19 Ιουλ 2018

Πέντε λάθη που κάνουμε χρησιμοποιώντας το air condition (Video+Photos)

Βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και το air condition στο αυτοκίνητο είναι
παραπάνω από σωτήριο. Το χρησιμοποιούμε όμως σωστά;Έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που οι άνθρωποι θα ξεκινούσαν ένα ταξίδι τις πρώτες πρωινές ώρες για να αποφύγουν την οδήγηση κάτω από τον καυτό ήλιο.Αντίστοιχα σπάνια θα δούμε κάποιους να οδηγούν στον αυτοκινητόδρομο με τα παράθυρα κατεβασμένα για να “επιβιώσουν” από τη ζέστη χωρίς air condition.

Του Γιάννη Στέφου
Σε αντίθεση με το σήμερα, ο κλιματισμός δεν ήταν βασικός εξοπλισμός πίσω στη δεκαετία του ’80. Πλέον και το πιο απλό αυτοκίνητο στην αγορά είναι εξοπλισμένο με air condition. Τα εργοστάσια μάλιστα κάνουν ειδικές μελέτες έως και στη γεωμετρία των αγωγών και των αεραγωγών σε 3D προσομοιώσεις. Στόχος είναι να προβλεφθεί ο τέλειος τρόπος ροής του αέρα μέσα στο αυτοκίνητο. Παρ’ όλα αυτά, οι άνθρωποι κάνουν ακόμα λάθη όταν χρησιμοποιούν τον κλιματισμό στο αυτοκίνητο.Δείτε παρακάτω πέντε από τα πιο κοινά λάθη και μερικές συμβουλές για το πώς να χρησιμοποιούμε το air condition καλύτερα:
1. Ενεργοποίηση του air condition σε πλήρη ισχύ μόλις μπούμε στο αυτοκίνητο

Το καλοκαίρι, το εσωτερικό ενός αυτοκινήτου που έχει μείνει παρκαρισμένο για ώρα στον ήλιο μπορεί να φτάσει στους 60 βαθμούς Κελσίου. Αυτή η θερμοκρασία μπορεί να πέσει στους 25 βαθμούς σε περίπου μισή ώρα, αν ακολουθήσουμε μερικές εύκολες οδηγίες. Ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη είναι η άμεση ενεργοποίηση του κλιματισμού σε πλήρη ισχύ.

Καλό είναι να ανοίξουμε τις πόρτες και χαμηλώσουμε τα παράθυρα για ένα λεπτό πριν ενεργοποιήσουμε τον κλιματισμό. Με αυτή την απλή κίνηση η θερμοκρασία στην καμπίνα μειώνεται αισθητά. Μπορούμε με μεγαλύτερη άνεση να εισέλθουμε στο εσωτερικό και αφού κλείσουμε τις πόρτες και τα παράθυρα να ενεργοποιήσουμε τον κλιματισμό. Η καμπίνα θα μπορέσει να φτάσει έτσι ταχύτερα σε πιο ευχάριστες θερμοκρασίες.Στον καύσωνα, αν αερίσουμε το εσωτερικό η θερμοκρασία μπορεί να πέσει έως και κατά 10 βαθμούς σε ένα λεπτό.

2. Μένουμε με την ανακύκλωση αέρα ενεργοποιημένη

Αυτό είναι ένα ακόμη “κλασικό” λάθος στη χρήση του air condition. Μπορεί το να γυρίσουμε το σύστημα στην ανακύκλωση να βοηθά λίγο στα πρώτα λεπτά, ωστόσο η μόνιμη χρήση θα έχει ως αποτέλεσμα το θόλωμα των παραθύρων.

Η ιδανική επιλογή είναι να χρησιμοποιούμε το κουμπί “Auto” όπου αυτό υπάρχει. Το σύστημα κλιματισμού λειτουργεί με έναν “έξυπνο” τρόπο για την τάχιστη ψύξη της καμπίνας χωρίς να απαιτείται από εμάς καμία άλλη ενέργεια. Κάποιοι το έχουν μελετήσει πολύ αυτό το κουμπί και έχουν κάνει χιλιάδες προσομοιώσεις για τη δική μας άνεση.Το κουμπί “Auto” (όπου υπάρχει) είναι ο ταχύτερος -και ευκολότερος- τρόπος να επιτύχουμε την επιθυμητή θερμοκρασία.
3. Δεν ανοίγουμε το κλιματιστικό το πρωί γιατί έχει πιο “δροσιά”

Αναλόγως την περίοδο και την περιοχή που κινούμαστε, κάποια πρωινά μπορεί να είναι πιο δροσερά. Παρόλα αυτά, είναι καλή ιδέα να ενεργοποιούμε τον κλιματισμό του αυτοκινήτου, ακόμη και αν ρυθμίσουμε τη θερμοκρασία σε υψηλά επίπεδα. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγουμε το θόλωμα στα παράθυρα όταν η εξωτερική θερμοκρασία αρχίζει να ανεβαίνει ελαφρά.
4. Ρύθμιση των αεραγωγών στο πρόσωπο

Είναι πολλές φορές που λόγω της ζέστης δεν αισθανόμαστε την ψύξη του κλιματισμού και θέλουμε απλά να γυρίσουμε τις περσίδες των αεραγωγών επάνω μας. Μπορεί στιγμιαία να νιώσουμε λίγο καλύτερα, ωστόσο δεν είναι θέμα θερμοκρασίας. Το μυστικό είναι η κατεύθυνση στην οποία ο αέρας ρέει μέσα στο αυτοκίνητο.

Για να επιτευχθεί ομοιόμορφη κατανομή της ροής αέρα, τα ακροφύσια πρέπει να δείχνουν προς τα πάνω, όχι προς τα πρόσωπα των ανθρώπων. Με αυτή την απλή κίνηση ο αέρας ρέει γύρω από το εσωτερικό του αυτοκινήτου και φτάνει σε κάθε επιβάτη μέσα σε αυτό πιο εύκολα. Ο ψυχρός αέρας είναι βαρύτερος και γεμίζει την καμπίνα από πάνω προς τα κάτω, δημιουργώντας μια συνολικά ευχάριστη ατμόσφαιρα.Αν βάλουμε τις περσίδες των αεραγωγών προς τα επάνω, ο ψυχρός αέρας γεμίζει ομοιόμορφα όλη την καμπίνα.
5. Κακή συντήρηση

Όπως συμβαίνει και με τον κινητήρα ή τα φρένα ενός αυτοκινήτου, το σύστημα κλιματισμού απαιτεί επίσης ειδική συντήρηση. Συνιστάται η αλλαγή των φίλτρων κάθε 15.000 ή 20.000 χιλιομέτρων για να αποτρέψουμε μειωμένο ρυθμό ροής και έντασης.Ένα πολύ ζεστό εσωτερικό μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τον τρόπο που οδηγούμε.

Είναι σημαντικό να μην υποτιμούμε τις επιπτώσεις της θερμότητας όταν οδηγούμε το καλοκαίρι. Μια εσωτερική θερμοκρασία 35° C αναγκάζει τον οδηγό να αντιδρά έως και 20% πιο αργά από ότι στους 25° C. Το αποτέλεσμα είναι αντίστοιχο με την οδήγηση με επίπεδο αλκοόλ αίματος περίπου 0,5 g/l. Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό να διατηρούμε το χώρο των επιβατών δροσερό και καλά αεριζόμενο.



Καλό καλοκαίρι!


ΠΗΓΗ: trcoff.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη