17 Μαΐ 2018

Στο κόκκινο οι σχέσεις του Ερντογάν με τις αγορές

«Σοκ και δυσπιστία» ήταν η αντίδραση των παγκόσμιων διαχειριστών κεφαλαίων στην
προσπάθεια του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν να καθησυχάσει τους ξένους επενδυτές αναφορικά με την οικονομική διαχείρισή του την ώρα που η τουρκική λίρα σημειώνει κατακόρυφη πτώση.
Οι μάνατζερ των επενδυτικών ταμείων που συναντήθηκαν τη Δευτέρα στο Λονδίνο με τον Ερντογάν και την αντιπροσωπεία του στο πλαίσιο της τριήμερης επίσημης επίσκεψης που πραγματοποίησε στη Βρετανία, σάστισαν με το πώς σχεδιάζει να χαλιναγωγήσει τον αυξανόμενο πληθωρισμό και το νόμισμα, που βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση -- ενώ ταυτόχρονα επιδιώκει χαμηλότερα επιτόκια.

​Ενώ ο Ερντογάν συνέτριψε τους εσωτερικούς εχθρούς του, θα δυσκολευθεί πολύ περισσότερο να αντιμετωπίσει τις διεθνείς οικονομικές αγορές υιοθετώντας πολιτικές που αψηφούν την οικονομική ορθοδοξίαΜερικοί λένε πως ενώ ο Ερντογάν συνέτριψε τους εσωτερικούς εχθρούς του, θα δυσκολευθεί πολύ περισσότερο να αντιμετωπίσει τις διεθνείς οικονομικές αγορές υιοθετώντας πολιτικές που αψηφούν την οικονομική ορθοδοξία.
Η ανάκαμψη του δολαρίου, η αύξηση των τιμών του πετρελαίου και το άλμα στα κόστη δανεισμού έχουν προκαλέσει τις τελευταίες εβδομάδες χάος στις αναδυόμενες αγορές.

Η Τουρκία ήταν μεταξύ αυτών που επλήγησαν περισσότερο εξαιτίας του μεγάλου ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της και της αυξανόμενης αβεβαιότητας για το ποιος ακριβώς έχει τα ηνία της νομισματικής πολιτικής.


Τα σχόλια του Ερντογάν ότι σχεδιάζει να ελέγξει περισσότερο την οικονομία μετά τις πρόωρες βουλευτικές και προεδρικές εκλογές του ερχόμενου μήνα αύξησαν τις ανησυχίες των επενδυτών σχετικά με την ικανότητα της κεντρικής τράπεζας να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό και βοήθησαν ώστε η ισοτιμία της τουρκικής λίρας να καταγράψει χθες χαμηλό ρεκόρ.

Ο καλπάζων πληθωρισμός μάστιζε επί δεκαετίες την Τουρκία πριν από το 2000 και επέστρεψε με διψήφιους αριθμούς από την αρχή του 2017.

Όμως ο Ερντογάν εμφανίζεται ως εχθρός των υψηλών επιτοκίων, αψηφώντας την ορθόδοξη νομισματική πολιτική που συνιστά υψηλά επιτόκια για να κρατηθούν χαμηλά οι τιμές.

Επενδυτές, οι οποίοι ζήτησαν να μην κατονομασθούν λόγω της πολιτικής ευαισθησίας των συναντήσεων, είπαν στο Reuters πως εξεπλάγησαν από τη στάση του και την προθυμία του να πάει σε μάχη με τις παγκόσμιες αγορές σε τόσο ευαίσθητους καιρούς.

Ένας επενδυτής επισήμανε τον μακροσκελή κατάλογο των εχθρών του Ερντογάν, στους οποίους περιλαμβάνεται ο μουσουλμάνος ιεροκήρυκας Φετουλάχ Γκιουλέν που έχει την έδρα του στις ΗΠΑ και τον οποίο κατηγορεί ότι ενορχήστρωσε την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

«Ξεκινάει μάχες με όλους ... δίνει μάχη με την αντιπολίτευση, δίνει μάχη με τον Γκιουλέν, δίνει μάχη με τους εξτρεμιστές, δίνει μάχη μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα-- τώρα δίνει μάχη με τις αγορές και αυτό είναι επικίνδυνο», δήλωσε ένας διαχειριστής κεφαλαίων σε μεγάλη επενδυτική εταιρεία.

«Μπορείς να βρίσκεις όσους εσωτερικούς αντιπάλους θέλεις, όμως όταν προσπαθείς να επιτεθείς σε μια χρηματοπιστωτική αγορά, αυτή είναι μια μάχη που δεν μπορείς πραγματικά να κερδίσεις», λέει ο μάνατζερ αυτός, η εταιρεία του οποίου συμμετείχε σε κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση επενδυτών με τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης Μεχμέτ Σιμσέκ.


​Άλλοτε αγαπημένη των επενδυτών που επενδύουν σε αναδυόμενες αγορές, η Τουρκία είδε τα τελευταία χρόνια το άστρο της να θαμπώνει δραματικά, καθώς επλήγη από βραδεία ανάπτυξη και τις ανησυχίες για την υπερμεγέθη επιρροή του Ερντογάν στη νομισματική και τη δημοσιονομική πολιτικήΈνα άλλος διαχειριστής επενδυτικών κεφαλαίων, ο οποίος συμμετείχε σε συνάντηση με τον Ερντογάν, δήλωσε πως ο πρόεδρος ήταν "πολύ ειλικρινής" και σαφής για το πού περιμένει να πάνε τα επιτόκια, αν κερδίσει τις εκλογές στις 24 Ιουνίου. «Ο Ερντογάν είπε πως, όταν επανεκλεγεί πρόεδρος, θα εξασφαλίσει ότι τα επιτόκια θα είναι χαμηλά, όχι υψηλά», είπε αυτός ο διαχειριστής επενδυτικών κεφαλαίων.
«Η άποψή του είναι πως τα υψηλά επιτόκια οδηγούν σε υψηλό πληθωρισμό, δεν είμαι σίγουρος ότι συμφωνώ μ' αυτή την άποψη».

Άλλοτε αγαπημένη των επενδυτών που επενδύουν σε αναδυόμενες αγορές, η Τουρκία είδε τα τελευταία χρόνια το άστρο της να θαμπώνει δραματικά, καθώς επλήγη από βραδεία ανάπτυξη και τις ανησυχίες για την υπερμεγέθη επιρροή του Ερντογάν στη νομισματική και τη δημοσιονομική πολιτική.

Με την ισοτιμία της ήδη να πέφτει επί πέντε διαδοχικά χρόνια, η τουρκική λίρα οδεύει προς πτώση κατά 15% από την αρχή της χρονιάς έναντι του δολαρίου, έχει δηλαδή τη χειρότερη επίδοση μεταξύ των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών.

«Πιστεύει πως η αγορά είναι ένα μάτσο κερδοσκόποι και πως δεν είναι το κοινό του, το κοινό του είναι οι απλοί άνθρωποι στην Τουρκία και αυτοί χρειάζονται χαμηλότερα επιτόκια», λέει ένας τρίτος διαχειριστής επενδυτικών κεφαλαίων, η εταιρεία του οποίου συμμετείχε επίσης στη συνάντηση με τον Ερντογάν.

Δραματική προειδοποίηση UBS

Σε πρόσφατο ταξίδι της στην Τουρκία, η UBS πραγματοποίησε συναντήσεις με την κυβέρνηση, με μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες, τις τράπεζες και με το ΔΝΤ και όπως αποκαλύπτει, οι προοπτικές τόσο για τη χώρα όσο και για τα τουρκικά assets δεν είναι καθόλου αισιόδοξες.

Δεδομένων των μεγαλύτερων προκλήσεων στο παγκόσμιο περιβάλλον καθώς και την εσωτερική πολιτική και μακροοικονομική αβεβαιότητα, τα τουρκικά assets έχουν σημειώσει ισχυρό sell-off φέτος.

Οι αποτιμήσεις είναι πλέον φθηνότερες και οι επενδυτές δεν έχουν μεγάλες θέσεις, ωστόσο σύμφωνα με την UBS, δεν υπάρχει προοπτική για ανάκαμψη και ράλι, τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα. Αντίθετα, εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι για περαιτέρω πιέσεις.

Η αντιστροφή των πολιτικών είναι απίθανη και υπάρχουν λίγα σημάδια ότι οι προσεχείς εκλογές θα οδηγήσουν στην εξάλειψη της αβεβαιότητας, όπως τονίζει.

Έτσι, η UBS διατηρεί την ουδέτερη στάση της απέναντι στην τουρκική λίρα και τις μετοχές της Τουρκίας και συνεχίζει να παρακολουθεί τις εξωτερικές συνθήκες χρηματοδότησης, το μείγμα μακροοικονομικών πολιτικών της Τουρκίας, τις εξελίξεις γύρω από τις εκλογές του Ιουνίου, την ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών και άλλες πολιτικές και πολιτικές γεωπολιτικές εξελίξεις.

​Η λίρα έχει υποχωρήσει 14% έναντι του δολαρίου, οι τουρκικές μετοχές έχουν σημειώσει βουτιά 10% και τα spreads στα τουρκικά ομόλογα έχουν εκτοξευθεί στις 370 μονάδες βάσηςΤο ταξίδι της στην Τουρκία, όπως τονίζει, επιβεβαίωσε την άποψή της ότι οι μακροοικονομικές ανισορροπίες στη χώρα θα επιμείνουν για μεγαλύτερο διάστημα από ό,τι αναμένουν οι αγορές και η επανάληψη της περσινής εντυπωσιακής ανάπτυξης που άγγιξε το 7,9% είναι εξαιρετικά απίθανη, δεδομένων των ενδείξεων επιβράδυνσης της οικονομίας, της επιδείνωσης του λογαριασμού τρεχουσών συναλλαγών και των τεραστίων εξωτερικών χρηματοδοτικών αναγκών.
Αυτά, σε συνδυασμό με την άνοδο του δολαρίου και τις αυξήσεις επιτοκίων της Fed, θα συνεχίσουν να ασκούν πιέσεις στα assets της χώρας.

Η λίρα έχει υποχωρήσει 14% έναντι του δολαρίου, οι τουρκικές μετοχές έχουν σημειώσει βουτιά 10% και τα spreads στα τουρκικά ομόλογα έχουν εκτοξευθεί στις 370 μονάδες βάσης.

Μπορεί από τεχνική άποψη τα τουρκικά assets να φαίνονται φθηνά, ωστόσο η UBS σημειώνει πως σε καμία περίπτωση δεν συστήνει τοποθετήσεις σε αυτά προς τους επενδυτές, καθώς δεν υπάρχουν θετικοί καταλύτες και η αβεβαιότητα γύρω από τη χώρα είναι και θα παραμείνει μεγάλη και σε περίπτωση που υπάρξει ράλι ανακούφισης αυτό δεν θα είναι διατηρήσιμο.

Την ίδια στιγμή, οι ανησυχίες γύρω από τον τουρκικό τραπεζικό κλάδο σχετικά με την επιδείνωση της ποιότητας του ενεργητικού, δεν φαίνεται να υποχωρούν.

«Η διαδικασία χρεοκοπίας της Τουρκίας έχει ήδη ξεκινήσει»

O οικονομολόγος Russel Napier θεωρεί ότι η διαδικασία χρεοκοπίας της Τουρκίας έχει ήδη ξεκινήσει, γράφει η εφημερίδα Neue Zurcher Zeitung.

O Ρ.Τ. Eρντογάν δεν θα αργήσει να επιβάλει capital controls και να επιδιώξει ανάπτυξη με χαμηλά επιτόκια, πράγμα που σημαίνει de facto χρεοκοπία.

Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ευρώπης έχουν μεγάλη έκθεση στην Τουρκία και θα πρέπει να προστατευτούν, σημειώνεται στο ίδιο δημοσίευμα.

Bloomberg: Οι επενδυτές χάνουν την εμπιστοσύνη τους στην τουρκική οικονομία

Είναι η πρώτη φορά που οι επενδυτές δεν εμφανίζονται ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι από την προοπτική μιας ακόμη εκλογικής νίκης του Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν εκτιμά το πρακτορείο Bloomberg.

Οι ρευστοποιήσεις στο τουρκικό χρηματιστήριο έχουν αυξηθεί ενόψει των εκλογών και η ισοτιμία της λίρα καταγράφει ιστορικά χαμηλά, ενώ οι αποδόσεις των μακροπρόθεσμων ομολόγων έχουν ανοδική πορεία.

Οι διαβεβαιώσεις περί του πραγματισμού του Ερντογάν στα οικονομικά ζητήματα έχουν αντικατασταθεί από φόβους ότι η εμμονή του στην ανάπτυξη καθηλώνει την οικονομία.

​Η τουρκική οικονομία αναπτύχθηκε ταχύτερα της κινεζικής το 2017, παρά τις προειδοποιήσεις αναλυτών ότι οι ρυθμοί αυτοί δεν είναι ούτε υγιείς, ούτε βιώσιμοι.Ο Τούρκος πρόεδρος δεν υποχωρεί από την εφαρμογή λαϊκιστικών πολιτικών. Η τουρκική οικονομία αναπτύχθηκε ταχύτερα της κινεζικής το 2017, παρά τις προειδοποιήσεις αναλυτών ότι οι ρυθμοί αυτοί δεν είναι ούτε υγιείς, ούτε βιώσιμοι.
Τα μέτρα δημοσιονομικών κινήτρων που ανακοινώθηκαν πρόσφατα ήρθαν να εντείνουν τις ανησυχίες. Οι επενδυτές εκτιμούν ότι η νομισματική πολιτική είναι υπερβολικά χαλαρή για να υποστηρίξει τα περιουσιακά στοιχεία της χώρας, το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών δεν είναι βιώσιμο και η αποστροφή του Eρντογάν για τα υψηλά επιτόκια εμποδίζει την κεντρική τράπεζα να τιθασεύει τον διψήφιο πληθωρισμό.

Η αβεβαιότητα δεν περιορίζεται στην οικονομία. Η Τουρκία έχει απομακρυνθεί από τους παραδοσιακούς Δυτικούς συμμάχους της, παραμένει υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης και η αυταρχική διακυβέρνηση του προέδρου τον αποξενώνει από την Γερμανία και τις ΗΠΑ.

Για ορισμένους, η μόνη ελπίδα είναι να αλλάξει πορεία η κυβέρνηση του Ερντογάν, καταλήγει το Bloomberg






.zougla.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη