15 Ιουλ 2025

«Αντάρτικο» από τους δημάρχους στην Κρήτη για το μεταναστευτικό – «Όχι» σε κλειστή δομή κράτησης


«Όχι» σε κλειστή δομή κράτησης λένε οι δήμαρχοι της Κρήτης, καταθέτοντας τις δικές τους προτάσεις για χώρους προσωρινής φιλοξενίας.

Πιο αναλυτικά, κατηγορηματικά αντίθετοι στη δημιουργία κλειστής δομής κράτησης στην Κρήτη εμφανίζονται οι δήμαρχοι του νησιού, έχοντας κατά νου το..

αποτυχημένο παράδειγμα της Μόριας στη Μυτιλήνη.

Αντιθέτως, τάσσονται υπέρ της λειτουργίας χώρων ολιγοήμερης παραμονής (1-3 ημερών) για πρόσφυγες και μετανάστες, στα πρότυπα της δομής της Αγυιάς Χανίων, η οποία, όπως σημειώνεται, λειτουργεί μέχρι στιγμής αποτελεσματικά, αν και απαιτούνται βελτιώσεις για την αποφυγή προβλημάτων στη ροή.

Όπως αναφέρει το Cretalive.gr, κατά τη διάρκεια κλειστής σύσκεψης με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, εξετάστηκε το ενδεχόμενο δημιουργίας τέτοιων χώρων σε Ηράκλειο, Ρέθυμνο και Χανιά.

Οι προϋποθέσεις είναι:Άμεση αναχώρηση των μεταναστών για τον Πειραιά με πλοία της γραμμής, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ταυτοποίησης.

Στις περιπτώσεις που υφίσταται πρόβλημα λόγω του πλαφόν των 100 εισιτηρίων, προτάθηκε η μεταφορά τους για αναχώρηση από το λιμάνι του Ηρακλείου ή από το Ρέθυμνο με ναύλωση πλοίου.
Σύμβαση με δήμους πρώτης υποδοχής για τη διάθεση λεωφορείων, ώστε οι μετανάστες να μεταφέρονται άμεσα από τον χώρο άφιξης στους χώρους προσωρινής φιλοξενίας.
Ενίσχυση της δομής της Μαλακάσας, ώστε να εξασφαλιστεί η ομαλή διαχείριση των ροών που κατευθύνονται εκεί, αποφεύγοντας «μπλοκαρίσματα» στις δομές της Κρήτης.

Εφόσον εξασφαλιστούν οι παραπάνω όροι, εκτιμάται πως δεν θα υπάρξει ανάγκη δημιουργίας κλειστής δομής, στην οποία αντιτίθενται καθολικά οι δήμαρχοι.

Μιλώντας αποκλειστικά για χώρους προσωρινής φιλοξενίας και όχι για κλειστή δομή, ο δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης, δήλωσε ότι βρίσκεται σε επαφή με ιδιώτη που προτίθεται να παραχωρήσει χώρο για τον σκοπό αυτό, εφόσον επιτευχθεί συμφωνία.

Όλοι οι δήμαρχοι εξήραν τον καθοριστικό ρόλο του Λιμενικού Σώματος, το οποίο «σηκώνει το βάρος της διαχείρισης του μεταναστευτικού στην Κρήτη», όπως είπαν.

Σχετικά με τη Frontex, επισημάνθηκε πως δεν διαφοροποιείται ουσιαστικά από το Λιμενικό στο κομμάτι της έρευνας και διάσωσης, καθώς και αυτή παραλαμβάνει μετανάστες και τους μεταφέρει στην ξηρά.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη σύσκεψη, από τις αρχές του έτους έχουν φτάσει στην Κρήτη περίπου 9.500 μετανάστες.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη