17 Μαΐ 2011

Εκδηλώσεις μνήμης για τη Σφαγή της Χίου

Η Ομοσπονδία Χιακών Σωματείων Αττικής (ΟΧΣΑ)  Διοργανωνει
Την Προσεχη Κυριακη 22 Μαϊου 2011 Εκδηλωσεις Μνημης Για «Τη Σφαγη Της Χιου» (Απριλιος 1822)
Aναλυτικά:



Την προσεχή Κυριακή 22 Μαΐου 2011, η Ομοσπονδία Χιακών Σωματείων Αττικής (ΟΧΣΑ) θα τιμήσει τη μνήμη των 50.000 περίπου Χίων που έχασαν τη ζωή τους στη «μεγάλη Σφαγή της Χίου», τον Απρίλιο του 1822, από τα γιαταγάνια του τότε εξ’ Ανατολών κατακτητή.

Η θυσία τους συγκίνησε όλη την Ευρώπη. Καμιά άλλη στιγμή της Ελληνικής Επανάστασης δεν προξένησε μεγαλύτερη απήχηση στον τότε πολιτισμένο κόσμο, και με μπροστάρη τη λεγόμενη «Εσπερία» (Ευγένιος Ντελακρουά, Βίκτωρ Ουγκώ, Λόρδος Βύρων, Λουντβιχ βαν Μπετόβεν, Αλεξάντρ Πούσκιν), οι φιλέλληνες ξεσηκώθηκαν κι επηρέασαν και τις πολιτικές αποφάσεις ακόμα κι απολυταρχικών και συντηρητικών κυβερνήσεων.

Επρόκειτο για μια γενοκτονία στην οποία θεωρούμε ότι μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί η πραγματική σημασία που είχε για την απελευθέρωση της χώρας μας από τον Τουρκικό ζυγό.

-*** -

Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής :

Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν στις 10:15 π.μ. με επιμνημόσυνη δέηση που θα ψαλεί στον Ιερό Ναό Μεταμόρφωσης του Σωτήρος (Αγ.Σώστης) (Λεωφ. Συγγρού 131).

Θα ακολουθήσει προσκλητήριο πεσόντων και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Στους επισήμους θα αποδώσει τιμές η Φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων.

Στη συνέχεια, στις 11.00 π.μ., στον Πολυχώρο του Δήμου Αθηναίων «Άννα-Μαρία Καλουτά». (Τιμοκρέοντος 6α – Νέος Κόσμος), η εκδήλωση θα συνεχιστεί με:

o Χαιρετισμός Προέδρου Ο.Χ.Σ.Α. κ. Αργ. Κοκκινάκη.

o Χαιρετισμός εκπροσώπου Δημάρχου Αθηναίων.

o "Τρόμος και Ελπίδα» : Ο ιστορικός Μιχάλης Βαρλάς, υπεύθυνος του τμήματος Γενεαλογίας & Προφορικής Ιστορίας του Ι.Μ.Ε., θα παρουσιάσει τη Σφαγή μέσα από κείμενα και μουσική που αποδίδουν τα συναισθήματα των Χίων από την καταστροφή στο θρίαμβο της επιβίωσης.

o Χιώτικοι χοροί από χορευτικό συγκρότημα.

o Ακολουθεί παραδοσιακό χιώτικο κέρασμα

Με θερμές ευχαριστίες,

Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος
Αργύρης Κοκκινάκης
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη