16 Δεκ 2017

ΟΗΕ: H Bόρεια Koρέα αγνόησε την έκκληση για πάγωμα πυρηνικών δοκιμών

Ο πρεσβευτής της Βόρειας Κορέας στα Ηνωμένα Έθνη αγνόησε την έκκληση των ΗΠΑ για τερματισμό των δοκιμών οπλικών
συστημάτων προκειμένου να καταστούν εφικτές οι συνομιλίες με την Πιονγκγιάνγκ με επίκεντρο το πυρηνικό της πρόγραμμα.
Παράλληλα, επισήμανε ότι η χώρα του δεν θα αποτελέσει απειλή για οποιαδήποτε χώρα, εφόσον τα συμφέροντά της δεν καταπατούνται.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον, δήλωσε νωρίτερα σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας με επίκεντρο τα πυρηνικά και βαλλιστικά πυραυλικά προγράμματα της Πιονγκγιάνγκ ότι το να μπει ένα τέλος «στην απειλητική συμπεριφορά της Βόρειας Κορέας» είναι απαραίτητο ώστε να υπάρξει η δυνατότητα να διεξαχθούν συνομιλίες μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Πιονγκγιάνγκ.
Ο πρεσβευτής της Βόρειας Κορέας στον ΟΗΕ, Τζα Σονγκ Ναμ, δεν αναφέρθηκε καν στην έκκληση του Τίλερσον κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη συνεδρίαση, την οποία αποκάλεσε «ένα μέτρο απόγνωσης που εξύφαναν οι ΗΠΑ οι οποίες τρομοκρατούνται από την απίστευτη ισχύ της Δημοκρατίας μας που κατάφερε με επιτυχία να εκπληρώσει τον απίθανο στόχο του να ολοκληρώσει την πυρηνική δύναμη του κράτους» της.
Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες απηύθυνε νωρίτερα έκκλση στις χώρες που εμπλέκονται στην κρίση με τη Βόρεια Κορέα να ανοίξουν «διαύλους επικοινωνίας» προκειμένου να εξευρεθεί μια πολιτική λύση στο πρόβλημα.
Ο Γκουτέρες έκανε τη δήλωση αυτή στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που συγκλήθηκε από την ιαπωνική προεδρία του. Παρόντες ήταν επίσης ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον και –πράγμα σπάνιο– ο πρεσβευτής της Βόρειας Κορέας στον Οργανισμό, Τζα Σονγκ Ναμ.
Ο Γκουτέρες είπε στο Συμβούλιο ότι ανησυχεί πολύ «για τον κίνδυνο μιας στρατιωτικής αντιπαράθεσης» στην κορεατική χερσόνησο. Κατήγγειλε επίσης ότι φέτος έχουν γίνει πολλές πυραυλικές δοκιμές στην περιοχή «χωρίς να υπάρξει προηγουμένως κάποια ενημέρωση» προς τις αρχές αεροπορικής και ναυτικής ασφάλειας.
«Είναι καιρός να αποκαταστήσουμε τους διαύλους επικοινωνίας, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων μεταξύ των Κορεών (σ.σ. Νότιας και Βόρειας) και μεταξύ των στρατιωτικών», συνέχισε.
Υπενθύμισε επίσης ότι είναι διαθέσιμος να διαδραματίσει ρόλο μεσολαβητή στην κρίση αυτή που θεωρείται η πιο επικίνδυνη παγκοσμίως στην παρούσα φάση.
Το 2017 το Συμβούλιο Ασφαλείας επέβαλε δύο φορές σκληρές οικονομικές κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα – τον Αύγουστο μετά από δοκιμαστικές εκτοξεύσεις διηπειρωτικών πυραύλων και τον Σεπτέμβριων μετά από μια πυρηνική δοκιμή. Η χώρα δεν έχει πλέον έσοδα από τις εξαγωγές άνθρακα, σίδηρου, αλιευμάτων και υφασμάτων ενώ έχουν περιοριστεί σημαντικά οι εισαγωγές πετρελαίου.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη