11 Οκτ 2015

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΤΑΚΡΑΥΓΗ ΚΑΤΑ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΚΕΛΕΙΟ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ

Οργή λαού από χιλιάδες διαδηλωτές σε μεγαλουπόλεις της Τουρκίας και της Ευρώπης

 «Ξερνάει» πτώματα η γη στην “Αγκυρα
Τους 97 έχουν φτάσει οι νεκροί, εκατοντάδες οι τραυματίες 
Οργή και θρήνος κυριαρχούν στην Αγκυρα μετά το μακελειό, καθώς χιλιάδες διαδηλωτές ξεχύθηκαν στους δρόμους κατηγορώντας τον Ερντογάν για την διπλή βομβιστική επίθεση.
Δύο εκρήξεις συγκλόνισαν το πρωί σήμερα οδική αρτηρία στον κέντρο της Άγκυρας, κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό, τον μεγαλύτερο της τουρκικής πρωτεύουσας σκορπώντας τον θάνατο και τον πανικό: για τουλάχιστον 97 νεκρούς και 230 τραυματίες κάνει λόγο προσωρινός απολογισμός.Οι εκρήξεις σημειώθηκαν με διαφορά 10-20 δευτερολέπτων και έπνιξαν στο αίμα μια πορεία για την ειρήνη.

Τα αίτια της διπλής αυτής έκρηξης δεν έχουν διευκρινιστεί, αλλά σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, μπορεί να οφείλεται σε επίθεση αυτοκτονίας.

«Προσπαθούμε να διαπιστώσουμε τα αίτια της έκρηξης και να δώσουμε στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα της έρευνάς μας το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε κυβερνητική πηγή που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου συγκάλεσε έκτακτο συμβούλιο με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιαλτσίν Ακντογκάν, κυβερνητικούς αξιωματούχους και τους επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας μετά την πολύνεκρη επίθεση.


Το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk μετέδωσε ότι οι εκρήξεις σημειώθηκαν πριν από μια προγραμματισμένη πορεία «ειρήνης» σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη σύγκρουση μεταξύ των τουρκικών δυνάμεων και κούρδων μαχητών στη νοτιοανατολική Τουρκία, έπειτα από εκεχειρία δυο χρόνων.

Η συγκέντρωση υπέρ της ειρήνης είχε προγραμματιστεί, έπειτα από κάλεσμα συνδικάτων και πολιτικών κομμάτων της αριστεράς καθώς και του μεγαλύτερου φιλοκουρδικού κόμματος στη χώρα, του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP).

Μαρτυρίες -σοκ

Ρεπόρτερ του πρακτορείου Ρόιτερ που βρίσκεται στο σημείο είδε τουλάχιστον 15 πτώματα στο έδαφος καλυμμένα από σημαίες, ενώ κηλίδες αίματος και ανθρώπινα μέλη είναι διάσπαρτα στο δρόμο.

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι είδαν πολλούς νεκρούς να κείτονται στο έδαφος.

«Ακούσαμε μια μεγάλη και μια μικρή έκρηξη και επικράτησε πανικός. Στη συνέχεια είδαμε πτώματα να κείτονται στην πλατεία του σταθμού. Μια διαδήλωση υπέρ της ειρήνης μετατράπηκε σε σφαγή. Δεν μπορώ να το καταλάβω», είπε ο 52χρονος Αχμετ Ονεν που έφευγε από το σημείο αυτό μαζί με τη σύζυγό του.

Η διπλή αυτή έκρηξη σημειώνεται σχεδόν τρεις μήνες μετά την επίθεση αυτοκτονίας, που οι αρχές απέδωσαν στην τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, από την οποία 32 υποστηρικτές του κουρδικού ζητήματος έχασαν τη ζωή τους.

Επίθεση μίσους

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καταδίκασε με τον εντονότερο τρόπο την «επίθεση μίσους», όπως την χαρακτήρισε, λέγοντας ότι η επίθεση αυτή «στοχεύει την ειρήνη του έθνους» και έκανε έκκληση για «αλληλεγγύη και αποφασιστικότητα» απέναντι στην τρομοκρατία.

«Κράτος μαφίας»



«Είμαστε αντιμέτωποι με ένα κράτος μαφία, ένα κράτος δολοφόνο». Με τη δήλωση αυτή σχολίασε τις εκρήξεις, ο αρχηγός του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών Σελαχατίν Ντεμιρτάς.

«Είναι δυνατόν να μην γνωρίζουν, σε μια χώρα όπου οι υπηρεσίες πληροφοριών είναι τόσο ισχυρές;», αναρωτήθηκε ο Ντεμιρτάς και σημείωσε: «Εμπόδισαν τα ασθενοφόρα και θέλουν να αυξηθεί ο αριθμός των θυμάτων. Θα βαδίσουμε μαζί με αυτούς που δεν υποκύπτουν μπροστά στην αστυνομική τυραννία. Δεν θα επιτρέψουμε να τους γράψει η ιστορία. Η ιστορία δεν θα γράψει μια εξουσία που είναι τόσο τυραννική».

Οι συγκεντρωμένοι μπροστά από το σταθμό θα έπαιρναν μέρος στη διαδήλωση που είχαν οργανώσει από κοινού η συνομοσπονδία εργαζομένων στο δημόσιο τομέα ΚΕΣΚ, η συνομοσπονδία εργατικών συνδικάτων ΝΤΙΣΚ, η Ένωση Ιατρών Τουρκίας (ΤΤΒ) και η Ένωση Επιμελητηρίων Μηχανικών (ΤΜΜΟΒ) με τίτλο «Σε πείσμα του πολέμου, ειρήνη εδώ και τώρα -Ειρήνη-Ψωμί-Δημοκρατία.

Κατηγορούν τον Ερντογάν

Τουλάχιστον 10.000 διαδηλωτές κατέκλυσαν σήμερα τους δρόμους της Κωνσταντινούπολης καταγγέλλοντας την ευθύνη που φέρει η κυβέρνηση της Τουρκίας στη διπλή βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε στην πορεία υπέρ της ειρήνης στην Άγκυρα, μετέδωσε ένας φωτοειδησεογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.
Κρατώντας ένα μεγάλο πανό όπου αναγραφόταν το σύνθημα «γνωρίζουμε τους δολοφόνους», οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα κατά του ισλαμοσυντηρητικού προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).
«Ερντογάν, δολοφόνε» ή «η ειρήνη θα επικρατήσει» ήταν κάποια από τα συνθήματα στα χείλη των συμμετεχόντων που πλημμύρισαν την λεωφόρο Ιστικλάλ.
Ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας είχαν πλαισιώσει την πορεία, που πραγματοποιήθηκε χωρίς να σημειωθούν επεισόδια.
Παρόμοιες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα, κυρίως στο Ντιγιάρμπακιρ, στη νοτιοανατολική Τουρκία όπου ξέσπασαν επεισόδια μεταξύ των διαδηλωτών και της αστυνομίας, με τις δυνάμεις επιβολής της τάξης να κάνουν χρήση δακρυγόνων, σύμφωνα με έναν άλλο φωτοειδησεογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.
Το πρακτορείο ειδήσεων Dogan μετέδωσε ότι κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν στη Σμύρνη (δυτικά), το Μπατμάν, την Ούρφα και το Βαν (νοτιοανατολικά).

Να σημειώσουμε πως με ανακοίνωση τους Οι τουρκικές αρχές επέβαλαν απαγόρευση στη μετάδοση εικόνων που δείχνουν τις εκρήξεις οι οποίες σημειώθηκαν σήμερα κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στην Άγκυρα, ανέφερε ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς.
Ο ίδιος αξιωματούχος είπε ότι οι δύο εκρήξεις που στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 30 ανθρώπους προφανώς ήταν αποτέλεσμα επίθεσης αυτοκτονίας. Άφησε να εννοηθεί ότι οι δράστες ήταν πεζοί και ζωσμένοι με τα εκρηκτικά, αφού, όπως σημείωσε, από τις εκρήξεις δεν καταστράφηκε κανένα όχημα.

Εντωμεταξύτα βαθιά συλλυπητήρια του στις οικογένειες των θυμάτων στην Τουρκία, εκφράζει οπρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Συγκεκριμένα, στην ανάρτησή του στο facebook και το twitter, ο πρωθυπουργός αναφέρει: «Βαθιά συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων στην Τουρκία.Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους γείτονές μας, για την ειρήνη και τη δημοκρατία».

O πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ακύρωσε την προγραμματισμένη επίσημη επίσκεψη στο Τουρκμενιστάν μετά τη διπλή βομβιστική επίθεση που στοίχισε την ζωή σε τουλάχιστον 86 ανθρώπους στην Άγκυρα, γνωστοποίησαν σήμερα πηγές από το προεδρικό γραφείο.

Ο Τούρκος πρόεδρος επρόκειτο να συμμετάσχει σε μια σύνοδο με τους προέδρους του Αζερμπαϊτζάν και Τουρκμενιστάν τη Δευτέρα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη