24 Οκτ 2017

Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΡΥΣΟΓΟΝΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ

«Έπρεπε το 2008 να μπει ερμηνευτική δήλωση στο άρθρο του Συντάγματος που συνδέει τις αποδοχές δικαστών-βουλευτών»,
είπε στον Alpha 989 ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής και συνταγματολόγος, Κωνσταντίνος Χρυσόγονος.

Εξήγησε ότι «το 2008 δόθηκαν αυξήσεις στους δικαστές και οι βουλευτές και τα κόμματα ανέλαβαν τότε ηθική δέσμευση να μην διεκδικήσουν. Έπρεπε να υπάρχει νομική δέσμευση, αποσύνδεση των αποδοχών δικαστικών - βουλευτών με ερμηνευτική δήλωση στο άρθρο 88 του Συντάγματος».


 «Τώρα συζητάμε εκ των υστέρων πώς θα μαζέψουμε το χυμένο γάλα, κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε, «όσοι προσέφυγαν είναι δύσκολο να πιεστούν να αποποιηθούν τα αναδρομικά» τονίζοντας πως «πολλοί από αυτούς δεν είναι πια στελέχη κομμάτων κι ότι, εάν δεν τους καταβληθούν, μπορούν να κάνουν κατασχέσεις σε δημόσιο ταμείο. Η αναγκαστική εκτέλεση είναι κατοχυρωμένη».

Ο κος Χρυσόγονος είπε επίσης ότι «μπορεί να αποποιηθεί κάποιος εάν το θέλει».

«Στις πλείστες περιπτώσεις το δημόσιο καταβάλλει για να το αποφύγει, μπορεί όμως να τους αφήσει να κάνουν κατασχέσεις. Όσοι είναι αφιλότιμοι, ας κάνουν κατασχέσεις. Το κράτος είναι στριμωγμένο, σοβαρή λύση θα ήταν στην προσεχή αναθεώρηση να μπει προσθήκη με την οποία θα αποσυνδεθούν οι αποδοχές των βουλευτών από εκείνες των δικαστών. Γίνεται ένα "παιχνίδι" κι ό,τι πάρουν οι μεν, το διεκδικούν οι δε. Είναι ζήτημα ατομικής φιλοτιμίας του καθενός».


Σε ερώτηση για την αξιολόγηση, ο κος Χρυσόγονος είπε ότι «δεν υπάρχει παράδειγμα αξιολόγησης που να έκλεισε εγκαίρως. Υπάρχουν αγκάθια, όπως αυτό των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών».

Εκτίμησε ότι «δεν έχουμε άμεσο πρόβλημα ταμειακών διαθεσίμων. Θα είναι αναγκαία τα χρήματα ως μαξιλάρι για την επικείμενη έξοδο στις αγορές τον Αύγουστο του 2018».


Για την αναβάθμιση των
F16 και τις δηλώσεις Φίλη σχολίασε:
 «χρειάζεται και η βενζίνη στα περιπολικά, όπως και η αναβάθμιση των F16. Δεν θεωρώ ότι είναι υπέρμετρη η οικονομική επιβάρυνση. Υπάρχει γενικότερη ανάγκη να γίνει εξορθολογισμός των δημόσιων δαπανών. Σε άλλα πράγματα γίνονται σπατάλες».




Ακούστε την συνέντευξη:

www.alpha989.com
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη