Μας έβαλε τα γυαλιά η Σουηδέζα (άρθρο που πρέπει να μελετήσετε)

19 Σεπ 2011


Το άρθρο που ακολουθεί δημοσιεύτηκε στις 8 Αυγούστου 2011 στην σουηδική εφημερίδα Dagens Nyheter, ναυαρχίδας του σουηδικού τύπου, και περιγράφει την κατάσταση στην Ελλάδα αντικειμενικά, κόντρα στην κυρίαρχη προπαγάνδα των ευρωπαϊκών ΜΜΕ (και των σουηδικών ΜΜΕ δυστυχώς μεταξύ αυτών).

Η Ελλάδα βυθίζεται όλο και περισσότερο στην οικονομική κρίση. Η Κάισα Έκις Έκμαν επισκέφτηκε μια παρεξηγημένη χώρα με ένα διερρηγμένο κοινωνικό συμβόλαιο, όπου..

 όλοι συμφωνούν μεταξύ τους.

Πώς θα νιώθαμε αν όλα όσα μας ανήκαν πουλιόνταν για να ξεπληρώσουμε δάνεια από τα οποία δεν είδαμε ποτέ όφελος; Αν οι μισθοί μας μειώνονταν στο μισό και τα λεφτά πήγαιναν κατευθείαν σε ξένες τράπεζες; Και αν εμείς, ενώ προετοιμαζόμασταν να ζήσουμε στο όριο διαβίωσης, ως επιστέγασμα όλων αποκαλούμασταν τεμπέληδες και κακομαθημένοι; Αν κάποιος εξοικειωθεί με αυτή την κατάσταση, μπορεί να αποκτήσει μια ιδέα πώς είναι να είσαι Έλληνας αυτή τη στιγμή.
Έχω μόλις επιστρέψει από την Ελλάδα. Σε μία χώρα που βρίσκεται σε κρίση επικρατεί μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα. Μια καχεξία και απελπισία, αναμεμιγμένη με την πολιτική αφύπνιση που ακολουθεί μεγάλα γεγονότα και προκαλεί ευφορία. Ξαφνικά, οι χαμηλοί μισθοί και η δυσκολία πληρωμής των λογαριασμών, από ατομικό πρόβλημα του καθενός, απέκτησαν κοινό πολιτικό περιεχόμενο. Ορισμένοι σκέφτονται να μεταναστεύσουν. Άλλοι να ρίξουν την κυβέρνηση. Μια αναγκαία αντιασφυξιογόνα μάσκα κρέμεται σε πολλά σπίτια, ως ανάμνηση των διαδηλώσεων των 28 και 29 Ιούνη, οπότε το κοινοβούλιο υπερψήφισε το πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα. Δεν νομίζω ότι έχω βρεθεί παλιότερα σε χώρα όπου όλοι μα όλοι που συνάντησα να συμφωνούν. Είναι όλοι αγανακτισμένοι με το ευρώ, με τη Γερμανία, με την κυβέρνησή τους και με τους εαυτούς τους που την ψήφισαν. Ύστερα από μια βδομάδα στην Αθήνα, μπορώ να πω ότι αν ήμουν Ελληνίδα, θα ήμουν κι εγώ αγανακτισμένη.
Αυτά που μαθαίνουμε για την Ελλάδα από τις σουηδικές εφημερίδες είναι πάνω κάτω ότι οι Έλληνες δουλεύουν πολύ λίγο και αμείβονται πολύ καλά. Ο υπουργός Οικονομικών της χώρας μας, Άντρες Μπόρι, έχει δηλώσει ότι «οι Έλληνες βγαίνουν στη σύνταξη στα 40». Στο άρθρο «Ερωτήσεις και Απαντήσεις για την Ελλάδα» της 17/6 στην Dagens Nyheter γραφόταν ότι οι μισθοί στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί κατακόρυφα». Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ έκανε έκκληση στους Έλληνες να δουλεύουν περισσότερο και να μην κάνουν τόσο πολύ καιρό διακοπές. Όλα αυτά καρυκευμένα με τη συνηθισμένη μπούρδα περί ενός τεράστιου και μη αποτελεσματικού κράτους. Τώρα θα αναλάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση και θα τους δανείσει ακόμα περισσότερα χρήματα, αυτό θα μπορούσε να βάλει σε μια τάξη τα πράγματα, άρα γιατί διαμαρτύρονται;
Τι τραγικός αχταρμάς παραπληροφόρησης! Και τι τραγική έλλειψη αλληλεγγύης προς μία χώρα που οφείλουμε τώρα να υποστηρίξουμε! Οι Έλληνες εργάζονται τις περισσότερες ώρες στην Ευρώπη – 42 ώρες τη βδομάδα σύμφωνα με τη Eurostat, την στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα είναι 803 ευρώ. Το πραγματικό όριο ηλικίας δεν είναι τα 40 χρόνια, όπως ισχυρίζεται ο Άντερς Μπόρι, αλλά τα 61,4.
Πρόκειται δηλαδή για έναν από τους πιο σκληρά εργαζόμενους και ταυτόχρονα πιο χαμηλά αμειβόμενους λαούς της Ευρώπης. Όμως έχουν μια χώρα που εξαρτάται από τον τουρισμό και όχι από κάποια αμιγώς δικιά της μεγάλη παραγωγή. Και μια χώρα με ένα διερρηγμένο κοινωνικό συμβόλαιο. Όπου ο κόσμος δεν εμπιστεύεται το κράτος ενώ το κράτος δεν παρέχει στους πολίτες του ούτε τις βασικές κοινωνικές υπηρεσίες. Και το οποίο, ως επιστέγασμα όλων, βρίσκεται στη θηλιά του ευρώ.
Κάθε εθνικό νόμισμα μπορεί να παρομοιαστεί με ένα ρούχο. Κάθε χώρα φορούσε μέχρι πρότινος το ρούχο που της ταίριαζε. Μπορούσε να το στενέψει και να το φαρδύνει αν ήταν ανάγκη. Για παράδειγμα, μπορούσε να υποτιμήσει το νόμισμά της σε περίοδο κρίσης, ή να αυξομειώνει τα επιτόκια ανάλογα με τι ανάγκες της.
Όταν όμως εισήχθη το ευρώ, όλες οι χώρες έπρεπε ξαφνικά να φορέσουν τα ίδια ρούχα. Μόνο που τα μέτρα των ρούχων πάρθηκαν για να ταιριάζουν σε ορισμένες μόνο χώρες – όπως τη Γερμανία και τη Γαλλία. Για άλλες χώρες, όπως η Ελλάδα, το εν λόγω κουστούμι δεν ταίριαζε.
Η Ελλάδα κυβερνάται για δεκαετίες από δύο «δυναστείες» – τη συντηρητική Νέα Δημοκρατία και το σοσιαλδημοκρατικό ΠΑΣΟΚ, με δύο οικογένειες στην κορυφή, μία στο κάθε κόμμα. Και οι δύο κυβερνήσεις έχουν πάρει μεγάλα δάνεια, αλλά λίγοι ξέρουν τι δρόμο πήραν τα χρήματα των δανείων. Πολλά από αυτά έχουν εξαφανιστεί στη διαφθορά και σε σκοτεινά συμβόλαια. Λέγεται ότι η κατασκευή ενός δρόμου στην Ελλάδα κοστίζει πολύ περισσότερο απ’ ότι στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς παρεμβάλλονται πάρα πολλοί μεσάζοντες. ΈΟ λαός δεν θέλει να πληρώνει φόρους μιας και δεν παίρνει τίποτα ως ανταπόδοση από το κράτος. Ενα μεγάλο μέρος των φορολογικών εσόδων πηγαίνει στη στήριξη μιας κρατικής γραφειοκρατίας που υπάρχει για να εξυπηρετεί μόνο τον εαυτό της. Ταυτόχρονα οι βασικές κοινωνικές υπηρεσίες αποτελούν πονεμένη ιστορία για τον κόσμο. Ένας ασθενής πρέπει να πληρώσει φακελάκι στο γιατρό για να τον φροντίσει, ενώ οι Έλληνες μαθητές χρειάζονται ιδιαίτερα μαθήματα για να ανταποκριθούν στις σχολικές εξετάσεις. Και μέσα σ’ όλα αυτά, ήρθε η οικονομική κρίση το 2008. Η Ελλάδα, η οικονομία της οποίας εξαρτάται από τον τουρισμό, επλήγη ακόμα πιο σκληρά.
Υπό άλλες συνθήκες, η κυβέρνηση θα μπορούσε να υποτιμήσει το εθνικό νόμισμα για βγει η χώρα από την κρίση. Όμως μετά την εισαγωγή του ευρώ, κάτι τέτοιο είναι αδύνατο. Η Ελλάδα περιορίζεται από το κουστούμι της το οποίο δεν μπορεί να βγάλει. Κι έτσι το κουστούμι καταστρέφεται – μόνο που αυτό δεν επιτρέπεται να συμβεί, καθώς το ίδιο φοράνε και οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι προτιμότερο λοιπόν να πετσοκοφτεί αυτός που το φοράει.
Αυτό ονομάζεται «εσωτερική υποτίμηση» και σημαίνει απλά ότι αντί να υποτιμηθεί η αξία του νομίσματος περικόπτεται το εισόδημα του λαού. Κατ’ απαίτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι Έλληνες κρατικοί γραφειοκράτες έβαλαν σε εφαρμογή ένα σχέδιο. Οι μισθοί θα συμπιεστούν και μεγάλα τμήματα γης θα ιδιωτικοποιηθούν. Παραλίες, αεροδρόμια, εθνικές οδοί και κατά το ήμισυ όλες οι δημόσιες επιχειρήσεις θα ξεπουληθούν. Στην πλατεία Συντάγματος κυκλοφορεί μια φήμη ότι η Ακρόπολη θα εξαγοραστεί από μια γερμανική εταιρεία.
Έμενα στο σπίτι κάποιων νέων που ανήκουν στη «γενιά των 700 ευρώ». Σύντομα θα μεταμορφωθούν στη «γενιά των 500 ευρώ». Είναι στην ηλικία μου – 30 χρονών και πάνω – όχι τόσο νέοι τελικά, όπως νιώθουν πιο νέοι απ’ ότι είναι καθώς ακόμα αναρωτιούνται τι θα κάνουν στο μέλλον. Κανείς τους δεν έχει παιδιά. Το να κάνουν παιδιά είναι κάτι αδιανόητο γι’ αυτούς. Είναι μορφωμένοι, έχουν πολλά χρόνια πανεπιστημιακών σπουδών στο ενεργητικό τους, όμως δουλεύουν ευκαιριακά ως διακοσμητές γάμων. Ο ασφαλέστερος τρόπος να βρουν μια σταθερή δουλειά ήταν παλιότερα δια μέσου του κράτους, όμως αυτό πρόκειται τώρα να αλλάξει. Η κατάσταση αυτή δεν είναι εντελώς άγνωστη· το ίδιο ισχύει για τη γενιά μας σε όλη την Ευρώπη. Μόνο που στην Ελλάδα συμπιέζονται επιπλέον οι μισθοί μέχρι το κατώτερο όριο, με πρόσχημα την κρίση.
Στην πλατεία Συντάγματος διοργανώνεται κάθε απόγευμα συνέλευση. Όταν βρέθηκα εκεί στα μέσα του Ιούλη, ο αρχικός ενθουσιασμός είχε κάπως υποχωρήσει. Οι συμμετέχοντες δεν ήταν πια χιλιάδες, παρά εκατοντάδες. Ο καθένας μπορούσε να πάρει το λόγο και να μιλήσει ενώ τα θέματα ήταν διάφορα: από προτάσεις για γενική απεργία μέχρι εκκλήσεις να μην κλέβονται αντικείμενα από τους συγκεντρωμένους στην πλατεία. Ορισμένες ελληνικές λέξεις στριφογυρίζουν επίμονα στο μυαλό μου. Μία από αυτές είναι ο «Ισημερινός», που Σημαίνει Εκουαδόρ. Ο πρόεδρος του Εκουαδόρ, Ραφαέλ Κορέα, ήταν ένας μεγάλος ήρωας για την πλατεία. Τρεις στους τέσσερις Έλληνες επιθυμούν η Ελλάδα να ακολουθήσει το παράδειγμα του Εκουαδόρ και της Αργεντινής: να κηρύξει στάση πληρωμών του χρέους. Ένας στους τέσσερις θέλει να φύγει η χώρα από το ευρώ. Αυτό που πρέπει να καταλάβει κανείς είναι ότι οι Έλληνες δεν είναι εξοργισμένοι με ένα αναγκαίο κακό – παρά με ένα μη αναγκαίο κακό.
Το πακέτο στήριξης που δόθηκε στην Ελλάδα δεν επιλύει την κρίση, παρά αναγκάζει τη χώρα να βυθιστεί βαθύτερα σ’ αυτήν. Αντί να γίνουν επενδύσεις στην ύπαιθρο, να φτιαχτεί κάποια παραγωγή που να μην βασίζεται στον τουρισμό, να χτιστεί κράτος πρόνοιας και να γεμίσει ο λαός αισιοδοξία, περικόπτονται τα εισοδήματα του κόσμου. Το ΔΝΤ, διαβόητο για τις πολιτικές λεηλασίας του στον τρίτο κόσμο, τα μάζεψε και έφυγε από τη Λατινική Αμερική. Τώρα κατασπαράσσει τα άκρα της Ευρώπης. Θα το αφήσουμε αυτό να συμβεί;
Κάισα Έκις Έκμαν
http://www.dn.se/kultur-noje/debatt-essa/kajsa-ekis-ekman-nar-eurokostymen-inte-passar
Share

18 σχόλια:

 1. "Οι Έλληνες εργάζονται τις περισσότερες ώρες στην Ευρώπη – 42 ώρες τη βδομάδα σύμφωνα με τη Eurostat"
  Ποιά ἀπό τίς δύο τάξεις ἐργαζομένων ἐργάζεται 42 ὥρες τήν βδομάδα; Ἡ τἀξη τῶν ἐργαζομένων στό δημόσιο, ἤ ἡ τάξη τῶν ἐργαζομένων στόν ἰδιωτικό τομέα;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Περιεκτικότατο,εύκολα αναγνώσιμο κείμενο που τοποθετεί τα πράγματα σε μια λογική βάση,νομίζω ότι πρέπει να το προωθήσουμε στο εξωτερικό όσο γίνεται περισσότερο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Πάρα πολύ καλό άρθρο. Συμπληρώνω από άλλο κείμενο ότι:

  "Εάν αντιδράσουν βέβαια οι πολίτες στη λεηλασία τους ή εάν αποδεχτούν παθητικά τη μοίρα τους, είναι κάτι που μόνο οι ίδιοι το γνωρίζουν. Εάν συνεχίσουν όμως να πιστεύουν ότι αυτοί φταίνε για όλα όσα συμβαίνουν στην πατρίδα τους, η δική τους σπατάλη δηλαδή και η τεμπελιά τους, είναι μάλλον άξιοι της μοίρας τους και πολύ καλά κάνουν όλοι αυτοί που τους εκμεταλλεύονται ασύστολα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. cummulus εγώ προσωπικά εργάζομαι στο δημόσιο για τουλάχιστον 48 ώρες τη βδομάδα κάθε βδομάδα.Το κατευθυνόμενο δηλητήριό σου αλλού σε κάποιους "άσχετους",π.χ. Γερμανούς μια και αυτούς συμφέρουν αυτά που δήλωσες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. @macedonian

  Θες να σου πω για έναν γείτονα μου που φεύγει στης 7 και έρχεται στης 11 ??
  Θες να σου θυμίσω για κάτι βίντεο -πριν κάποια χρόνια - που ένας χτυπά κάρτες για τρεις?
  Δεν ξέρω τη κάνεις εσύ, αλλά αλλού αυτά.

  Όλοι τα ξέρουμε και όλοι τα γνωρίζουμε ...εν ζούμε σε άλλη χώρα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Και ο αδελφός μου το ίδιο κάνει αλλά ΑΜΕΙΒΕΤΑΙ γι'αυτό.Η λογική σας τείνει στο να σκοτωθώ εγώ με τον αδελφό μου.Δεν το βλέπετε αλλά η προπαγάνδα αυτό θέλει...της δείχνει ότι πετυχαίνει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Άψογη η Σουηδέζα και το άρθρο της!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. παντως το διαιρει και βασιλευε παει ρολοι εδω....ακομα και σημερα βλεπω σχολιαστες να κατηγορουν οι μεν τους δεν για τα χαλια της χωρας.μετα απο 15 χρονια εργασιας στον ιδιωτικο τομεα απολυθηκα πριν 2 μηνες λογω κρισης....και κανω παρεα στην γυναικα μου που απολυθηκε πριν 4 μηνες...δεν βλεπω το λογο που θα επρεπε να χαρω αν απολυθουν και οι δημοσιοι υπαλληλοι για να νιωσω καλυτερα ...στο κατω κατω για το αν λουφαρουν καποιοι απο αυτους την ευθυνη την εχει το ιδιο το ξεχαρβαλωμενο κρατος που δεν ελεγχει σωστα τους υπαλληλους του.κατα τα αλλα η Σουδεζα τα ειπε αντικειμενικοτατα και πολυ σωστα και μου φαινεται οτι εχει καλυτερη γνωση της ζωης και της πραγματικοτητας στην Ελλαδα απο καποιους Σουηδοτραφεις Σοσιαληστες που μας κυβερνανε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. @ Macedonian
  Γιατί προσωποποιεῖς φίλε μου στό πρόσωπο σου τό σύνολο τοῦ δημοσίου; Δέν σοῦ ἀξίζει κάτι τέτοιο ἀν δουλεύεις τόσες ὥρες ὅσες λές. ἘΞ΄ἄλλου πρόσφατες εἶναι οί συζητήσεις, μηηηηηηήπως καί οἱ 37,5 θεσμοθετημένες ὥρες ἐργασίας στό δημόσιο, γίνουνε 40.
  Άς σοβαρευτοῦμε λιγάκι!
  (Τά περί δηλητηρίου τ΄ άντιπαρέρχομαι, γιατί φαίνεσαι ἐκνευρισμένος)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. @macedonian

  Δεν θέλω να πλακωθούμε αλλά ή θα κάνεις την δουλειά σου (όχι εσένα προσωπικά)ή θα πας σπίτι σου.
  Ο κόσμος σας πληρώνει για να προσέρχεστε έγκαιρα στην εργασία σας και να δουλεύετε συγκεκριμένο ωράριο. Όπως κάνουν ΟΛΟΙ στον Ι.Τ.
  Έχετε ξεχάσει φαίνεται ότι ο παραγωγικός τομές πληρώνει τον μισθό σας (όσοι πληρώνουν).
  Όταν την κοπανάς από την δουλειά σου είτε σημαίνει ότι επιβαρύνεις κάποιον άλλον με φόρτο εργασίας ή δεν έχεις αντικείμενο εργασίας, άρα είσαι υπεράριθμος.
  Και μη γελιόμαστε ο Δ.Τ. είναι υπεράριθμος, απόδειξη αυτού το ΤΕΡΑΣ της γραφειοκρατίας που υπάρχει και το οποίο συντηρεί τους Δ.Υ.

  Τώρα θα μου πείτε ποιος φταίει γι' αυτή την κατάσταση?
  Κάποιο κόμμα που κυβερνούσε 30 χρόνια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. cummulus και none πρέπει να αντιληφθούμε όλοι μας ότι δεν υπάρχει ένα δημόσιο αλλά δύο.
  Ένα είναι όσοι έμπαιναν εδώ και τόσα χρόνια με μοναδικό προσόν τη κομματική ταυτότητα και σαν χαρακτήρες είναι κυρίως παρτάκηδες αγενής, τεμπέληδες χωρίς κανένα σεβασμό στη εργασία τους αλλά και στους συμπολίτες μια που την θέση δεν έχουν προσπαθήσει να την αποκτήσουν και πιθανότητα χωρίς να έχουν κάνει καμία άλλη δουλειά στη ζωή τους διότι ήταν με ελάχιστα προσόντα και γνώσεις.
  Η δεύτερή κατηγορία είναι όσοι έχουν διοριστεί με αξιοκρατικά κριτήρια ΑΣΕΠ.Ίσως όχι όλοι αλλά η συντριπτική πλειοψηφία έχει αυξημένα προσόντα πτυχία μεταπτυχιακά ξένες γλώσσες,Η/Υ και τουλάχιστο πενταετή προϋπηρεσία είτε σε ιδιωτικό τομέα είτε ως ελεύθεροι επαγγελματίες (μπλοκάκι). Συνήθως υπάρχουν προβλήματα και μεταξύ των 2 κατηγοριών για λόγους όπως μην είσαι τόσο καλός/η με τους πολίτες, μην τελειώνεις τόσο γρήγορα τη δουλειά σου διότι θα "χαλάσεις τη πιάτσα" και πολλά άλλα (πια κατηγορία τα λέει στην άλλη το αφήνω στη κρίση σας).
  Πιστεύω ότι πρέπει να γίνει εξορθολογισμός των υπαλλήλων στο δημόσιο να ελεγχθεί με πιο τρόπο διορίστηκε ο καθένας και πια είναι τα τυπικά προσόντα που έχει σε σχέση με τους υπολοίπους.Στο τέλος να παραμείνει ο αριθμός των υπαλλήλων που πραγματικά χρειάζεται παραμένοντας μόνο αυτοί που συμμετείχαν σε προκηρύξεις ΑΣΕΠ και έχουν αυξημένα τυπικά προσόντα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. η κομματάρα σου η πασοκάρα του Τζέφρυ σου και του Μπουτάρη σου νονε!αυτή!
  Τώρα η γελοιότητα των όσων λέτε γίνεται όμως και επικίνδυνη!Γιατί ξέρετε ότι στο Ιπποκράτειο υπάρχει μόνο μία νοσοκόμα στην εντατική σε κάθε βάρδια και αν πάρει σύνταξη ο Λοβέρδος απλά θα πει...καμία!η πυροσβεστική έχει μόλις το 1/5 των ατόμων που θα έπρεπε να έχει και έχουν και κάτι τύπους σαν κι εσάς,γεμάτους φθόνο και τίποτε άλλο,να τους βρίζουν για τα τρεις κι εξήντα που παίρνουν!
  ε όχι αυτή η συμπεριφορά λέγεται απλά κακία!δεν είναι όλο το δημόσιο άχρηστο ούτε όλο πασοκικό καθεστώς!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. cummulus, δημόσιο δεν είναι μόνο ο υπάλληλος που διορίστηκε το 1981 ως αφισοκολλητής και πηγαίνει στη δουλειά στις 9 και φεύγει στις 8, είναι όλα τα σκλαβάκια των στέιτζ και των συμβάσεων, και όλοι οι επιτυχόντες στον ΑΣΕΠ, και όλοι οι ειδικευόμενοι γιατροί που δουλεύουν 100 ώρες την εβδομάδα. Μη γενικεύεις.

  Γιατί αν θέλεις να αρχίσουμε τις γενικεύσεις, ο ιδιωτικός τομέας στην Ελλάδα είναι κρατικοδίαιτος, ζει από τους φόρους των ΔΥ, οι μικροί εργοδότες προσλαμβάνουν τα παιδιά τους τα οποία δεν πολυγουστάρουν τη δουλειά αλλά δεν έχουν κι άλλη επιλογή, ενώ οι ΙΥ έχουν τόσο χαμηλές αποδοχές που δεν πληρώνουν φόρους. Σχολεία, νοσοκομεία, δρόμοι, όλα είναι ευγενική προσφορά των ΔΥ και για τους ΙΥ.

  Α, και μιας και αναφέρθηκες στην ευγένεια... Δεν έχει τύχει ποτέ να μπεις σε μαγαζί και η πωλήτρια να σου μιλάει με τη μούτρα πεσμένα λες και της σκότωσες τη μάνα;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Να πω και εγώ τη μαλακία μου μια και τα έζησα απο πρώτο χέρι λόγο οικογένειας και εππαγγέλματος απο πρωτο χερι

  Οι Έλληνες στο δημόσιο (ειδικά ΟΤΕ, ΔΕΗ) έβγαιναν στην σύνταξη στα 35 τους οι γυναίκες και οι άντρες στα 40 τους από την μεταπολίτευση, δεν ξέρω τι γινόταν προ και επί χούντας. Το ΠΑΣΟΚ ανέβασε το όριο 5 επιπλέον χρόνια τη δεκαετία του '80 και μετά χάθηκε η μπάλλα τελείως με τις μαιμούδες αναπηρικές και συντάξεις κατά παραγγελία της κάθε ΔΕΚΟ και Δημόσιου φορέα. Ρωτείστε οι νεότεροι τους παπούδες σας και τις γιαγιάδες σας. Στον ΟΤΕ παίρνουν ακόμα εφάπαξ για τα παιδιά τους απο τους φόρους του κράτους. Στα βαρια βιομηχανικά και μεταλλεία έβγαινες απ τη ΔΕΗ και λιπασματάδικα και στα 30 και στα 40 με χοντρες συντάξεις των 2000. Στο στρατό με διάφορα τερτίπια, καραβανούδες έβγαιναν και βγαίνουν ακόμα στα 40 με συνταξεις των 1500. Μηχανοδηγοί στον ΟΣΕ των 100,000 το χρόνο έβγαιναν με συνταξάρες στα 45 τους

  Καλά τα λέει η Σουηδέζα αλλά ετεροχρονισμένα, άλλο που δεν ήθελαν και οι αντίπαλοί μας, λες και δεν τα γνώριζαν όλα αυτά τα χρόνια που δάνειζαν αβέρτα τον αντρέα και την παρέα του.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Στέργιο,
  θά ἀρχίσω ἀπό τό τέλος τοῦ σχολίου σου.
  Πράγματι μπορεῖς νά πᾶς σέ ἰδιωτικό κατάστημα καί νά σέ ὑποδεχθοῦν νέ κατεβασμένα μοῦτρα. Δέν ξαναπᾶς. Ἐχεις ἐπιλογή. Τί θά κάνεις ὅμως στό δημόσιο νοσοκομεῖο, πού ἐκτός ἀπό μοῦτρα, θά πρέπει νά δώσεις καί φακελλάκι; Τί ἐπιλογή ἔχεις;
  Άπάντησε μου σέ αὐτό, καί θά προχωρήσωπροχωρήσω στά ὐπόλοιπα....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Μπορείς να παραθέσεις το αγγλικό κείμενο παρακαλώ;

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολιάστε το θέμα, τώρα, στο Taxalia.blogspot.com

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη