6 Φεβ 2017

«Το εθνικό συμφέρον επιτάσσει εκλογές»

 Ξεκάθαρο μήνυμα στην κυβέρνηση στέλνει ο Κ. Καραμανλής

Ξεκάθαρο μήνυμα στην κυβέρνηση «Αν δεν μπορούν, ας κάνουν εκλογές» στέλνει μιλώντας στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ο βουλευτής Σερρών και τομεάρχης Υποδομών της Ν.Δ., Κώστας Καραμανλής, τονίζοντας ότι «συνενόχους στα δικά τους εγκλήματα δεν θα βρουν». Ο ίδιος εκφράζει τον προβληματισμό του για τη συζήτηση περί δραχμής που έχει ανοίξει, επισημαίνοντας ότι «αυτή τη στιγμή η όλη συζήτηση για το Grexit έχει ανοίξει σε διάφορους κύκλους, εξαιτίας της ανικανότητας της κυβέρνησης να κλείσει εγκαίρως την αξιολόγηση». Ο βουλευτής Σερρών σημειώνει, ακόμα, πως «είτε αυτοδύναμη είτε όχι, την επομένη των εκλογών η Ν.Δ. θα τείνει χέρι συνεργασίας στις παρατάξεις της Βουλής που πιστεύουν με ειλικρίνεια ότι η χώρα ανήκει στην Ε.Ε. και τη Δύση», ενώ δεν αποκλείει καθόλου το ενδεχόμενο να στηθούν πρόωρες κάλπες.
Αυτή την εβδομάδα κυριάρχησε το θέμα των δηλώσεων Ξυδάκη για την επιστροφή της χώρας στη δραχμή. Θεωρείτε ότι η κυβέρνηση έχει κάποιο κρυφό σχέδιο εξόδου της χώρας από το euro;
Ο χρόνος θα δείξει αν η δήλωση του κου Ξυδάκη ήταν ένα λεκτικό ατόπημα, ή αν ο ίδιος είναι πολιτικός «κασκαντέρ» που ανέλαβε να πει αυτά που δεν μπορούν να πουν οι άλλοι. Θέλω να πιστεύω, όμως, ότι μία από τις σπάνιες στιγμές ειλικρίνειας του κ. Τσίπρα ήταν όταν δήλωσε ότι «η έξοδος από το ευρώ θα ήταν μια ανείπωτη καταστροφή». Αν ήταν ειλικρινής, τότε μόνο λόγω ανικανότητας της κυβέρνησής του μπορεί να ξαναζήσουμε μέρες σαν του καλοκαιριού του 2015.
Αυτήν τη στιγμή, η όλη συζήτηση για το Grexit έχει ανοίξει σε διάφορους κύκλους, εξαιτίας της ανικανότητας της κυβέρνησης να κλείσει εγκαίρως την αξιολόγηση. Ξέρετε κάτι όμως; Το θέμα είναι να μην συμβεί η καταστροφή. Αν συμβεί, μικρή σημασία έχει αν η κυβέρνηση μας οδήγησε εκεί επίτηδες ή λόγω των τραγικών λαθών της.
Τις τελευταίες ημέρες γίνεται πολύς λόγος για την ανάγκη εθνικής ενότητας με αφορμή τις απαιτήσεις των δανειστών για νέα μέτρα. Η ΝΔ πιστεύετε ότι πρέπει να ψηφίσει νέα μέτρα που ενδεχομένως συμφωνήσει η κυβέρνηση με τους δανειστές;
Υποτίθεται ότι η χώρα έχει ακόμα κυβέρνηση, η οποία είναι υπεύθυνη για την πολιτική της. Αν έχουν συμφωνήσει νέα μέτρα με τους δανειστές, ας αναλάβουν την ευθύνη των πράξεών τους. Αν μπορούν να κλείσουν την αξιολόγηση, όπως μονότονα μας λένε επί τόσους μήνες, ας το κάνουν επιτέλους. Αν δεν μπορούν, ας κάνουν εκλογές. Συνενόχους στα δικά τους εγκλήματα δεν θα βρουν. Δεν τους εμπιστεύονται πια ούτε 2 στους 3 ψηφοφόρους τους, θα τους εμπιστευτεί η Νέα Δημοκρατία;
Όλοι οι Έλληνες γνωρίζουν πως η Ν.Δ. έχει διαχρονικά αποδείξει εμπράκτως ότι βάζει το εθνικό συμφέρον πάνω από το κομματικό. Σήμερα, λοιπόν, το εθνικό συμφέρον επιτάσσει εκλογές. Είναι τόσο απλό.
Η ΝΔ προηγείται κατά πολύ του ΣΥΡΙΖΑ σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Πιστεύετε ότι είναι κοντά ο στόχος της αυτοδυναμίας;
Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι όποτε και να γίνουν εκλογές θα πετύχουμε μια ευρεία νίκη. Δεν θέλω να κάνω υποθέσεις, αν θα έχουμε αυτοδυναμία ή όχι. Είτε αυτοδύναμη, όμως, είτε όχι, να είστε βέβαιος ότι την επομένη των εκλογών η Ν.Δ. θα τείνει χέρι συνεργασίας στις παρατάξεις της Βουλής που πιστεύουν με ειλικρίνεια ότι η χώρα ανήκει στην Ε.Ε. και τη Δύση. Και σίγουρα η δική μας κυβέρνηση -σε αντίθεση με τη σημερινή- θα παλέψει για όλους τους Έλληνες και δεν θα διχάσει την κοινωνία.
Σε περίπτωση μη κατάκτησης της αυτοδυναμίας, με ποιους θα μπορούσε να συγκυβερνήσει η Ν.Δ.;
Όπως σας είπα, δεν θέλω να κάνω υποθέσεις. Ο ίδιος το είπατε, η Ν.Δ. καταγράφεται πρώτη με διαφορά σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Δεν έχει πολιτική λογική να πούμε εμείς σήμερα με ποιους θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε. Δεν γνωρίζουμε, άλλωστε, και την ακριβή «ανθρωπογεωγραφία» της επόμενης Βουλής.
Σας είπα ήδη, όμως, ότι η βούληση για συνεργασίες και συναινέσεις θα υπάρχει από την πλευρά μας ούτως ή άλλως. Άλλωστε, το βέβαιο είναι ότι για τα προβλήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η επόμενη κυβέρνηση -είτε είναι μονοκομματική είτε συνεργασίας- θα χρειασθεί την κοινωνία δίπλα της.
Θεωρείτε ότι η διενέργεια εκλογών τους επόμενους μήνες είναι στην ατζέντα του πρωθυπουργού; Η Ν.Δ. είναι έτοιμη να κυβερνήσει;
Η ΝΔ ασφαλώς και είναι έτοιμη. Ακόμα και αν προκηρυχτούν εκλογές αύριο το πρωί. Το μαχαίρι και το καρπούζι, όμως, το έχει η κυβέρνηση. Η δική μου εντύπωση είναι ότι αυτό που θέλουν είναι να κρατηθούν όσο γίνεται περισσότερο στην εξουσία. Πολλές φορές, ωστόσο, ο ίδιος ο πρωθυπουργός δείχνει να έχει μια αμφιθυμία. Δεν αποκλείονται καθόλου και οι κάλπες συνεπώς. Γιατί κάποια στιγμή ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να επιλέξει: Ή θα κλείσει την αξιολόγηση ή θα οδηγηθεί σε εκλογές. Άλλη επιλογή δεν υπάρχει.
Βλέπουμε ότι στη ΝΔ εφαρμόζετε μια στρατηγική διεύρυνσης του κόμματος με στελέχη άλλων κομμάτων, όπως οι κ. Φωτήλας και Σκυλακάκης: Θα συμφωνούσατε να συνεργαστεί η Ν.Δ. και με στελέχη ή φορείς της Κεντροαριστεράς προεκλογικά, στο πλαίσιο της διεύρυνσης του κόμματος;
Στην εποχή μας, ο πιο κρίσιμος πολιτικός διαχωρισμός δεν γίνεται από τον παραδοσιακό άξονα Δεξιάς-Αριστεράς, αλλά από έναν νέο άξονα, που στη μία πλευρά έχει την εθνική υπευθυνότητα και στην άλλη την ανεύθυνη δημαγωγία και το λαϊκισμό. Όποιος, λοιπόν, βρίσκεται σήμερα στη σωστή πλευρά για την πατρίδα μας, είναι ευπρόσδεκτος να συστρατευτεί μαζί μας. Το θέμα, όμως, δεν είναι τα πρόσωπα, για τα οποία ο καθένας μπορεί να έχει τις απόψεις του. Το σημαντικότερο είναι να έρχονται κοντά μας όλο και περισσότεροι πολίτες. Και μέρα με τη μέρα, αυτό ακριβώς συμβαίνει.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη παρουσιάσει πλάνο για μείωση των φόρων και περιορισμό του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων. Είναι εφικτή μια τέτοια προοπτική;
Ναι, είναι εφικτή. Για τον απλό λόγο ότι στο καίριο ερώτημα «περισσότεροι φόροι ή λιγότερες κρατικές σπατάλες», ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έχει απαντήσει εμπράκτως ότι προτιμά τους περισσότερους φόρους, εμείς θέλουμε να μειωθούν οι σπατάλες του κράτους. Ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ στην πράξη επιχειρεί να αφανίσει τη μεσαία τάξη και να τιμωρήσει όσους δημιουργούν, εμείς θέλουμε να δώσουμε χώρο στη δημιουργία. Με μείωση του κράτους-δυνάστη, εμπροσθοβαρές πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και εφαρμογή της βασικής αρχής του φιλελευθερισμού: ότι ο πολίτης έχει το δικαίωμα να κρατήσει τα περισσότερα από όσα κερδίζει παράγοντας.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη