24 Σεπ 2017

Χρ. Βερναρδάκης: Η κυβέρνηση βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης

«Η κυβέρνηση βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης και αυτό θα συνεχιστεί όσο η οικονομική κατάσταση θα βελτιώνεται»


Εκπλήξεις θα κρύβει η κάλπη στη Γερμανία εκτιμά ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης, που μίλησε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό, «η κυβέρνηση βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης και αυτό θα συνεχιστεί όσο η οικονομική κατάσταση θα βελτιώνεται, το γεγονός αυτό δημιουργεί μια ορισμένη ανασφάλεια στην ΝΔ», υπογραμμίζει στη συνέντευξή του ο υπουργός Επικρατείας, που απαντά διεξοδικά για το θέμα των δημοσκοπήσεων, και για τις μομφές που ο ίδιος, προσωπικώς, δέχθηκε από αντιπάλους της κυβέρνησης. Και «προτρέπει» την ΝΔ να εφησυχάζει «στις δημοσκοπήσεις που τους δίνουν 20 μονάδες διαφορά και όταν ξυπνήσουν θα είναι αργά».
Επικρίνει εξάλλου την Δημοκρατική Συμπαράταξη γιατί δεν υπάρχει, όπως αναφέρει, ένα θέμα το τελευταίο 12μηνο στο οποίο να μην έγινε «ουρά» της ΝΔ, και διερωτάται αν θα καταφέρει στις επόμενες εκλογές να εκπροσωπηθεί στη Βουλή.
Καθώς δε, ο κ. Βερναρδάκης προετοίμασε το περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο της Κρήτης την εβδομάδα που πέρασε, κάνει λόγο για το «πληρέστερο μέχρι σήμερα» συνέδριο, με συμμετοχή 250 τοπικών φορέων και 1.300 πολιτών στα τραπέζια του. «Για πρώτη φορά η κοινωνία γίνεται το υποκείμενο μιας αναπτυξιακής στρατηγικής και συνδιαμορφώνεται, δειλά και με αντιφάσεις, μια άλλη παραγωγική αντίληψη», σύμφωνα με το συνομιλητή μας.
Στο θέμα της διαπραγμάτευσης, ο υπουργός σημειώνει ότι «κάθε γύρος της αξιολόγησης είναι και πιο θετικός για την ελληνική πλευρά», με την πρόσθετη επισήμανση όμως, «εμμονές και νέες απαιτήσεις δεν γίνονται δεκτές».

Εκτενής η αναφορά του υπουργού Επικρατείας Χρ. Βερναρδάκη για το βασικό πολιτικό αντίπαλο της κυβέρνησης, χαρακτηρίζει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «δύσκολο αντίπαλο» τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη -και τούτο γιατί «εκφράζει και εκπροσωπεί αυθεντικά το πιο σκληρό και ακραίο νεοφιλελεύθερο σχέδιο», πόσο μάλλον που «στον αστερισμό του νεοφιλελευθερισμού έχει προσχωρήσει και η σημαντικότερη μερίδα της παλιάς 'κεντροαριστεράς', αλλά και όλος σχεδόν ο μεταμοντέρνος πολιτικός και ιδεολογικός χώρος». Ενώ για τον πολιτικό λόγο του κ. Μητσοτάκη, υποστηρίζει πως «εκφέρεται χωρίς αναστολές, με ένα πρωτογονισμό».
Για τη ρύπανση στο Σαρωνικό λέει στη συνέντευξή του στο Πρακτορείο πως «τέτοια περιστατικά μάς δοκιμάζουν πολύ» και ζητά τομές στο νομοθετικό, διοικητικό και εποπτικό σύστημα, που «μέχρι στιγμής για διάφορους λόγους δεν έχουμε κάνει».
Τέλος, «η συνοχή της κυβέρνησης δεν βρίσκεται σε κίνδυνο», είναι ένα από τα μηνύματα που στέλνει ο υπουργός Επικρατείας.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:
Ερ.: Εκλογές στη Γερμανία σήμερα, κ. υπουργέ, μια εκλογική αναμέτρηση που ξεκίνησε με άλλες προσδοκίες για κάποιους... Υπάρχει καλό και κακό σενάριο για την Ελλάδα;
Απ.: Πάντα στις πολιτικές εξελίξεις υπάρχουν κακά, καλά και ακόμα καλύτερα σενάρια. Έχω την αίσθηση ότι τα αποτελέσματα των γερμανικών εκλογών θα κρύβουν κάποιες εκπλήξεις που μπορεί να είναι ευχάριστες σε ό,τι αφορά στα ελληνικά συμφέροντα. Πιστεύω ωστόσο ότι, ανεξαρτήτως των εκλογικών αποτελεσμάτων, έχει αρχίσει να εδραιώνεται στη γερμανική πολιτική ελίτ μια θετική προσέγγιση για την ευρωπαϊκή συνοχή, κάτι που προφανώς ευνοεί και τη χώρα μας.
Ερ.: Ίσως και με το μυαλό στο αποψινό αποτέλεσμα, στο Υπουργικό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός ζήτησε από τα μέλη της κυβέρνησης να μην δώσουν το παραμικρό «πάτημα» στους εταίρους μας. Πώς, όμως, πρέπει να απαντήσει η κυβέρνηση στις εμμονές ή νέες απαιτήσεις της άλλης πλευράς;
Απ.: Κάθε γύρος της αξιολόγησης είναι και πιο θετικός για την ελληνική πλευρά. Με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς σαφώς και τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα, μένει να επιλυθεί πλέον ο «γρίφος ΔΝΤ». Τη στιγμή που με τεράστιο κόπο επιτεύχθηκαν συμφωνίες σε δύο αξιολογήσεις και το πρόγραμμα αρχίζει να αποδίδει, κάθε «εμμονή» γυρίζει πια ενάντια σε αυτόν που την εκφέρει. Η θέση της Κυβέρνησης είναι επομένως σαφής: εμμονές και νέες απαιτήσεις δεν γίνονται δεκτές.
Ερ.: Η αντιπολίτευση διατείνεται ωστόσο ότι η βελτίωση των δεικτών δεν έχει θετικό «αποτύπωμα» στην κοινωνία. Το βλέπετε και εσείς;
Απ.: Μετά την απόλυτη καταστροφολογία του πολιτικού της λόγου, η κριτική αυτή μου φαίνεται σαν γλυκό χάδι. Ναι, μια κοινωνία που πληγώθηκε και καταστράφηκε από τις μνημονιακές πολιτικές χρειάζεται χρόνο να επουλώσει τα τραύματα. Όμως, εθελοτυφλεί όποιος δεν βλέπει ότι ήδη υπάρχουν σαφή σημάδια κοινωνικής και παραγωγικής ανάκαμψης. Προφανώς χρειάζεται και άλλος χρόνος και πολλές στοχευμένες κινήσεις δημόσιων πολιτικών.
Ερ.: Πάντως, για να μείνουμε στα της αντιπολίτευσης και με αφορμή τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη από την Δ.Ε.Θ., κάποιοι στο κόμμα σας υποστηρίζουν ότι ο πρόεδρος της ΝΔ είναι εύκολος αντίπαλος. Συμμερίζεστε την άποψη αυτή;
Απ.: Κατηγορηματικά όχι. Ο Κ. Μητσοτάκης είναι ένας δύσκολος αντίπαλος για το λόγο ότι εκφράζει και εκπροσωπεί αυθεντικά το πιο σκληρό και ακραίο νεοφιλελεύθερο σχέδιο. Και είναι δύσκολος αντίπαλος γιατί, επιπλέον, στον αστερισμό του νεοφιλελευθερισμού έχει προσχωρήσει και η σημαντικότερη μερίδα της παλιάς «κεντροαριστεράς», αλλά και όλος σχεδόν ο μεταμοντέρνος πολιτικός και ιδεολογικός χώρος Ο αυθόρμητος πολιτικός του λόγος, που πολλές φορές προδίδει έναν ακατέργαστο ημι-στοχασμό, εκφέρεται χωρίς αναστολές, με ένα πρωτογονισμό, αλλά που σε συνθήκες βαθιάς κοινωνικής και οικονομικής κρίσης «ακουμπά» σε εκτεταμένα κοινωνικά στρώματα, όπως, τηρουμένων των αναλογιών, συμβαίνει και με τα ρατσιστικά ή ακροδεξιά πολιτικά υποκείμενα. Επομένως, όποιος υποτιμά τον Κ. Μητσοτάκη κάνει τεράστιο λάθος. Η πολιτική δεν είναι μάχη προσώπων, αλλά διαπάλη κοινωνικών δυνάμεων στην οποία βεβαίως και τα πρόσωπα έχουν τη δική τους δυναμική.
Ερ.: Οι δημοσκοπήσεις ήταν ένα ακόμη πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης την εβδομάδα που πέρασε. Πιστεύετε πως κάτι αλλάζει στην εικόνα του κόμματός σας; Αλλά και τι συμβαίνει με δημοσκοπήσεις που γίνονται από εταιρείες που δεν συμπεριλαμβάνονται στο Μητρώο Φορέων και Επιχειρήσεων Δημοσκοπήσεων;
Απ.: Καταρχήν ναι, η κυβέρνηση βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης και αυτό θα συνεχιστεί όσο η οικονομική κατάσταση θα βελτιώνεται. Το γεγονός αυτό δημιουργεί μια ορισμένη ανασφάλεια στην ΝΔ, γιατί, ας μη το ξεχνάμε, την ενδιαφέρει περισσότερο η επικοινωνία και όχι η ουσία. Σε ό,τι αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησης θέλω να επισημάνω ότι οι εταιρείες και γενικά οι εμπορικοί οργανισμοί που διενεργούν δημοσκοπήσεις επιβάλλεται να τηρούν όλους τους κανόνες δεοντολογίας και διαφάνειας που έχουν θεσπιστεί - και στο ζήτημα αυτό οι κανόνες που υπάρχουν είναι σαφείς.
Ερ.: Οι αντίπαλοί σας σας κατηγορούν προσωπικώς, ωστόσο, κύριε υπουργέ, ότι κρύβεστε κατ' ουσίαν πίσω από δημοσκόπηση που πρόσφατα είδε το φως της δημοσιότητας, καθώς -σύμφωνα πάντα με τους ίδιους ισχυρισμούς- συνεργάτης σας σχετίζεται με την εταιρεία που διεξήγαγε την εν λόγω δημοσκόπηση.
Απ.: Κοινωνικές, πολιτικές, εκλογικές ή και άλλες έρευνες δεν διενεργούν μόνο εμπορικές εταιρείες. Αλλοίμονο, αν η έρευνα ήταν αποκλειστικό δικαίωμα των τελευταίων. Είμαι σε θέση να γνωρίζω, λόγω και της ακαδημαϊκής μου ιδιότητας, ότι ένα πλήθος ερευνητικών ομάδων νέων επιστημόνων, διδακτόρων και μετα-διδακτόρων δραστηριοποιείται σήμερα σε κοινότητες και σχήματα επιδιώκοντας να βελτιώσει τα μεθοδολογικά εργαλεία των κλασικών δημοσκοπήσεων. Μια από τις πολλές τέτοιες ομάδες είναι και το Εργαστήριο της CommonView, στο οποίο συμμετέχουν και παλιοί μου φοιτητές, «άριστοι» μάλιστα. Οι άνθρωποι αυτοί δεν ασκούν εμπορική δραστηριότητα, τουλάχιστον μέχρι σήμερα. Την ομάδα αυτή, η οποία συμμετέχει και σε διευρωπαϊκό δίκτυο ερευνητών, την χρησιμοποιήσαμε στην παρακολούθηση των εκλογικών διαδικασιών που έγιναν σε πολλές χώρες της Ευρώπης, όπως σήμερα στην Γερμανία, έχοντας μια πλήρη εικόνα των εκεί εξελίξεων. Την εκλογή Μακρόν το Εργαστήριο την είχε προβλέψει από τον Ιανουάριο, παραδείγματος χάριν. Τώρα, οι διάφοροι «Σέρλοκ Χολμς» της Ομάδας Αλήθειας «ανακάλυψαν» ότι ένας συνεργάτης του γραφείου μου, τεχνοκράτης πληροφορικάριος, με σύστασή μου κλήθηκε να βοηθήσει σε ένα τεχνικό πρόβλημα του site της Ομάδας. Και την «ανακάλυψη» αυτή την βαφτίζουν κάποιες εφημερίδες δημοσιογραφικό ρεπορτάζ που αποκαλύπτει δήθεν σχέδια χειραγώγησης των δημοσκοπήσεων και εμένα σε κατάσταση «ένοχης σιωπής». Το τελικό μου σχόλιο είναι ότι ποτέ στο παρελθόν δεν έχει εμφανιστεί πολιτικό επιτελείο με τέτοια άγνοια, αμάθεια και απόσταση από το πραγματικό όσο το σημερινό της ΝΔ. Ας εφησυχάσουν στις δημοσκοπήσεις που τους δίνουν 20 μονάδες διαφορά και όταν ξυπνήσουν θα είναι αργά.
Ερ.: Η διαδικασία για την εκλογή αρχηγού στο νέο φορέα της κεντροαριστεράς μπαίνει στην τελική ευθεία της. Πριν λίγα 24ωρα όμως, η Δημοκρατική Συμπαράταξη δήλωσε πως δεν θα ψηφίζει στο εξής στο Κοινοβούλιο άρθρα που δεν θα έχουν εξασφαλίσει την κυβερνητική πλειοψηφία. Ποιες σκέψεις σας γεννά η απόφαση αυτή, αφενός για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, αφετέρου για τη συνοχή της σημερινής κυβέρνησης;
Απ.: Η συνοχή της Κυβέρνησης δεν βρίσκεται σε κίνδυνο. Επομένως, ας βρει άλλο πεδίο επίδειξης φτηνού συνδικαλισμού η Δημοκρατική Συμπαράταξη. Ειλικρινά, ψάχνω να βρω ένα σοβαρό πολιτικό ζήτημα τους τελευταίους 12 μήνες που η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν έχει γίνει «ουρά» της ΝΔ και δεν βρίσκω. Και η εξέλιξη αυτή, αφού με ρωτάτε, μου γεννά τη σκέψη αν θα καταφέρει στις επόμενες εκλογές να εκπροσωπηθεί στη Βουλή.
Ερ.: Μόλις ολοκληρώθηκε ένα ακόμη Περιφερειακό Συνέδριο, τη φορά αυτή στην Κρήτη. Δεδομένου ότι είχατε προσωπικά συμβάλει στην προετοιμασία του, ποιος ο απολογισμός που κάνετε, ποια τα επόμενα βήματα;
Απ.: Η Κρήτη οργάνωσε το πληρέστερο μέχρι σήμερα περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο. Συμμετείχαν πάνω από 250 τοπικοί φορείς και αθροιστικά παρακολούθησαν τα θεματικά του «τραπέζια» περίπου 1.300 πολίτες. Πρόκειται για μια σοβαρή εξέλιξη στα πολιτικά πράγματα της χώρας, αφού για πρώτη φορά η κοινωνία γίνεται το υποκείμενο μιας αναπτυξιακής στρατηγικής και συνδιαμορφώνεται, δειλά και με αντιφάσεις, μια άλλη παραγωγική αντίληψη. Το ίδιο συνέβη και στα δύο πρώτα αναπτυξιακά συνέδρια, της Δυτικής Μακεδονίας και της Στερεάς Ελλάδας. Τα επόμενα βήματα μας φέρνουν στην Θεσσαλία, την Ήπειρο και την Δυτική Ελλάδα. Και έχουμε στο σχεδιασμό μας και μια μεγάλη παράλληλη θεσμική πρωτοβουλία συνεργασίας με τις Περιφέρειες που θα μορφοποιηθεί τις επόμενες μέρες.
Ερ.: Να κλείσουμε με ένα θλιβερό θέμα, κ. υπουργέ: τη ρύπανση στον Σαρωνικό. Πολλές οι επιπτώσεις σε διαφορετικές πλευρές της ζωής μας. Ποια όμως είναι τα συμπεράσματα από το περιστατικό για ένα κόμμα που στο "DNA" έχει την Αριστερά, τα Δικαιώματα αλλά και την Οικολογία;
Απ.: Νομίζω ότι τέτοια περιστατικά μας δοκιμάζουν πολύ. Επιβάλλεται να κάνουμε τομές στο νομοθετικό, διοικητικό και εποπτικό σύστημα, που μέχρι στιγμής για διάφορους λόγους δεν έχουμε κάνει.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη