύθμισης. Περίπου το 10% αυτού του ποσού, γράφουν τα αλβανικά ΜΜΕ, διατέθηκε για τον μισθό της Φίκο.

To East-West Management Institute, που ανήκει κυρίως στον Σόρος, έχει πάρει συνολικά 260 εκατ. δολ. από τη USAID. Οχι μόνο για την Αλβανία, αλλά και για τη Δικαιοσύνη στη Γεωργία, στην Ουγκάντα, αλλά και για να προωθήσει την ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας.

Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, η USAID διοχέτευσε κεφάλαια μέσω του Προγράμματος της Κοινωνίας των Πολιτών για να υποστηρίξει το δίκτυο ιδρυμάτων του Σόρος στην Αλβανία. Ο στόχος φέρεται ότι ήταν η ενίσχυση της επιρροής τής τότε κυβέρνησης στο δικαστικό σύστημα.
Εισροή δολαρίων

Η απόπειρα επηρεασμού των εξελίξεων στα Δυτικά Βαλκάνια από τις ΗΠΑ και το ενδιαφέρον τους για την περιοχή αποκαλύπτεται και από τον Ρίτσαρντ Γκρένελ, ειδικό απεσταλμένο του Ντόναλντ Τραμπ. Χαρακτήρισε ανησυχητικές τις δαπάνες της USAID στα Δυτικά Βαλκάνια. Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ γράφει ότι «ακούραστοι Αμερικανοί πληρώνουν φόρους, ενώ οι πολιτικοί στην Ουάσινγκτον ξοδεύουν αυτά τα χρήματα αλόγιστα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, δισεκατομμύρια δολάρια έχουν δοθεί σε ΜΚΟ για να προωθήσουν ριζοσπαστικές πολιτικές σε αυτές τις χώρες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε ο Γκρένελ, προκύπτει ότι κατά την περίοδο 2020-2024 οι ΜΚΟ στην Αλβανία έχουν λάβει από τη USAID 189 εκατομμύρια δολάρια σε διάστημα 4 ετών. Συνολικά η USAID έχει χορηγήσει 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια στις 6 χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, με το Κοσσυφοπέδιο να κατατάσσεται πρώτο.

Συγκεκριμένα, τα τεράστια κονδύλια των 537 εκατομμυρίων δολαρίων που έχει λάβει το Κοσσυφοπέδιο τα τελευταία 4 χρόνια, σύμφωνα με τον Γκρένελ έχουν χρησιμοποιηθεί προς το συμφέρον ορισμένων πολιτικών προσώπων. Οπως και η Βοσνία – Ερζεγοβίνη με 402 εκατ. δολ., τα Σκόπια με 290 εκατ., η Σερβία με 209 εκατ. και το Μαυροβούνιο με 77 εκατ.

Στις περισσότερες εξ αυτών των χωρών της περιοχής είναι πολύ έντονη η παρουσία των ΜΚΟ του Σόρος. Η συνεργασία του με τη USAID καθίσταται πλέον αδιαμφισβήτητη.Του Βασίλη Γαλούπη, εφημερίδα «κυριακάτικη δημοκρατία»
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη