5 Σεπ 2025

100 δισ. «έριξαν» στις επενδύσεις οι Έλληνες πλοιοκτήτες μέσα σε μια δεκαετία


Από τη μελέτη της McKinsey & Company προκύπτει ότι η ναυτιλιακή κοινότητα της Ελλάδας έχει επενδύσει πάνω από 100 δισ. δολάρια την τελευταία δεκαετία για να ανανεώσει και να «εκσυγχρονίσει» το στόλο της, ξεφεύγοντας από τις παραδοσιακές φόρμες .

Τα στοιχεία είναι αδιάψευστα. Περισσότερα από 629 πλοία βρίσκονται αυτή τη στιγμή υπό ναυπήγηση για λογαριασμό ελληνικών συμφερόντων, σύμφωνα με την έρευνα της Xclusive (2025), με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στα σύγχρονα «πράσινα» πλοία, που αναμένονται να παίξουν καθοριστικό ρόλο στη μετάβαση της ναυτιλίας σε πιο βιώσιμα μοντέλα λειτουργίας.
Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: Το 7,3% του υφιστάμενου ελληνικού στόλου μπορεί να χρησιμοποιεί διπλά καύσιμα με LNG, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στον παγκόσμιο στόλο είναι μόλις 6,4%.
Και για τα δεξαμενοπλοία; Περίπου το 66% των ελληνικών που βρίσκονται υπό ναυπήγηση θα εφοδιαστούν με συστήματα καθαρισμού των εκπομπών του θείου, ενώ ο παγκόσμιος μέσος όρος είναι 57%.
Αυτές οι επενδύσεις δεν είναι μόνο οικονομικές. Αντιπροσωπεύουν μια στρατηγική στροφή, την ώρα που η ναυτιλία βρίσκεται σε μια περίοδο αβεβαιότητας και μεταβατικότητας, προσπαθώντας να προσαρμοστεί στις διεθνείς περιβαλλοντικές απαιτήσεις.

Το Ναυτικό Επιμελητήριο της Ελλάδος υπογραμμίζει ότι αυτή η στρατηγική προσήλωση των Ελλήνων στην ανανέωση του στόλου τους δεν είναι τυχαία.
Πρόκειται για μια συνειδητή επιλογή, με στόχο όχι μόνο την ανάπτυξη των επιχειρηματικών τους συμφερόντων, αλλά και τη στήριξη της διεθνούς προσπάθειας για πιο φιλικές προς το περιβάλλον μεταφορές.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη