13 Ιουν 2017

''XOΡΟΣ'' ΡΙΧΤΕΡ ΚΑΙ ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΣΤΟ Β.ΑΙΓΑΙΟ

Δύσκολη ήταν η νύχτα για τους κατοίκους του Βορείου Αιγαίου καθώς μετά τον χθεσινό φονικό σεισμό των 6,1 Ρίχτερ ακολούθησαν πολλοί μετασεισμοί.

Το γεγονός αυτός φαίνεται να ενισχύει την θέση των σεισμολόγων ότι επρόκειτο για τον κύριο σεισμό και σε κάθε περίπτωση περιμένουν να περάσει το πρώτο 48ωρο για να μην υπάρχει  η παραμικρή αμφιβολία. Ωστόσο κατά γενική ομολογία πηγή προβληματισμού αποτελεί το γεγονός ότι οι σεισμοί που γίνονται είναι μικρής έντασης που σημαίνει ότι δεν υπάρχει εκτόνωση του φαινομένου.  Παράλληλα καλούν τους κατοίκους να μην επιστρέψουν στα σπίτια τους καθώς οι ζημιές που έχουν προκληθεί σε αυτά μπορεί να αποδειχθούν μοιραίες σε περίπτωση ακόμη και πιο ασθενούς δόνησης.
Ο σεισμός είχε μικρό εστιακό βάθος -περίπου στα 8 χιλιόμετρα, σύμφωνα με όσα είπε στο protothema.gr ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας και αυτό συνέτεινε στο να προκληθούν ζημιές στην επιφάνεια. Όπως είπε ο καθηγητής, η Βρίσα είναι γκρεμισμένη σε ποσοστό άνω του 50% και μετά από εισήγησή του το χωριό εκκενώθηκε «γιατί είναι επικίνδυνο» να παραμένει κανείς εκεί.
Ο σεισμός προκλήθηκε από ένα γνωστό ρήγμα νότια της Λέσβου, το οποίο έχει μήκος περίπου 40 χιλιομέτρων. Ενώ είναι γνωστό, εντούτοις δεν έχει χαρτογραφηθεί πλήρως και η «συμπεριφορά» του δεν μπορεί να προβλεφθεί. Όμως, όπως σημείωσε μιλώντας στο protothema.gr ο κ.Λέκκας το ευτύχημα είναι ότι έχει ικανή απόσταση από άλλα ρήγματα στην περιοχή και εκτιμά ότι δεν μπορεί να ενεργοποιηθούν από τη σημερινή σεισμική δραστηριότητα στο συγκεκριμένο ρήγμα.
Ισχυρούς μετασεισμούς πάνω από 5,5 Ρίχτερ θεωρεί πιθανό να εκδηλωθούν τις επόμενες μέρες, ο σεισμολόγος Κώστας Παπαζάχος που χαρακτήρισε τις επόμενες μέρες κρίσιμες αλλά και «δύσκολες».
Σύμφωνα με τον σεισμολόγο, η περιοχή που συνέβη σημερινός σεισμός «βρίθει ρηγμάτων» και έτσι -σε αντίθεση με τον κ.Λέκκα, εκείνος δεν αποκλείεται να ενεργοποιηθεί κάποιο άλλο από αυτά, με αποτέλεσμα να έχουμε δονήσεις ακόμα και ανάλογου μεγέθους με τη σημερινή.
Όπως αναφέρει ο σεισμολόγος, τα επικαιροποιημένα μεγέθη δείχνουν ότι ο σημερινός σεισμός μπορεί να ήταν τελικά μεγαλύτερος από την αρχική εκτίμηση και συγκεκριμένα της τάξης των 6,4 Ρίχτερ.
Πρόκειται για έναν πολύ ισχυρό σεισμό ο οποίος ευτυχώς συνέβη σε κάποια απόσταση από τις ακτές. Είναι σε μια σειρά από κανονικά ρήγματα τα οποία υπάρχουν ανάμεσα στη Μυτιλήνη και το Κουσάντασι, γνωστά, τα οποία έχουν δώσει τέτοιους και ισχυρότερους σεισμούς στο παρελθόν. Το γεγονός ότι συνέβη μακριά από τις ακτές έχει μετριάσει κάπως τις επιπτώσεις. Τα επικαιροποιημένα μεγέθη δείχνουν ότι η δόνηση ήταν της τάξης των 6,3-6,4 βαθμών.. Εάν ήταν πάνω στο νησί της Λέσβου θα υπήρχαν πολύ δυσμενέστερες συνέπειες.», ανέφερε ο σεισμολόγος.
Όπως τόνισε ο κ. Παπαζάχος, στη συγκεκριμένη περιοχή δονήσεις έχουν φτάσει σε μέγεθος μέχρι και τα 7 Ρίχτερ. Όσο για τα επακόλουθα του σεισμού, προς το παρόν παρατηρείται πλούσια μετασεισμική ακολουθία με δεκάδες ισχυρούς σεισμούς που φτάνουν περίπου 4,5.
Τις επόμενες μέρες ωστόσο, όπως προειδοποίησε ο σεισμολόγος, θα υπάρξουν σίγουρα πιο έντονοι μετασεισμοί, της τάξης των 5,5 βαθμών, ωστόσο αυτό είναι μέσα στα φυσιολογικά και αναμενόμενα πλαίσια.
Ο ίδιος μιλώντας στο ΣΚΑΙ σημείωσε: «Μέχρι στιγμής έχουμε καταγράψει μετασεισμό μέχρι 4,9 Ρίχτερ, θα περιμέναμε κάτι ισχυρότερο. Μετασεισμοί 5,5 Ρίχτερ είναι αναμενόμενοι για μιας τέτοιας τάξης σεισμό»
«Σίγουρα θα υπάρξει τέτοιος μετασεισμός, είναι ψευδαίσθηση να πιστεύουμε κάτι διαφορετικό» πρόσθεσε ο καθηγητής σεισμολογίας υπενθυμίζοντας ότι στον σεισμό του 1845 που χτύπησε την ίδια περιοχή στις 11 Οκτωβρίου εκείνου του έτους οι ισχυροί μετασεισμοί έγιναν 12-13-23 Οκτωβρίου.

Όπως είπε ο κ. Παπαζάχος ένας τέτοιος σεισμός θα έχει πάνω από 50 μετασεισμούς πάνω από 4 Ρίχτερ εξηγώντας ότι η σεισμική ακολουθία θα κρατήσει για άλλους 5 μήνες.

«Η μεγάλη ένταση θα είναι την πρώτη εβδομάδα αλλά για μήνες μετά θα γίνονται αισθητοί μετασεισμοί» συμπλήρωσε ο σεισμολόγος.

«Δεν είναι ένα φαινόμενο που σημειώθηκε τη Δευτέρα και τελειώνει την Παρασκευή» πρόσθεσε.

Όσον αφορά το ρήγμα αυτό παραδέχθηκε ότι με το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό δεν ήταν καθόλου γνωστό στους επιστήμονες να και το ότι η ζώνη αυτή δίνει ισχυρούς σεισμούς «είναι πολύ καλά γνωστό».

Η Μυτιλήνη εξήγησε ο κ. Παπαζάχος απειλείται από 4 ρήγματα, στα βόρεια, τα δυτικά, πάνω στο νησί και τα νότια.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο νέου μεγαλύτερου σεισμού ο κ. Παπαζάχος απάντησε ότι «όσο περνάει ο καιρός γενικά μειώνεται η πιθανότητα αλλά υπάρχουν παραδείγματα περί του αντιθέτου όπως στην Κεφαλονιά και την Ιταλία».

Εξηγώντας, τέλος, γιατί είχε ζημιές το χωριό Βρίσα είπε ότι και το 1845 είχαν πάλι ζημιές στο ίδιο χωριό και είχε και τότε μια νεκρή. «Υπάρχουν γεωλογικές συνθήκες σε ένα τμήμα του χωριού που ενισχύουν τις σεισμικές κινήσεις» κατέληξε ο καθηγητής σεισμολογίας.
Από την πλευρά του ο καθηγητής σεισμολογίας και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Άκης Τσελέντης, μιλώντας στο protothema.gr εμφανίσθηκε ιδιαίτερα επιφυλακτικός ως προς την πρόβλεψη της συμπεριφοράς των ρηγμάτων στην περιοχή που εκδηλώθηκε ο ισχυρός σεισμός.
«Η περιοχή αυτή απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή. Είναι μια από τις πιο επικίνδυνες περιοχές σεισμικά μετά από τα Ιόνια Νησιά, με τη μόνη διαφορά ότι τα Ιόνια Νησιά είναι καλά δομημένα. Η περιοχή αυτή χαρακτηρίζεται από μεγάλα ενεργά ρήγματα, όπως είναι η ρηξιγενής ζώνη βόρεια των ακτών της Χίου και Χερσονήσου της Ερυθραίας με κλίση προς Βορρά και το πολύ μεγάλο ρήγμα «Μάγειρα», νότια των ακτών της νοτιοανατολικής Λέσβου.
Ο κύριος Τσελέντης, επισήμανε, επίσης, ότι στη συγκεκριμένη περιοχή, στις 23 Ιουλίου του 1949, είχαμε έναν σεισμό 6,7 Ρίχτερ με ανθρώπινα θύματα, ενώ προηγήθηκε και τσουνάμι. Μολονότι, όπως προκύπτει, από τις έως τώρα καταγραφές του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, η μετασεισμική ακολουθία εξελίσσεται φυσιολογικά, πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί για τα επόμενα εικοσιτετράωρα».
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη